ZF News

Centrul de studiu Rolex din Lausanne, clădirea fără pereţi interiori, în formă de spirală atrage şi studenţi români. Vezi aici cum arată investiţia de 90 mil. euro

Centrul de studiu Rolex din Lausanne, clădirea fără...

Autor: Andreea Neferu

13.05.2012, 15:08 2750

Rolex Learning Center, clădirea sub formă de spirală pe care Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) a inaugurat-o în urmă cu doi ani, este poate una dintre cele mai interesante, moderne şI în acelaşi timp eco centre de învăţare din Europa. În Lausanne, pe malul lacului Geneva, unde Alpii plini de zăpadă se văd în depărtare, termenul “facultate” capătă alte dimensiuni decât cele cunoscute în Europa Centrală şI de Est.

Centrul de studiu Rolex, inaugurat în 2010 în urma unei investiţii de circa 90 milioane de euro, adăposteşte una dintre cele mai importante colecţii de cărţi de ştiinţă din Europa, cu circa 500.000 de titluri, dar şi 860 de locuri pentru studenţii veniţi la studiu, aproape 300 de locuri în café-bar şi în zona de food court, 500 de locuri de parcare, precum şI o serie de birouri de pedagogie sau ale asociaţiilor de studenţI, toate întinse pe o suprafaţă totală de 88.000 de metri pătraţi. Centrul a fost construit cu contribuţie de la guvernul elveţian, dar şI cu contribuţie privată. Producătorul de ceasuri de lux Rolex, cel care a dat şI numele centrului de studiu, precum şI alte companii precum Logitech, Bouygues, Credit Suisse, Nestle sau Novartis au contrbuit pentru construcţia Rolex Learning Center.

“Nu există pereţi aici, la Rolex Learning Center, iar ideea principală a centrului este de a-I ajuta pe studenţI să interacţioneze, indiferent ce facultate urmează. În campusul EPFL se găsesc 11.000 de oameni: 7.000 de studenţI şi profesori, 4.000 de cercetători, la care se adaugă angajaţI pe partea de administraţie”, spune Adriano, un student la Psihologie în Lausanne care lucrează part-time în cadrul campusului Rolex Learning Center.

ŞI Iolanda, o tânără din Botoşani care studiază spaniola şI germana la Lausanne, lucrează part-time în cadrul centrului Rolex, ocupându-se de prezentarea centrului de studiu pentru vizitatorii străini şI nu numai.

“Costurile cu studiul nu sunt foarte mari în Lausanne, în schimb plătim foarte mult pe cazare şI mâncare”, explică Iolanda. Astfel, dacă în fiecare semestru taxa de studiu este de circa 500 de franci elveţieni (aprox. 416 euro), adică 1.000 de franci pe an, costurile lunare cu cazarea şI mâncarea depăşesc 1.000 de franci elveţieni. “De câteva săptămâni, am 3 joburi, echivalentul a 23 de ore pe săptămână, cu ajutorul cărora reuşesc să-mi acopăr costurile  cu cazarea şI mâncarea, eventual şI să pun nişte bani deoparte”, explică Iolanda. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO