ZF Live

Giurescu, CSSPP: Pe noi ne interesează să putem plăti banii pensionarilor

Autor: Roxana Pricop

14.11.2012, 16:23 500

Ion Giurescu, vicepreşedintele CSSPP, alături de Adrian Lupşan, vicepreşedintele BVB, au fost azi în studiul ZF LIVE pentru a dezbate în direct impactul modificărilor aduse normei care reglementează investiţiile fondurilor de pensii.

Comisia vrea să interzică fondurilor de pensii private obligatorii investiţiile în obligaţiuni care nu au rating, în imobiliare, în fonduri închise de investiţii şi în fonduri de private equity. În prezent aceste investiţii sunt permise, în unele cazuri cu anumite limitări, iar în viitor ar putea fi permise doar fondurilor de pensii facultative, unde contribuţiile sunt virate voluntar. Aceste modificări au stârnit nemulţumirea bursei care susţine că dezvoltarea pieţei de capital va fi afectată.

"Pe noi ne interesează să putem plăti banii pensionarilor. Modicările aduse nu vor afecta în mod deosebit Bursa de la Bucureşti. Bursa se confruntă cu anumite probleme de mai mult timp, de care nu sunt vinovate fondurile de pensii. Nici fondurile mutuale nu investesc masiv în acţiuni. Acum fondurile de pensii pot investi pe bursă până într-o anumită limită, cu toate acestea expunerea pe acţiuni este de 12% din active. Majoritatea investiţiilor fondurilor de pensii sunt în titluri de stat", a spus vicepreşedintele CSSPP.

"Recunosc că piaţa de capital nu este în cea mai bună formă, iar acest lucru se datorează mai multor factori. Nu cred că este etic să impui restricţii investiţiilor pe care le pot face fondurile de pensii. Nu cred că astfel sunt create perspective pentru dezvoltarea întregii pieţe financiare din România, nu doar a pieţei de capital", a spus Adrian Lupşan, vicepreşedintele BVB.

El a adăugat că nicio altă ţară din regiune nu interzice anumite investiţii ci doar le limitează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO