ZF IT Generation

ZF IT Generation. Cristian Mesaros, CEO al Equinox AI B.V.: Suntem interesaţi să ridicăm o primă rundă de finanţare, dar mai ales să găsim acţionari care să ne ajute să ne dezvoltăm

29 aug 2023 Autor: Alexandra Cepăreanu

♦ Equinox AI B.V. şi-a început activitatea în 2019 l „Până în prezent, investiţia se ridică la 1,9 mil. euro şi a fost făcută în mare măsură de acţionarii din Danemarca, iar o bună parte din sumă este capitalul rulant, cu care lucrăm zi de zi“.

Start-up-ul Equinox AI B.V., care a dezvoltat o platformă de strategii de tranzacţionare non-speculative pe pieţele derivate de cripto, lansată în 2019, este în discuţii pentru a ridica o primă rundă de finanţare şi se află în căutare de acţionari noi care să aibă cunoştinţe în ceea ce priveşte piaţa de cripto şi să poată ajuta la dezvoltarea companiei. Equinox AI B.V. este dezvoltat de o echipă mixtă, formată din trei români, doi greci, un olandez şi un italian.

„Suntem interesaţi în mare parte să găsim acţionari care sunt activi în zona de cripto, pentru că asta ne-ar ajuta foarte mult să ne dezoltăm în această piaţă globală. Avem în prezent discuţii cu trei grupuri care au un network în Europa, Asia şi SUA. Sperăm să închidem o primă rundă de finanţare“, a spus Cristian Mesaros, CEO al Equinox AI B.V., în cadrul emisiunii ZF IT Generation, rubrica Start-up Pitch.

De asemenea, Equinox AI B.V. caută acţionari care să poată fi mentori şi să vină cu know-how în zona de developing processes, software development, a adăugat Cristian Mesaros.

„Pentru că noi vrem să scalăm, în doi ani vrem să avem de 10 ori mai multe strategii, de zece ori mai multe active şi avem nevoie de ajutor. Nu o să creştem foarte mult din punctul de vedere al echipei, al numărului de oameni.“

Cristian Mesaros a menţionat în cadrul emisiunii că start-up-ul Equinox AI B.V. are ca acţionar principal un grup din Danemarca, care a susţinut până în prezent acti­vi­tatea şi dezvoltarea platformei cu o investiţie de aproximativ 1,9 milioane de euro. „Până în prezent, investiţia se ridică la circa 1,4 milioane de euro şi a fost făcută în mare măsură de acţio­narii din Danemarca. Iar o mare parte este reprezentată de capi­ta­lul rulant, cu care lucrăm zi de zi. Noi tranzacţionăm cu banii noştri, care sunt banii acţionarilor, nu avem clienţi dar într-un fel noi oferim lichiditate pieţelor publice şi practic oferim un serviciu tuturor celor care tranzac­ţionează“, a spus Cristian Mesaros.

El a explicat că unul dintre obiectivele echipei din spatele start-up-ului a fost şi este să reducă riscul şi „să nu pierdă bani”.

„Piaţa, în 2019, era haotică, nu ştiai poziţia corectă, nu ştiai când s-a efectuat o tranzacţie, noi spre exemplu, folosim două sisteme pentru a ne asigura că nu avem expunere la piaţă în paralel, iar unul tranzacţionează şi celălalt auditează. Atunci era dificil doar să aflăm ce poziţie avem în piaţă, dar am reuşit şi am pierdut doar 1,42%. Dar am şi pierdut perspectiva scalabilităţii. Acum lucrăm la abilitatea de a tranzacţiona mai mult şi mai rapid, în timp am renunţat la anumite pieţe din perspective de risc management şi am ajuns să tranzacţionăm în prezent pe două burse derivate pe crypto şi vrem să schimbăm procesul pentru a ne fi mai uşor să dezvoltăm strategii, să punem oferte şi să tranzacţionăm. Avem în jur de 40 de strategii de tranzacţionare în portofoliu care rulează 24/7 şi vrem să ajungem la 300. Lucrăm la dezvoltarea proceselor interne pentru a ne atinge obiectivele, să putem să rulăm de zece ori mai multe strategii.“

O altă greşeală pe care a făcut-o echipa din spatele start-up-ului a fost că s-a concentrat doar pe dezvoltarea tehnologiei şi nu a dat mai multă importanţă comuncării cu utilizatorii şi cu cei care puteau oferi feedback direct.

„Ne-am dat seama că este nevoie să vorbeşti mereu cu lumea, pentru că atunci când faci un pitch nu cauţi neapărat finanţare, poţi primi feedback şi poţi îmbunătăţi ceea ce faci în baza acelor recomandări din partea celor care folosesc soluţia pe care o dezvolţi. Pentru că acei oameni îţi spun sincer ce vor de la tine şi de ce au nevoie, ceea ce mai important decât finanţarea în sine, pentru că afli ce trebuie să faci de fapt şi unde trebuie să lucrezi. dar începând cu acest an, din ianuarie, am ieşit în lume, am început să vorbim cu oamenii, am făcut pitch-uri“, a mai spus Cristian Mesaros.

 

Ce a mai spus Cristian Mesaros în cadrul ZF IT Generation

Eu şi unul dintre colegi, acţionarul minoritar – Dragoş Popescu-, tranzacţionăm de la 18 ani pe pieţele derivative din SUA, de prin 2008 - în criză noi tranzacţionam opţiuni pe acţiunile băncilor din SUA. Atunci mi-am dat seama că nu voiam să am expunere la risc şi pe de altă pate am vrut să înţeleg c se întâmplă de fapt – adică, bun, noi facem tranzacţii dar care sunt mecanismele, ce se întâmplă în economie şi astfel m-am concentrat pe acest lucru. Am condus un club de investiţii la facultate, am avut oportunitatea de a avea internshipuri în cadtul unor bănci în Gemania. Şi am avut şi norocul de un mentor care m-a făcut să mă gândesc că aş putea să fiu creativ şi să mă dezvolt în zona de innovation finance.

În cadrul universităţii am avut ocazia să lucrez la dezvoltarea unui science park, unde l-am întâlnit şi pe cel care conducea acest proiect. Noi promovam acest science park către companii din Europa Centrală şi de Est care erau inovative şi am găsit o firmă din Praga – care avea ca proprietari un suedez şi family office din Danemarca. Am dezvoltat o relaţie foarte bună cu amândoi, iar la finalul facultăţii m-au chemat în Praga să implementez proiectul pe care îl dezvoltasem şi promovasem. Din 2013 lucrez cu acest family office din Danemarca, în prezent sunt şi acţionarii principali ai Equinox AI B.V.

Ideea de început a fost să aplicăm un machine larning, să începem în piaţa de cryto, în general, şi după care pe măsură ce devenit profitabili să începem să tranzacţionăm cât mai mult şi în pieţele tradiţionale, dar ne-am dat seama că sunt foarte multe pieţe de crypto, în multe părţi geografice, care tranzacţionează acelaşi lucru.

Noi tranzacţionăm doar instrumente mari, precum Ethereum, nu tranzacţionăm tokenuri mici, nu suntem plătiţi de tokenuri mici.

Am lansat Equinox AI B.V. în 2019, ceea ce însemna că tranzacţionam cu bani mai serioşi 24/7. Noi tranzacţionăm în nume propriu, cu bani proprii pe burse publice. Adică, când cineva vrea să cumpere de pe o bursă publică un instrument, cumpără de la cineva care a postat o ofertă de cerere şi ofertă – iar aceia putem fi noi.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR