ZF Logistica businessului

ZF Logistica businessului. Sorin David, Mediplus: Am început cu 300-500 de comenzi online pe zi, iar astăzi ajungem la 10.000-12.000. Este un trend accelerat, cred că există o singură direcţie, în sus

09.06.2022, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Comenzile plasate pe cele două platforme erau deservite iniţial de un depozit mai mic de 2.000 de metri pătraţi şi de mai puţin de 20 de oameni. Astăzi, compania a ajuns la 10.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare şi o echipă de peste 120 de oameni, procesând zilnic între 8.000 şi 12.000 de comenzi.

Distribuitorul de medicamente Mediplus Exim, parte din grupul A&D Pharma, controlat de fondul de investiţii Penta Investments, va da în folosinţă în următoarele două luni un nou depozit care va deservi componenta de e-commerce a grupului.

„Pe lângă depozitul central din Bucureşti, avem şi un depozit de picking, tot în Bucureşti. Avem zece depozite regionale, fiecare deservind o regiune, cu un număr cuprins între 200 şi 500 de clienţi. În Bucureşti, pentru prestarea de servicii logistice avem peste 10.000 mp închiriaţi, iar pentru depozitul e-commerce avem astăzi 5.000 de metri pătraţi şi în construcţie încă 5.000 de metri pătraţi, care urmează să fie gata în mai puţin de două luni, pentru extinderea operaţiunilor“, a spus Sorin David, director logistic naţional la Mediplus, în emisiunea online ZF Logistica Businessului.

Logistica magazinelor online este una dintre cele mai recente componente ale businessului, aferentă magazinelor virtuale Dr. Max şi Sensiblu.

Comenzile plasate pe aceste două platforme erau deservite iniţial de un depozit mai mic de 2.000 de metri pătraţi şi de mai puţin de 20 de oameni. Astăzi, compania a ajuns la 10.000 de metri pătraţi de spaţii de depozitare şi o echipă de peste 120 de oameni, procesând zilnic între 8.000 şi 12.000 de comenzi.

„În online, am început cu 300-500 de comenzi pe zi, iar astăzi ajungem la 10.000-12.000 de comenzi pe zi. Este un trend accelerat, cred că există o singură direcţie - în sus. Acum avem 15.000-20.000 de produse disponibile în online, dar vrem să ajungem la 40.000-50.000. Online-ul este viitorul, mulţi consumatori vor să consume doar prin aceste canale.“

Mediplus acţionează ca o platformă logistică pentru lanţul propriu de farmacii, constând în peste 700 de unităţi sub numele Dr. Max şi Sensiblu. Compania operează şi ca distribuitor farma clasic, acoperind întreg portofoliul de produse care se regăsesc într-o farmacie şi deservind peste 3.400 de clienţi independenţi şi spitale.

„De asemenea, operăm ca un prestator de servicii pentru clienţi terţi, cărora le oferim zi de zi servicii logistice de la depozitare până la procesarea comenzilor către clienţi.“

Mediplus lucrează şi la realizarea unui depozit de 32.000 de metri pătraţi în Bucureşti, unde va muta toate operaţiunile pentru distribuţia clasică. Noul depozit va fi de două ori mai mare decât cel în care operează astăzi, situat în Chitila.

„Clădirea este aproape gata, va fi predată în mai puţin de o lună-două. Investiţia totală în noul depozit a depăşit 30 de milioane de euro, am început de anul trecut.“

Noul depozit are o planificare de exploatare de lungă durată, cel puţin pentru zece ani de acum încolo, spune Sorin David.

„Vom începe cu cei 200-250 de oameni pe care îi avem şi vom creşte echipa până la 400 în următorii ani, estimând dublarea businessului în următorii şapte ani din punct de vedere al volumelor. Astfel, de la 200 de milioane, vom ajunge la 400 de milioane de produse stocate anual. În acest moment, cu capacităţile actuale, putem spune că o unitate din patru consumate în România trece prin infrastructura logistică a A&D Pharma, prin depozitele Mediplus.“

Compania a preferat, la început, să construiască depozite în regie proprie, însă, pe măsură ce a avut nevoie de extinderea operaţiunilor, a renunţat la această strategie şi a mers pe varianta de a închiria spaţii, mai ales că domeniul farma presupune anumite particularităţi în spaţiile de depozitare – standarde care certifică faptul că depozitele pot păstra calitatea medicamentelor, temperaturi între 15-25 de grade, o anumită calitate a aerului în interior.

„Ca acoperire naţională, avem depozite care acoperă în mod uniform întreaga ţară. Moldova este însă o regiune mai puţin populată, acolo avem un singur depozit, la Iaşi, care deserveşte întreaga regiune. În schimb, în nord-vest, avem şase depozite – Timişoara, Oradea, Cluj, Sibiu, Braşov şi Târgu Mureş. În partea de sud, avem Craiova, Bucureşti, Constanţa şi Galaţi.“

În ceea ce priveşte impactul pandemiei asupra businessului Mediplus, Sorin David spune că, la fel ca pentru toţi ceilalţi operatori economici, a fost nevoie de adaptare şi reorganizare.

„Am avut provocări în a aproviziona farmaciile care se goleau zi de zi. Apoi a venit o perioadă în care activitatea s-a înjumătăţit, oamenii nu au mai cumpărat.“

Mediplus Exim, parte din grupul A&D Pharma, şi-a majorat cu 15% cifra de afaceri în 2021, până la 4,6 mld. lei (circa 950 mil. euro), potrivit datelor oferite de companie. Alături de farmaciile Dr. Max şi Sensiblu, adică 740 de unităţi la nivel naţional, cifra de afaceri cumulată a grupului A&D Pharma a depăşit 1,1 mld. euro. Brandul Dr. Max, pus pe piaţă în 2020 de către fondul de investiţii Penta Investments, după achiziţia farmaciilor Sensiblu, a generat afaceri de 2,3 mld. lei (circa 470 mil. euro) în 2021, după o creştere de 21% faţă de anul anterior.

Grupul A&D Pharma activează în piaţa locală de medicamente începând în 1994 la Cluj prin Plurifarm, care avea să devină ulterior divizie în cadrul Mediplus. În 1997 au fost puse pe piaţă distribuitorul Mediplus şi prima farmacie Sensiblu. Sensiblu şi Mediplus au intrat la finalul anului 2017 sub acţionariatul cehilor de la Penta Investments, într-o tranzacţie estimată la circa 350-400 mil. euro.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial