ZF News

BNR începe recrutarea de primăvară: "Scoatem câte 10 poziţii la concurs în fiecare an, dar niciodată nu reuşim să le acoperim"

Mugur Tolici, direc­torul de resurse umane al BNR

Mugur Tolici, direc­torul de resurse umane al BNR

Autor: Adelina Mihai

19.02.2015, 15:11 7339
Banca Naţională caută, ca în fiecare an, 10 tineri specialişti cu pregătire în arii pre­cum economie, matematică sau şti­inţe juridice, care să lucreze, timp de cel puţin un an, într-una din direcţiile băncii.
 
Cei care vor să aplice pentru un post scos la concurs trebuie să treacă printr-un proces amplu de selecţie care presu­pune, într-o primă fază, transmi­terea unor răspunsuri la un chestionar şi a unui CV detaliat, precum şi o pre­zen­tare a motivelor pentru care doresc să se anga­jeze la BNR. Aceste documente trebuie transmise prin e-mail, până pe data de 9 martie.
 
„Programul de formare profe­sio­na­lă a tinerilor specialişti, organizat în fie­care an din 2001 încoace, este vehi­culul nostru de recrutare de elite din exterior şi de aceea selecţia este foarte rigu­roasă. Cei care vor să aplice pentru aceste posturi trebuie să facă eseuri pe anumite teme, să cunoască bine limba engleză sau să aibă studii de masterat sau doctorat”, a spus Mugur Tolici, direc­torul de resurse umane al BNR, in­stituţie care are peste 1.800 de angajaţi.
 
Pentru a fi eligibli, candidaţii care aplică pentru unul dintre cele zece posturi trebuie să aibă sub 32 de ani, să fie licenţiaţi în economie, drept sau matematică şi să nu aibă rude angajate în structurile organizatorice care participă la program. O condiţie importantă este ca media notelor obţinute la licenţă şi a anilor de studii să fie de minimum 9. În plus, se cere şi o diplomă de masterat şi/ sau de doctorat, dar pot fi acceptate şi candidaturi ale persoanelor aflate în ultimul an al programului de master, cu condiţia dovedirii unei experienţe minime de 2 ani într-o instituţie finan­ciar-bancară, guvernamentală sau de cer­cetare. Candidaţii trebuie să cunoască bine limba engleză şi nu trebuie să aibă antecedente penale.
 
„Deşi scoatem  câte 10 poziţii la concurs în fiecare an, niciodată nu reuşim să le acoperim. În medie, avem cam 55 de candidaţi pe an. Cei mai mulţi aplicanţi am avut în 2001 şi în 2002, când au fost câte 134, respectiv 120 de aplicaţii“, a mai spus Mugur Tolici.
 
După etapa de înscriere în cadrul programului, are loc selecţia dosarelor, iar cei care merg mai departe în pro­cesul de recrutare trebuie să mai trans­mită către BNR o serie de documente. Printre acestea se numără referinţele privind experienţa profe­sion­ală acu­mu­lată până la data trimiterii aplicaţiei, re­co­mandări din partea unor pro­fe­sori/specialişti de renume, un eseu re­dac­tat în limba engleză (6.000 – 8.000 de cuvinte, adică peste 11 pagini de text) pe o temă aleasă de candidat dintre cele re­co­mandate de Comitetul de adminis­tra­re a progra­mu­lui sau pe o altă temă care are legătură cu specificul activităţii băn­cii centrale. 
 
După această etapă, are loc eva­lua­rea profilului psihologic al can­di­da­ţilor şi a compatibilităţii cu postul pe care ur­mea­ză să îl ocupe, iar inter­viurile finale cu candidaţii admişi au loc în perioada 6- 10 aprilie. Acest program se află în pre­zent sub coordonarea viceguver­na­to­­rului BNR Liviu Voinea.
 
„Ulterior, pe parcursul unui an, cei a­leşi lucrează într-una sau două dintre di­rec­ţiile băncii, iar în această perioadă ei pri­­mesc salarii apropiate de nivelul sa­lariilor pentru poziţii similare a anga­ja­­ţi­lor permanenţi ai băncii”, a mai spus Tolici.
 
După un an, membrii acestui pro­gram au parte de o evaluare finală, care constă într-o lucrare de cercetare rea­lizată pe parcursul celor 12 luni ale pro­gramului, ce are ca temă subiectul ales în etapa de dinainte de a intra în pro­gram. Cei care trec de evaluarea finală pot deveni angajaţi cu contracte pe perioadă nedeterminată în cadrul BNR.
 
Printre absolvenţii „celebri” ai acestui program şi care ulterior şi-au construit cariera într-o bancă sau instituţie comercială se numără Adrian Codîrlaşu (UniCredit şi CFA România), Nicolae Chideşciuc (JP Morgan), Nicuşor Ciprian Dascălu (UniCredit), Erdei Horia Braun (ING Investment Management) sau Marius Ţurcanu (KPMG).
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO