ZF News

Piaţa certificatelor verzi se va tripla anul viitor şi va depăşi 300 milioane euro

27.12.2011, 16:49 551

ANRE se aşteaptă ca în 2012 să fie emise 5,51 milioane de certificate verzi, faţă de 1,75 milioane de unităţi în acest an. Valoarea certificatelor verzi din acest an este de 96,6 milioane euro şi ar urma să ajungă la 303,3 milioane de euro anul viitor.

Calculele au fost făcute de MEDIAFAX având în vedere preţul maxim de tranzacţionare a certificatelor verzi, de 55 euro pe unitate. Preţul minim de vânzare este 27 euro, însă la această valoare nu se încheie tranzacţii pentru că oferta este mult inferioară cererii.

Sistemul de certificate verzi reprezintă un ajutor pe care statul îl acordă pentru stimularea producţiei de electricitate din surse regenerabile.

Certificatele sunt emise de operatorul sistemului naţional de transport al electrciităţii Transelectrica (TEL), care le alocă producătorilor de energie din surse alternative.

Ulterior, companiile care primesc certifictele le vând, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale

Potrivit estimărilor ANRE, consumatorii de electricitate din România vor plăti aproximativ 10 miliarde de euro în plus la facturi până în anul 2020 pentru sprijinirea investiţiilor în energii regenerabile.

Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult. În 2012 preţul ar urma să urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

Ajutorul de stat prin certificate verzi se acordă electricităţii produse în hidrocentrale cu o putere instalată de până la 10 MW, centrale eoliene, fotovoltaice, în unităţi pe biomasă, biogaz, biolichide.

De asemenea, beneficiază de această schemă de spijin şi centralele care utilizează gazul rezultat din procesarea deşeurilor.

La sfârşitul anului trecut, în România erau instalate unităţi eoliene de producţie a electricităţii de 462 MW. Capacitatea instalată de producţie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfârşitul anului la 1.000 MW şi s-ar putea dubla anul viitor, permiţând alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.

Introducerea schemei de sprijin prin certificate verzi are ca scop atingerea ţintelor asumate de România ca până în 2020 un procentaj de 24% din energia consumată să provină din surse alternative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO