ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Radu Niţulescu, Aromatic: Ajungem în următorul an la investiţii totale de 5 mil. euro şi ieşim pe piaţă cu un nou tip de salate

10.11.2022, 00:05 Autor: Bogdan Alecu

♦ Familia Niţulescu din Alexandria, Teleorman, care cultivă în total 2500 ha în agricultura mare ajunge şi la investiţii de 5 mil. euro în agricultură în spaţii protejate, urmând să opereze 10.000 mp de sere pentru plante aromatice şi salate.

Aromatic, businessul demarat în 2015 de Radu Niţulescu, vrea să se extindă cu noi linii de producţie, astfel încât pe lângă plantele aromatice vândute la ghiveci în marile reţele de super şi hipermarketuri, să investească şi într-o linie pentru salate.

„Odată cu noua investiţie din Alexan­dria vom intra şi o variantă mai sănătoasă pentru salatele existente pe piaţă şi vom diversifica portofoliul de plante aromatice - acum suntem la 90-95% din portofoliu cu plante aromatice la ghiveci. Vom avea plante aromatice tăiate şi ambalate, atât pentru cele tradiţionale cât şi pentru mentă rozmarin şi celelalte. Acum livrăm 95% aproape în retail, avem colaborări cu cei mai mulţi re­talieri - suntem în Lidl, Mega Image, Carrefour, Selgros şi Auchan şi vindem atât sub marcă proprie cât şi sub brandul magazinului“, a spus Radu Niţulescu, fon­dator Aromatic.

Businessul a demarat în 2014-2015, fa­milia Niţulescu având experienţă în agri­cul­tură de mai bine e 30 de ani.

„Voiam o diversificare a portofoliului şi voiam să încercăm o afacere nouă - agri­cul­tura în spaţii protejate. Vorbim de o seră hidro­po­nică, cu cele mai noi tehnologii, cu sisteme care ne permit controlul asupra mediului, astfel încât să avem o producţie continuă tot timpul anului. Am început businessul accesând fon­duri europene, beneficii foarte importante de care am profitat. Am început în 2015, iar până am terminat documentaţia şi finanţarea, a durat o vreme. Acum spre exemplu sistemul bancar se mişcă mult mai repede faţă de acum 5-6 ani“, a spus Radu Niţulescu.

În prezent serele au o suprafaţă de 5.000 mp şi urmează ca acestea să se dubleze odată cu noua linie de salate.

„Avem 5.000 mp de seră acum şi am in­ves­tit în total, cu tot cu proiectul nou circa 5 mil. euro. Primul proiect a implicat investi­ţii de 1,9 mil. euro. Noile investiţii vizează du­blarea su­prafeţei de producţie. Echipamen­tele sunt scumpe dar productive şi ofertă o pre­dictibili­tate foarte bună. Nu am făcut 1-2 produse, ci vreo 17 pe care le-am tot schimbat şi ne-am stabilizat la 6-7“, a spus fondatorul Aromatic.

„Acum avem verdeţuri tradiţionale - mărar, pătrunjel şi leuştean la ghiveci, avem busuioc şi plante aromatice - mentă, coriandru, rozmarin, cimbru. Produsele sunt cu rădăcină ataşată pentru că vrem o experienţă în plus pentru client, să simtă că este cât mai proaspăt, ca atunci când l-ar fi cules el. Este o diferenţă mare de gust pentru că la câteva ore după tăiere, se pierd uleiuri esenţiale şi vitamine“, a adăugat acesta.

În agricultura mare familia Niţulescu gestionează două companii, una în sudul Teleormanului şi una în nord unde cultivă în total 2500 de hectare, însă preţul energiei pune mare presiune şi pe investiţiile în irigaţii.

„Fermele performează bine şi vrem să investim în irigaţii - dar preţul energiei este prohibitiv. Anul acesta instalăm 400 kW de panouri fotovoltaice pentru sere, iar acest lucru ne va permite reducerea consumului din reţea cu 50% şi anul viitor vom instala o centrală pe biomasă şi unde ne vom produce noi combustibilul. Este o mare problemă pentru că afacerea din horticultură este pe jumătate o afacere din energie, costurile cu energia sunt foarte mari“, a conchis Radu Niţulescu.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank