ZF Live

ZF Live. Sebastian Popescu, head of grants and incentives advisory la EY. Ce ajutoare de stat sunt disponibile pentru firmele locale în 2024

Sebastian Popescu, head of Grants and Incentives Advisory la EY

Sebastian Popescu, head of Grants and Incentives Advisory la EY

Autor: Mirabela Tiron

17.04.2024, 16:30 115

♦ Principalul element pe care vor să-l adreseze schemele de la Ministerul Economiei şi Ministerul de Finanţe este echilibrarea balanţei de plăţi a României. Companiile pot accesa în acest an ajutoare de stat de 820 mil. euro prin cinci programe ce stimulează investiţiile în industria manufacturieră, construcţii, industria alimentară sau reciclare.

Companiile pot accesa în acest an ajutoare de stat de 820 de milioane de euro prin cinci scheme ce vor impulsiona investiţiile în sectorul manufacturier, în construcţii, alimente şi reciclare. Prin aceste scheme de ajutor de stat se urmăreşte o uniformizare a zonelor din punctul de vedere al dezvoltării economice, prin valoarea efectivă a ajutorului pe care îl primesc firmele.

„Acum este pe bogăţie această parte a ajutoarelor de stat.  Practic, ajutoarele de stat au apărut prin 2008 la Ministerul de Finanţe. Acum au venit în joc şi alte ministere. De exemplu, Ministerul Economiei a dezvoltat în 2022 o schemă pentru industria manufacturieră care pare că este activă şi în continuare. La fel au apărut programe la Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii”, a declarat  Sebastian Popescu, head of grants and incentives advisory la EY în cadrul emisiunii ZF Live.

El a mai precizat că acum pare un context extrem de favorabil pentru ajutoarele de stat. Mai mult, fiind an electoral, există un interes mai mare de a demara aceste programe şi de a susţine investiţiile în România.

„Se urmăreşte o uniformizare a zonelor din punctul de vedere al dezvoltării economice, prin valoarea efectivă a ajutorului. De exemplu, dacă te duci în zona de est sau în nord-est, primeşti un procent din valoarea investită semnificativ mai mare decât dacă te duci în vest, unde Timiş şi Arad sunt foarte dezvoltate”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO