ZF IT Generation

ZF IT Generation. Roxana Popa, Asociaţia Proiect Voiajor, şi Anca Luca, InnovX-BCR. Platforma de joburi pentru refugiaţii din Ucraina, jobs4ukr.com, a ajuns la 2.000 de angajatori care au publicat peste 2.800 de joburi

3 mar 2023 Autor: Alexandra Cepăreanu

Roxana Popa, director executiv, Asociaţia Proiect Voiajor: Într-un de la lansarea platformei am facilitat 4.300 de interacţiuni între angajatori şi candidaţi şi 600 de colaborări care s-au finalizat cu „da“ din partea ambelor părţi Anca Luca, community manager, InnovX-BCR: Într-un an proiectul a scalat extrem de bine, a crescut organic.

Platforma de joburi pentru refugiaţii din Ucraina, jobs4ukr.com, lansată în urmă cu un an de start-up-ul Jobful împreună cu acceleratorul InnovX-BCR, şi care are ca obiectiv să ajute refugiaţii din ţara vecină să-şi găsească locuri de muncă în România sau în străinătate, înregistrează un număr de peste 8.800 de candidaţi înregistraţi atât din România, cât şi din alte ţări europene.

„În prezent sunt peste 133.000 de persoane care au vizitat platforma de peste 700.000 de ori. Avem candidaţi înregistraţi în platformă atât din România, cât şi din alte ţări din Europa, care ating un număr de circa 8.800 de persoane – un număr destul de mare pentru momentul în care suntem. De asemenea, avem peste 2.000 de angajatori care au postat peste 2.800 de joburi în peste 55 de ţări şi 230 de oraşe. Am facilitat 4.300 de interacţiuni între angajatori şi candidaţi şi 600 de colaborări care s-au finalizat cu „da“ din partea ambelor părţi“, a spus Roxana Popa, Director Executiv al Asociaţiei Proiect Voiajor - care a luat naştere odată cu platforma jobs4ukr.com, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.

Ea a adăugat că nu poate oferi date privind numărul de angajări realizate prin intermediul platformei  jobs4ukr.com pentru că aceste date sunt confidenţiale şi nu sunt încarcate în platformă. „Însă, din discuţiile pe care le-am avut cu angajatorii şi cu ucrainenii, avem multe poveşti de angajare peste tot pe teritoriul României, din diverse domenii, dar şi din alte ţări - precum Elveţia sau multe alte locuri.“

De asemenea, echipa din spatele proiectului a facilitate şi peste 30 de angajări care au avut loc în afara platformei jobs4ukr.com, prin diverse evenimente precum târguri de joburi, consiliere în carieră şi găsirea unui job – realizate atât online, cât şi offline.

„În momentul de faţă, modul în care tehnologiile sunt construite nu servesc cu totul, mereu acestor context şi acestor comunităţi mai vulnerabile. Şi atunci am dus în offline activităţi prin care puteam să suplinim nevoile refugiaţilor, dar mereu cu gândul de a le duce şi în mediul online“, a mai spus Roxana Popa.

Anca Luca, Community Manager în cadrul InnovX-BCR, consideră că proiectul a scalat foarte bine într-un an de la lansare.

„Într-un an proiectul a scalat extrem de bine, a crescut organic. Lansarea oficială a fost pe 3 martie 2022. În trei săpătmâni aveam 900 de angajatori în platformă, peste 1.000 de joburi postate de aceste companii şi circa 28.000 de utilizatori unici. Cifrele sunt impresionante. Deci suntem fericiţi cu proiectul, suntem fericiţi de modul în care el a crescut şi de comunităţile pe care am reuşit să le atragem acolo. O altă validare pe care am obţinut-o a fost chiar de la Comisia Europeană care, în august 2022, ne-a anunţat că vom avea un feature în raportul anual al preşedintei Comisiei Europene, ceea ce evident că a fost extraordinar, având în vedere cât de multe astfel de proiecte de dezvoltau în perioada respectivă“, a spus Anca Luca.

Ea a menţionat că în continuare InnovX-BCR caută să atragă din ce în ce mai mulţi parteneri pentru acest proiecte, dar şi din ce în ce mai multe joburi care să fie publicate pe platforma jobs4ukr.com.

„Ne uităm în continuare către partenerii noştri de business, să vedem dacă mai există oportunităţi de joburi pe care să le aducem şi să le listăm în platformă. Proiectul trebuie în continuare susţinut, iar aici este foarte important să contribuim cu cât de mult putem prin partenerii noştri.“

 

Ce a mai spus Anca Luca

Ne ocupăm de programe dedicate antreprenorilor şi proiectelor şi business-urilor care activează în domeniul tehnologiei. De altfel, pe lângă acest lucru, pilotăm foarte multe idei şi proiecte care vizează foarte mult colaborarea dintre startup-uri şi companii.

Aniversăm un an de la lansarea polatformei jobs4ukr.com. Deci, cumva, imediat după izbucnirea războiului, am început să ne gândim foarte rapid la nevoile din piaţă şi urmăream evident, foarte mult toate ştirile şi tot ce se întâmpla la momentul respectiv pe toate canalele, se şi formaseră nişte echipe de lucru, atât în cadrul acceratorului InnovX, cât şi la BCR şi ne gândeam cum putem să sprijinim ucrainienii care au nevoie să fie reintegraţi.

 

Ce a mai spus Roxana Popa

Practic platforma a fost foarte uşor de de transformat în ce este astăzi, cel puţin în primele faze. Foarte repede s-a văzut nevoia de colaborare mai extinsă, că tot vorbeam de de o comunitate mai mare şi de companii şi de alte tipuri de organizaţii care să poată susţine impactul pe care putea să îl aibă platforma. Aşa s-a născut Asociaţia Proiect Voiajor, pentru că noi voiam să ştim - dincolo de ce facem în platformă şi ce poate face tehnologia pentru această populaţie - care sunt mecanismele pe care trebuie să le mai punem peste ca să ne asigurăm că oferim un mediu sigur, un mediu propice pentru ei, în care să-şi caute locuri de muncă.

Cifrele au fost încă de la început bune. A fost o situaţie în care atât angajatorii din România au arătat deschidere, dar şi persoanele din Ucraina au arătat interes. Iar platforma a ajutat cu siguranţă, pentru că ei puteau să fie în Timişoara, în Galaţi, în Bucureşti şi totuşi să aibă acces la nişte locuri de muncă.

InnovX - BCR aş zice că se apropie ca mentalitate şi ca agilitate de un start-up, iar cu BCR în spate aş zice că a adus poate toate piesele care ţin de structura de rezistenţă care să poată să susţină agilitatea startup-ului şi echipei implicate pe partea asta. Ce am construit la început a crescut, iar acum noi extindem ce am reuşit să facem şi în comunităţile cu care lucrăm în fiecare zi.

Acum suntem în discuţii să aducem acei angajatori cheie din anumite ţări precum Polonia, Republica Moldova, în platformă. Platforma este în prezent disponibilă în patru limbi – română, engleză, ucraineană şi poloneză – şi urmează să vedem ce nevoi mai apar în alte teritorii şi în discuţiile pe care le avem noi cu comunităţile.

Noi colaborăm încă de la început cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, care este o agenţie a Naţiunilor Unite pentru migranţi, şi cu Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi tot de la Naţiunile Unite. Aceste două organizaţii sunt cele cu care colaborăm cel mai intens. Am făcut multe îmbunătăţiri în platformă, în special pe partea de protecţie a persoanelor care folosesc platforma şi colaborăm şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care ne finanţează diverse activităţi, cum ar fi cea de marketing şi inclusiv de a elimina din barierele pe care refugiaţii le au în a se integra pe piaţa muncii, cum ar fi bariera de limbă.

Anul acesta vom avea 280 de persoane care vor face cursuri de limba engleză şi limba română prin colaborarea cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, vom putea să oferim peste 500 de şedinţe de consiliere, dar în continuare căutăm finanţări şi suntem deschişi spre colaborări, în special cele care ne ajută să putem să creştem partea de tehnologie pe care o avem şi să susţinem costurile pe care le avem. Deci, ne extindem şi în România, dar şi în afara ei.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR