ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Grupul Drăghici Dental investeşte încă 1,8 mil. euro în laboratorul de tehnică dentară de la Miroslava şi este în discuţii cu investitori pentru o extindere accelerată în Europa

13.05.2024, 00:05 Autor: Alex Ciutacu

♦ Laboratorul de tehnică dentară din Miroslava a ajuns la încasări de 100.000 de euro pe lună pe piaţa din Franţa ♦ Cifra de afaceri a grupului Drăghici Dental a depăşit 4 mil. euro în 2023.

Grupul Drăghici Dental investeşte în 2024 încă aproximativ 1,8 milioane de euro în echipamente pentru noul laborator de tehnică dentară din Miroslava, judeţul Iaşi, ceea ce duce investiţia totală la circa 4 mili­oane de euro, a explicat Dan Drăghici, fon­dator al grupului Drăghici Dental, în emi­siunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Au mai venit anul acesta echipamente de peste 1,5 milioane de euro şi mai aşteptăm în luna iunie să mai vină echipamente de 200.000-300.000 de euro. Practic, închidem anul acesta o investiţie de 4 milioane de euro“.

Grupul s-a mutat în parcul industrial Mi­roslava la finalul anului 2023, după investiţii iniţiale de 2,2 milioane de euro pentru un la­borator de tehnică dentară, spaţii de birouri şi spaţii de cursuri. Principalul scop al investi­ţiilor a fost extinderea laboratorului de tehni­că dentară.

„Etapa de 1,5 milioane de euro ne-a înmulţit capacitatea de produc­ţie, dacă în ianuarie puteam să producem 1.000 de dinţi schelet metalic pe zi, acum putem pro­duce 5-6.000 de dinţi pe zi, iar la proteze dentare ajunge, la 5-600 de proteze. Pe zona de zirconiu, capacitatea creşte de la 1.000 de unităţi pe zi la 5.000 pe zi în iunie“.

Compania utilizează doar 30% din capa­citate în prezent, ceea ce înseamnă că prio­ritatea în perioada următoare va fi zona de marketing şi vânzare, astfel încât labora­torul să pună cât mai mult din capacităţi la lucru. Planul de acţiune se împarte între piaţa internă şi piaţa externă.

Pentru piaţa internă, Drăghici a început de anul trecut un parteneriat cu un furnizor din China prin care furnizează scannere den­tare către medicii stomatologi din România la preţuri reduse sau subvenţionate.

„Am dat 200 de scannere până acum şi pregătim o investiţie pentru alte aproximativ 300 de scannere. Noi suntem foarte prezenţi la nivel de Moldova, puţin pe Bucureşti şi foarte puţin pe sudul ţării. Ne concentrăm pe zona de nord, nord-vest, Oradea-Cluj şi cât mai mult din zona de sud. Şi în Bucureşti ne dorim o dezvoltare mai mare“.

De cealaltă parte, compania mizează pe exporturi de lucrări dentare şi este în contact cu medici din Franţa şi din Italia. Dezvoltarea se bazează atât pe recomandări, cât şi pe vizite ale medicilor europeni la Miroslava.

„În Franţa încă lucrăm în proporţie de 90% cu medici români şi 10% medici francezi. Consider că în timp vom avea din ce în ce mai mult acces pe zona asta. (...) Am ajuns să încasăm 100.000 de euro pe lună din ranţa, cred că anul acestsa vom ajunge la 1 milion de euro din acea piaţă“.

Grupul Drăghici Dental ia în calcul accelerearea dezvoltării la export prin laboratoare de tehnică dentară din Europa care să funcţioneze ca sateliţi pentru laboratorul de la Miroslava.

„Ne interesează puncte de lucru locale, suntem în discuţii cu mici laboratoare din Franţa care să devină un satelit al laboratorului nostru pentru piaţa de acolo. Din păcate, brandul din România ne-a creat probleme pe anumite zone de Franţa, oamenii încă nu au încredere în noi, sunt destul de greu de convins. Şi în Italia suntem în discuţii cu cineva de acolo“.

Însă pentru o astfel de dezvoltare antreprenorul Dan Drăghici vrea să atragă alături de el şi un investitor, respectiv un fond de investiţii.

„Am nevoie de susţinere financiară să pot dezvolta astfel de laboratoare satelit şi de aici ideea de a aduce lângă mine un partener, un fond de investiţii. Eu am rezolvat două probleme, cea a locaţiei şi cea a capacităţii de producţe. Partea de vânzare şi marketing o pot face cu orice fond are încredere că putem face ceea ce eu îmi doresc să facem la nivel de Europa“.

Antreprenorul a declarat că a purtat discuţii cu mai multe fonduri de investiţii, dar nu a ajuns până acum niciun acord.

„Este anul în care am vorbit cu cele mai multe fonduri de investiţii, doar la nivel de discuţii, nu avem nimic semnat, sunt doar tatonări, dar pentru mine este incredibil pentru că după o perioadă în care doar eu credeam că se poate crea un business de tehnică dentară la nivel de Europa acum sunt şi oameni care au milioane de investit şi care cred asta“.

Grupul Drăghici Dental este format dintr-un laborator de tehnică dentară, un lanţ de clinici stomatologice sub brandul Junior & Family Dental Center, respectiv firma Safra Dental Club, specializată pe import, distribuţie şi pe organizarea de conferinţe de specialitate. Lanţul de clinici înseamnă patru unităţi proprii în Iaşi, Bucureşti şi Timişoara, respectiv alte două clinici partenere în Bacău şi Iaşi.

Cifra de afaceri la nivel de grup s-a ridicat la peste 4 mil. euro în 2023, comparativ cu peste 3 mil. euro în 2022. Laboratorul de tehnică dentară a ajuns la 2,5 mil. euro, comparativ cu 1,7 mil. euro în 2022, în timp ce clinicile au ajuns la 1,5 ml. euro, comparativ cu 1,1 mil. euro în 2022.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank