ZF News

Pariu pe moştenirea Bucureştiului: ce randamente pot aduce vilele istorice, proprietăţile imobiliare cu cea mai mică devalorizare în timp?

Pariu pe moştenirea Bucureştiului: ce randamente pot...

Autor: Cristi Moga

24.12.2012, 19:30 581

În Bucureşti sunt aproximativ 1.800 de vile destinate închirierii, o parte dintre acestea având valoare istorică, proprietăţi care se tranzacţionează în prezent la randamente investiţionale de 10-12%, în euro pe an, potrivit datelor centralizate pentru ZF de către firma de consultanţă imobiliară Esop Consulting.

Pentru vilele tranzacţionate înainte de criză randamentele obţinute în prezent au scăzut la un nivel cuprins între 5,5% şi 7% ca urmare a reducerii chiriilor practicate, afirmă sursa citată. Astfel, vilele restaurate aflate în zone de prestigiu se închiriau în 2008 cu 22-26 euro/metrul pătrat lunar, în timp ce în prezent chiriile de prezentare sunt de 15-16 euro/mp, iar în urma negocierilor se mai pot obţine reduceri de 10-15%.

“Pentru vilele de patrimoniu sau cu arhitectură de prestigiu, situate în locaţii centrale şi ultra-centrale, valoarea viitoare de tranzacţionare este estimată la un nivel mai ridicat deseori, sau oricum, având un ritm de depreciere mai puţin accelerat decât al clădirilor de birouri. Caracterul greu reproductibil în momentul de faţă al unora dintre aceste proprietăţi le plasează în zone investiţionale uşor apropiate celor în artă”, afirmă Alexandru Petrescu, directorul firmei Esop Consulting.

Pe străzile istorice ale Capitalei sunt încă sute de “comori neşlefuite”, dar puţine sunt tranzacţionate în prezent, iar o parte dintre cumpărători sunt interesaţi în primul rând de terenul de sub aceste proprietăţi şi mai puţin de punerea în valoare a clădirilor istorice. Cele mai multe tranzacţii au fost realizate în perioada 2006-2007.

“O mare parte din proprietarii de vile de patrimoniu sunt investitori străini, care provin din ţări unde există o cultură a renovării clădirilor vechi, care înţeleg şi apreciază valoarea arhitecturii în timp şi care şi-au construit portofolii de cinci, şase, şapte sau opt vile şi în Bucureşti. Există însă şi proprietari români, moştenitori sau firme de investiţii locale”, mai spune Petrescu.

Gradul de ocupare al vilelor destinate închirierii din Bucureşti este de circa 76%, în condiţiile în care circa 400 de unităţi sunt disponibile, în timp ce pe segmentul vilelor de patrimoniu sau cu arhitectură de prestigiu, gradul de ocupare tinde către 87-90%.

Zonele de vile preferate din Bucureşti sunt Kiseleff, Capitale, Aviatorilor sau Icoanei, iar printre potenţialii clienţi se numără firmele de consultanţă, de publicitate sau din alte domenii, în general de nişă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24