ZF News

Exporturile, aproape de maximul istoric în noiembrie. Importurile s-au prăbuşit

Exporturile, aproape de maximul istoric în noiembrie....

Autor: Claudia Medrega

09.01.2013, 21:03 1856

Exporturile au dat semne de revenire spre finalul anului trecut şi au ajuns în luna noiembrie la 4,2 mld. euro, al doilea maxim istoric lunar, în timp ce importurile au frânat puternic, indicând o înrăutăţire a cererii interne.

Maximul istoric lunar la exporturi, de 4,21 mld. euro, s-a înregistrat în luna septembrie 2011.

Faţă de noiembrie 2011, exporturile au crescut cu aproape 1% la valorile exprimate în euro (5,3%, în lei), în timp ce importurile au scăzut în noiembrie cu 9,5% în euro (5,5%, în lei).

"Exporturile au avut o performanţă bună în luna noiembrie 2012, nivelul lunar de 4,2 mld. euro fiind al doilea cel mai ridicat pe toată seria istorică. Creşterea exporturilor a fost însoţită şi de o majorare a cifrei de afaceri din industrie datorită unor rezultate bune în industria prelucrării petrolului, auto, chimică şi farmaceutică", a comentat Eugen Sinca, analist la BCR.

Nivelul ridicat al exporturilor în euro a fost influenţat şi de deprecierea monedei naţionale. În 2012 leul s-a depreciat faţă de euro cu 2,5%. În noiembrie cursul mediu era de 4,52 lei/euro.

Sinca anticipează că exporturile de bunuri ar putea să crească şi în 2013, estimarea BCR fiind de 46 mld. euro (Ă2,5%).

Cu toate acestea, eforturile mediului privat de afaceri, dar şi ale guvernului pentru dezvoltarea unor noi investiţii româneşti sau străine în industria prelucrătoare trebuie să continue. Sinca aminteşte că exporturile pe cap de locuitor ale României sunt de numai 2.100 de euro, de peste cinci ori mai mici decât în Cehia sau Slovacia sau de două ori mai mici decât în Polonia.

Cumulat pe primele 11 luni din 2012, exporturile s-au apropiat de 42 mld. euro, în scădere cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, în timp ce importurile s-au situat aproximativ la acelaşi nivel la valori exprimate în euro, de 50 mld. euro. Evoluţia exporturilor nu a confirmat însă aşteptările. Comisia de Prognoză vedea o creştere de 7% a exporturilor pentru 2012, la 48 mld. euro, faţă de 45 mld. euro în 2011.

Deficitul comercial a coborât în noiembrie la doar 409 mil. euro, înjumătăţindu-se faţă de nivelul din aceeaşi lună din 2011. În perioada ianuarie-noiembrie deficitul comercial a fost de 8,7 mld. euro, mai mare cu 68,9 mil. euro faţă de valoarea înregistrată în primele 11 luni din 2011.

"Începând cu trimestrul al treilea din 2012, deficitul comercial a dat semnale de extindere, indicând o uşoară îmbunătăţire a cererii interne. Deficitul comercial mic din luna noiembrie sugerează că cererea internă s-a înrăutăţit spre finalul anului 2012, ceea ce este în conformitate cu scenariul nostru de bază", spune Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank.

El a explicat că îngustarea deficitului comercial a fost determinată de importuri a căror contracţie s-a intensificat în luna noiembrie, înregistrându-se o înrăutăţire clară după creşterea pozitivă uşoară înregistrată în lunile anterioare ale anului. Importurile au totalizat în noiembrie 4,6 mld. euro.

Comparativ cu octombrie 2012, exporturile din luna noiembrie 2012 au rămas aproximativ la acelaşi nivel (atât la valori exprimate în lei, cât şi la valori exprimate în euro), iar importurile au scăzut cu 13,1% la valori exprimate în euro (13,3% la valori exprimate în lei).

Reducerea importurilor faţă de luna octombrie este firească, importurile revenind astfel în noiembrie în jurul mediei ultimelor 12 luni, mai spune Sinca. "Probabil că saltul importurilor din luna octombrie 2012 a fost determinat de aprovizionări sezoniere înainte de sărbătorile de Crăciun sau de importuri energetice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO