ZF News

Beijingul nu vrea să fie prins pe picior greşit: China va creşte cheltuielile pentru apărare cu 7,2%

Beijingul nu vrea să fie prins pe picior greşit: China...

Autor: Daniel Belu

06.03.2023, 14:19 169

China va creşte cheltuielile pentru apărare în acest an cu 7,2%, ridicându-se la 1.560 trilioane de yuani (230 miliarde de dolari), potrivit unui proiect publicat duminică de Ministerul de Finanţe, conform CNBC.

Bugetul de apărare al Chinei a crescut cu 7,1% anul trecut, la 1.450 de trilioane de yuani, într-un ritm mai rapid decât creşterea de 6,8% în 2021 şi creşterea de 6,6% în 2020, potrivit datelor oficiale.

În 2019, cheltuielile de apărare ale Chinei au crescut cu 7,5%, până la 1.190 de trilioane de yuani.

Într-un raport separat, duminică, despre activitatea guvernamentală, premierul Li Keqiang nu a menţionat războiul dintre Rusia şi Ucraina. "Ar trebui să rămânem dedicaţi unei politici externe independente de pace", se arată în raport.

Raportul de lucru a cerut "paşi fermi pentru a se opune "independenţei Taiwanului"", ţinându-se cont în acelaşi timp de apelul Beijingului pentru "reunificarea paşnică".

Taiwanul este o insulă autonomă, condusă democratic, despre care Beijingul susţine că face parte din teritoriul său.

Guvernul american a autorizat în decembrie peste 800 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de apărare pentru anul fiscal care se încheie la 30 septembrie 2023. Pe lângă inflaţia internă, planul de cheltuieli a subliniat necesitatea de a contracara capacităţile militare chineze şi ruseşti.

Această sumă este semnificativ mai mare decât în anii anteriori.

În anul fiscal 2022, SUA au cheltuit 767 de miliarde de dolari sau 12% din bugetul său, pentru apărarea naţională, potrivit datelor Trezoreriei. Aceasta a fost cu aproximativ 2% mai mare decât cele 755 de miliarde de dolari cheltuite în 2021, au arătat datele.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO