ZF Private health

ZF Private Health. Codruţ Ţonoiu, managerul general al clinicii Bellanima din Bucureşti: „Piaţa serviciilor de sănătate mintală încă este la începuturile dezvoltării“

11.03.2022, 18:00 Autor: Georgiana Mihalache

Cel de-al doilea sediu al clinicii Bellanima din Capitală a triplat capacitatea centrului de a primi pacienţi până la 34 de cabinete în total.

Pacienţii români au început să în­ţe­leagă din ce în ce mai mult rolul să­nătăţii mintale şi trec mai des pragul cli­nicilor de profil, din observaţiile lui Codruţ Ţonoiu, managerul general al clinicii Bellanima din Bucureşti, des­chisă în urmă cu opt ani. În urma unei investiţii de 130.000 euro, Bellani­ma a mai deschis un sediu şi numără în pre­zent 34 de cabinete pentru pacienţi.

„Dacă vorbim de serviciile din zona de sănătate mintală, piaţa nu numai că este dinamică, dar are şi foarte mult potenţial de creştere. Piaţa serviciilor de sănătate mintală încă este la începuturile dezvoltării sale şi era aproape inexistentă acum opt ani când noi ne-am înfiinţat“, a povestit Codruţ Ţonoiu în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Deşi pacienţii nu sunt încă fami­lia­rizaţi cu serviciile de sănătate min­tală, antreprenorul vede o deschidere mai mare din partea oamenilor pen­tru o discuţie cu un psiholog, de exem­plu. „Şi piaţa s-a dezvoltat alături de noi, au apărut mai multe clinici care oferă aceste servicii, însă ele sunt to­tuşi foarte puţine faţă de potenţialul şi necesarul pieţei. Încă sunt foarte multe cabinete individuale care func­ţio­­nează, dar cu siguranţă trendul este de a aduce la un loc aceste spe­cia­lităţi care se ocupă cu sănătatea min­­tală pentru că doar împreună pot oferi cel mai bun tip de intervenţie pentru persoanele care au nevoie“, a mai spus Codruţ Ţonoiu.

În total, 40 de specialişti lucrează în cadrul celor doă clinici Bellanima, de la medici psihiatri pentru copii sau adulţi, medic neurolog de copii, psihologi clinicieni şi psihoterapeuţi.

În 2021, cifra de afaceri a Bellanima a crescut cu 50% faţă de anul anterior, ceea ce a dus businessul la peste 3,3 mil. lei, din calculele ZF.

„Obstacolul în dezvoltare este problema specialiştilor - medicii psihiatri. Ca urmare a dezvoltării sănătăţii mintale foarte mult în ultimii ani, medicii psihiatri sunt foarte căutaţi şi este o dificultate avea suficienţi medici pentru câtă nevoie ar fi de serviciile lor“, a mai menţionat antreprenorul.

El crede că educaţia şi o informare cât mai bună a oamenilor privind importanţa sănătăţii mintale reprezintă un aspect esenţial în dezvoltarea pieţei. În plus, şi susţinerea financiară din partea oamenilor a serviciilor de sănătate mintală este vitală.

„Deocamdată piaţa din Bucureşti mi se pare suficient de largă şi de deschisă, pentru noi este o prioritate pentru că avem mult de ajutat aici. Ar urma probabil oraşele mari – Clujul, Constanţa. Aceste două oraşe ar fi principalele ţinte în perioada următoare, dar teoretic toată ţara are nevoie de dezvoltarea serviciilor de sănătate mintală. Ce reuşim noi să facem însă este să ne oferim serviciile şi la distanţă prin intermediul telemedicinei“, a mai explicat Codruţ Ţonoiu.

El estimează că în urma investiţiilor din anul trecut şi a creşterii numărului de cabinete, cifra de afaceri a companiei se va dubla, ceea ce ar însemna peste 6 mil. lei.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria