ZF IT Generation

ZF IT Generation. Mihaela Onofrei, CEO şi cofondator, Apollo AI - un start-up health tech din Iaşi: Suntem prima companie din România care a făcut harta a 1,7 milioane de interacţiuni între medicamente

3 mai 2024 Autor: Adrian Seceleanu

Apollo AI Technologies, un start-up fondat în 2022 în Iaşi, care oferă soluţii pentru industria de sănătate bazate pe inteligenţa artificială (AI), a dezvoltat o „hartă“ a 1,7 milioane de interacţiuni între medicamente, care a început să fie disponibilă în reţelele locale de farmacii, pentru a-i ajuta pe specialişti să le ofere rapid pacienţilor date despre eventuale probleme care pot apărea dacă sunt administrate simultan sau la intervale apropiate unele medicamente.

Această „hartă“ a apărut după ce compania a lucrat la un chabot pentru care au fost procesate informaţiile despre toate medicamentele avizate în România, a povestit în cadrul emisiunii ZF IT Generation Mihaela Onofrei, CEO şi cofondator al Apollo AI.

„După ce am lăsat Diabeta - un chatbot medical adresat medicilor diabetologi din România, văzând că majoritatea întrebărilor primite în cadrul chatbotului erau pentru medicamentele din această patologie, ne-am gândit, având deja reţeta tehnologică, să procesăm toate informaţiile despre medicamentele avizate în România, şi aşa a luat naştere Pharmachat, al doilea nostru produs care procesează toate RCP-urile (rezumatul caracteristicilor produsului - un prospect extins al medicamentelor - n. red.) avizate de către Agenţia Naţională a Medicamentelor în România. Printre informaţiile pe care le-am procesat se numărau şi cele referitoare la interacţiunile medicamentoase, adică dacă un medicament interacţionează cu un altul, astfel că am dezvoltat mai departe un nou modul pentru Pharmachat, pentru că ne-a fost solicitat, cel de interacţiuni dintre medicamente. Suntem prima companie din România care a «mapat» tot ce înseamnă o bază de date ce însumează 1,7 milioane de interacţiuni între medicamente şi în acest moment orice profesionist din domenul sănătăţii poate să caute dacă există sau nu interacţiuni între medicamente. Şi pentru că am dorit să fim şi mai aproape de utilizatori şi să le fie şi la îndemână tot ceea ce facem noi, am început un parteneriat chiar săptămâna aceasta cu o companie care dezvoltă soft de gestiune pentru farmacii.“

„Este vorba de platforma de gestiune icMED, dezvoltată de Syonic, o companie cu peste 17 ani de experienţă în crearea de soluţii software pentru domeniul sănătăţii“.

Până acum proiectul a atras investiţii de aproape un milion de euro. „Până acum am investit 750.000 de euro în proiect. Deja ne asigurăm din ceea ce încasăm 72% din cheltuieli şi sperăm ca până la finele anului să ajungem undeva la 95% astfel încât să ajungem spre break-even-ul pe care ni-l dorim anul acesta. Suntem în discurţii cu un fond de investiţii şi urmează să avem o primă rundă, estimăm noi, la finele anului“ a declarat Mihaela Onofrei. Conform datelor de la Registrul Comerţului Mihaela Onofrei deţine 37% din companie, ceilalţi acţionari fiind Cezar Caluschi (37%), Vlad Trandafir (20%) şi Gabriel Pavel (6%).

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR