ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Sistemul medical de stat. Sănătatea, blocată la coada clasamentelor. Indicatori la care România ocupă ultimele locuri în Uniunea Europeană

24 apr 2023 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Deşi în ultimii ani sistemul sanitar a fost în centrul atenţiei în contextul pandemiei, lipsa investiţiilor a ieşit la suprafaţă ♦ Clasamente privind cheltuielile pe sănătate, speranţa de viaţă, mortalitatea prin boli care pot fi prevenite, vizitele la medic plasează România sub media europeană.

România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană la suma cheltuită pentru sănătate - doar 5,6% din PIB, lucru care se traduce în servicii medicale slabe, lipsa investiţiilor substanţiale în infrastructură, în echipamente. Mai mult, aceste lipsuri au un efect de domino şi la nivelul altor indicatori importanţi pentru sănătate, cum ar fi mortalitatea din cauze care pot fi prevenite, speranţa de viaţă sau prevenţia.

Deşi bugetele autorităţilor care gestionează sistemul de sănătate au crescut în ultimii ani, banii nu sunt cheltuiţi eficient, în baza unor strategii clare de sănătate publică.

În plus, în România nu există registre ale pacienţilor pe diferite tipuri de afecţiuni, astfel încât investiţiile să urmeze nevoile pacienţilor.

 

Pe o continuă listă de aşteptare

Listele de aşteptare în sănătate se întind pe câteva luni pentru analize sau investigaţii de prevenţie, de la analizele de sânge la investigaţii RMN (rezonanţă magnetică nucleară) sau CT (computer tomograf). Acest lucru face ca prevenţia să fie doar un deziderat în sănătate.

 

Speranţa de viaţă nu ţine pasul

Speranţa de viaţă a românilor a ajuns la puţin peste 74 de ani, a doua cea mai mică din UE, după cea din Bulgaria, de 73,6 ani, arată datele de la Eurostat. La nivelul Uniunii Europene, speranţa de viaţă la naştere a fost estimată la 80,4 ani în 2020. Astfel, România are de recuperat un decalaj de 6-7 ani în comparaţie cu media europeană.

 

Vizite rare la medici

România este pe ultimul loc în clasametul UE privind vizitele la medicii generalişti. Astfel, în 2019, anul pentru care există date la Eurostat, 49% dintre români au spus că au mers la medic în decurs de mai puţin de un an. Pentru restul, perioada a fost mai mare de un an. Media europeană este de 77%, iar ţări precum Belgia, Danemarca, Franţa, Germania au procente care depăşesc 80% dintre cetăţeni care au fost la medic periodic.

 

Lipsa progresului

În ultimul deceniu, România nu a făcut niciun progres în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer, potrivit profilului de ţară realizat de Comisia Europeană şi OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). În România, în 2019, au fost 264 de decese la 100.000 de locuitori din cauza cancerului, similar cu anul 2011, deşi medicina a evoluat.

 

Parteneri: