ZF News

Tribunalul Vâlcea hotărăşte pe 30 ianuarie dacă Oltchim intră sau nu în insolvenţă. Între timp, acţiunile scad cu 15% în fiecare zi pe bursă

Tribunalul Vâlcea hotărăşte pe 30 ianuarie dacă...

Autor: Andrei Chirileasa

28.01.2013, 10:40 490

Tribunalul Vâlcea va analiza cererea de intrare în insolvenţă a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) pe data de 30 ianuarie (miercuri), conform unui raport transmis bursei de conducerea Oltchim.

Pe 23 ianuarie (miercuri), Guvernul a hotărât că insolvenţa este cea mai bună soluţie pentru salvarea Oltchim, iar pe 24 ianuarie (joi) Consiliul de Administraţie al Oltchim a semnat cererea de intrare în insolvenţă care a fost trimisă Tribunalului Vâlcea. De la acea dată, acţiunile Oltchim au căzut pe bursă cu 38% (câte 15% în fiecare zi) şi cel mai probabil vor continua să scadă până ce instanţa se va pronunţa în privinţa insolvenţei. Asta deoarece Oltchim are în prezent capitaluri proprii negative, adică vânzarea activelor nu va reuşi să acopere integral plata datoriilor, astfel că pentru acţionari nu va mai rămâne mai nimic în cazul unei insolvenţe.

Capitalizarea Oltchim a ajuns astăzi (luni) la 28 mil. euro, faţă de 47 mil. euro lunea trecută, înainte de anunţarea insolvenţei.

Statul, care deţine pachetul majoritar de 54% din acţiunile Oltchim, este principalul perdant pe bursă, dar ar putea să mai recupereze ceva în urma reorganizării companiei deoarece este şi cel mai mare creditor prin intermediul AVAS şi Electrica. Grupul german PCC, principalul acţionar minoritar cu 33% din acţiuni, probabil speră să preia o bucată din Oltchim în urma reorganizării, la un preţ avantajos. În schimb, acţionarii mici ai Oltchim, care nu au forţă de negociere, ar putea pierde toţ banii investiţi. De aceea mulţi se grăbesc să  vândă acum, înainte ca instanţa să se pronunţe.

Dacă intrarea în insolvenţă va fi aprobată, atunci acţiunile vor fi suspendate de la tranzacţionare până la aprobarea planului de reorganizare. Există însă şi riscul ca planul de reorganizare să nu fie aprobat, iar compania să intre în lichidare, caz în care activele vor fi vândute pe bucăţi pentru plata datoriilor.

Statul a propus ca administrator judiciar la Oltchim consorţiul format din firma Rominsolv, coordonată de avocatul Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels