ZF Supliment Medical&Pharma

Supliment ZF Medical & Pharma. Tendinţe în sănătate. Cerere în creştere pentru intervenţiile chirurgicale cu robotul Da Vinci. Ce investiţii au făcut operatorii privaţi în astfel de centre?

24 apr 2023 Autor: Mirabela Tiron

♦ Regina Maria: Am depăşit anul trecut 500 de intervenţii robotice, de două ori mai multe ♦ Medicover: În spitalele din Oradea şi Cluj au fost realizate 120 de intervenţii chirurgicale cu robotul Da Vinci în 2022. Potenţialul este însă dublu, spun specialiştii.

În România s-au dezvoltat 13 centre de chirurgie robotică, dintre care 10 la privat şi 3 la stat, investiţiile fiind de câteva milioane de euro. Anul trecut 1.300 de intervenţii s-au efectuat pe robotul Da Vinci, din care 85% la privat, potrivit oficialilor Sofmedica, furnizorul de roboţi Da Vinci.

„România are potenţial dublu de fapt, pentru acest an estimăm 2.000 de operaţii pe robot. Spre comparaţie, Bulgaria face cu 30% mai multe intervenţii dat fiind că are un sistem de rambursare. Secretul este susţinerea de la stat, un nivel de rambursare, care acum în România nu există”, a spus Harris Palaondas, business director la  Sofmedica, furnizorul de roboţi Da Vinci. Investiţia într-un astfel de centru se ridică la 2-4 milioane de euro, în funcţie de tehnologia folosită, potrivit lui.

Marii jucători de pe piaţa serviciilor private au pariat pe chirurgia robotică şi au investit în astfel de centre. Printre spitalele private care au investit în robotul da Vinci se numără spitalul Ponderas, parte din reţeaua de sănătate privată Regina Maria, spitalul Sanador din Capitală, Medlife, Monza (Memorial Hospital), spitalul Sf. Constantin din Braşov, dar şi spitale deţinute de Medicover.


13 centre de chirurgie robotică există în România, dintre care 10 la privat şi trei la stat. Investiţia într-un astfel de centru este între 2 şi 4 mil. euro.

La stat realizează intervenţii cu robotul Da Vinci Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila din Bucureşti, Spitalul Judeţean din Timişoara şi Institutul Oncologic din Iaşi.

„La Regina Maria am avut de două ori mai multe intervenţii robotice în 2022, comparativ cu 2021, depăşind numărul de 500. Este o evoluţie firească, după investiţiile majore realizate pe acest segment: suntem singura reţea medicală cu trei roboţi Da Vinci şi avem echipe excepţionale de medici - unii dintre ei pionieri ai chirurgiei robotice în România, care acum pregătesc generaţiile viitoare de chirurgi specializaţi în tehnici minim-invazive”, a spus Alina Ambrozie, director executiv, Ponderas Academic Hospital, parte a reţelei de sănătate Regina Maria.

 

Afecţiunile grave, tratate minim invaziv

Cele mai frecvente afecţiuni operate cu robotul da Vinci sunt din sfera oncologică, urologie, chirurgie generală, ginecologică sau toracică. În plus, în Regina Maria există un al patrulea robot chirurgical, Mako, dedicat intervenţiilor ortopedice, potrivit oficialului Ponderas.

„Chirurgia robotica devine o soluţie chirurgicală din ce în ce mai apreciată în România. E nevoie de timp pentru ca pacienţii să devină mai familiarizaţi cu beneficiile ei, dar şi de măsuri care să crească accesibilitatea din punct de vedere financiar, pentru o categorie mai largă de pacienţi”, a mai spus Alina Ambrozie.

La nivel internaţional, intervenţiile robotice sunt decontate de sistemele de asigurări, inclusiv publice, şi reprezintă cea mai avansată soluţie în chirurgie, în special în cazul afecţiunilor extrem de complexe, din sfera oncologică, potrivit ei.

Chirurgia robotică este o chirurgie minim-invazivă cu multiple beneficii pentru pacienţi. Mai multe intervenţii cu robotul Da Vinci s-au făcut şi în spitalele Medicover.

„Am dotat două din spitalele noastre cu robot Da Vinci: Spitalul Pelican din Oradea şi Spitalul Medicover din Cluj, investiţii prin care am adus pacienţilor noştri cea mai de avansată tehnologie existentă la momentul actual în medicină. Chirurgia robotică este o chirurgie minim-invazivă cu multiple beneficii pentru pacient: reduce durerea şi recuperarea postoperatorii, impactul asupra ţesuturilor fiind minim. Permite mişcări de maximă acurateţe şi precizie cu ajutorul cărora medicii noştri chirurgi pot realiza intervenţii complexe cu vizibilitate mai bună a structurilor anatomice”, a spus Florinela Cîrstina, director general Medicover România.

În spitalele Medicover din Oradea şi Cluj au fost realizate 120 de intervenţii chirurgicale cu robotul Da Vinci în 2022, potrivit ei.

„Numărul intervenţiilor cu robotul da Vinci este în creştere, pe fondul unei nevoi tot mai mari de a trata afecţiuni complexe prin tehnici chirurgicale minim-invazive, în condiţii de maximă siguranţă şi cu timpi reduşi de recuperare postoperatorie”, a mai precizat Florinela Cîrstina.

Robotul Da Vinci este folosit mai ales pentru cazurile unde este necesară acurateţe mai mare a actului chirurgical. În spitalele Medicover majoritatea intervenţiilor realizate au vizat intervenţii de urologie, oncourologie, ginecologie şi chirurgie generală.

 

Potenţial încă neaccesat

Pe piaţa locală ar mai putea apărea încă 3-4 astfel de centre de chirurgie robotică, peste 50 de chirurgi având certificare pe robotul Da Vinci, potrivit oficialului Sofmedica.

Programul de chirurgie robotică a început în 2008 cu finanţarea Ministerului Sănătăţii ca subprogram al programului de tehnologii avansate, prin care ministerul promova tehnologii avansate în medicină şi chirurgie. Doar în perioada 2008-2013 ministerul a asigurat bani  pentru  instrumentele şi consumabilele necesare roboţilor existenţi în spitalele publice.

 

Parteneri: