ZF Live

Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Vrem să introducem o taxă dacă un pacient vrea să fie tratat de un anumit specialist şi eliminăm astfel şpaga

Autor: Roxana Rosu

03.03.2015, 00:06 133
Medicii din spitalele de stat ar putea oferi şi servicii în regim privat, în afara orelor de program, iar pacienţii care optează pentru un anumit specialist vor plăti o taxă, în baza unui contract încheiat cu medicul, a declarat la ZF Live Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
 
Cele două propuneri sunt incluse într-un proiect de lege semnat de 102 parlamentari şi care vizează ameliorarea statutului spitalului public şi introducerea unor noi surse legale de venit pentru medici.
 
„Spitalele publice au acum un statul dezapreciat. Un spital privat îşi poate selecta patologia, unul din criterii fiind şi profita­bilitatea. Un spital public nu poate. Un spital privat poate transfera un caz dificil la stat, inclusiv cu componenta financiară, care devine o gaură neagră. Spitalul de stat e legat de mâini managerial“, a explicat Săndesc.
 
Potrivit proiectului de lege, medicii vor putea încheia un contract cu spitalul în baza căruia să utilizeze baza materială a acestuia pentru consultaţii sau operaţii în regim privat, în afara programului de lucru, în afara contractelor cu CNAS, respectând orarul gărzilor.
 
„Practic, în loc să îşi continue programul de muncă într-un spital privat, un medic poate rămâne în spitalul de stat în care este angajat şi să ofere servicii private după ce şi-a terminat programul de muncă. Măsura se referă în esenţă la medicii din spitalul de stat respectiv, dar există şi posibilitatea de a veni medici din afară.“ Propunerea este avantajoasă atât pentru medic, care obţine venituri suplimen­tare pe o cale legală, cât şi pentru spital, care are o nouă sursă de venit pe care o poate folosi pentru dotări şi investiţii.
 
„Din taxa plătită de pacient, un procent merge la spital, circa 15%. Alt procent merge la echipă, la anestezie, la terapie intensivă, în funcţie de situaţie.“
 
O altă măsură prevăzută de actul normativ prevede posibilitatea ca pacientul să poată opta contra cost pentru un anumit specialist, practică existentă şi în alte ţări europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO