ZF Profesii liberale

Drumul IT-iştilor în antreprenoriat. „Tinerii de azi sunt mai dispuşi să rişte şi să construiască produse noi faţă de generaţiile anterioare“. În total, în România lucrează circa 142.000 de persoane în sectorul IT

21.05.2024, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Bucureştiul, Clujul şi Timişul angajează aproape 70% dintre IT-iştii din România ♦ În perioada 2012 - 2021, numărul angajaţilor din sectorul de IT a crescut cu aproape 100.000 de persoane, o creştere de 200%.

Domeniul IT, cu o creş­tere spectaculoasă în ultimul deceniu în Ro­mânia, continuă să atragă tinerii care vor să pornească un business propriu, di­ferenţa faţă de generaţiile anterioa­re de profesionişti în IT fiind curajul de a pune pe piaţă noi produse şi servicii.

Dragoş Diaconu, CEO Arctic Stream, un business integrator de in­frastructură şi securitate IT, împreu­nă cu Eduard Ursu, reprezentant Libra Internet Bank, care susţine profesiile liberale, au vorbit despre paşii făcuţi în antreprenoriat şi cum arată viitorul pentru acest domeniu, în cadrul emisiunii ZF Profesii Liberale.

„Eu am terminat facultatea în 2008. La noi în facultate nu se pro­mo­va această idee de a-ţi asuma riscuri, de a gândi inovativ, de a construi un produs nou. Nici nu exista capitalul suficient, nici de personal, nici capita­lul de risc. Tinerii de azi sunt expuşi mult mai mult la informaţii faţă de ge­neraţia mea, sunt mult mai încrezători în ei, sunt clar dispuşi să-şi asume riscuri, să construiască produse noi, să stea într-o comunitate mică de doi-trei oameni, care să înceapă să facă ceva în zona de IT“, a povestit Dragoş Diaconu, CEO Arctic Stream.

El a completat că pasul spre antreprenoriat l-a făcut în urma unui MBA pe care l-a urmat, după ce timp de nouă ani a lucrat în corporaţie, pe mai multe funcţii.

„În cazul meu, şcoala a dat un boost. Am pornit acest mic integrator pe forţe proprii şi de acolo a început dezvoltarea în zona de antrepre­noriat“, a mai spus executivul.

Arctic Stream, integrator de infrastructură şi securitate IT, listat pe piaţa AeRO a Bursei sub simbolul AST, a avut în 2023 venituri de 126 mil. lei, plus 54%.

„IT-ul este un domeniu principal printre profesiile liberale din cadrul Libra Internet Bank, se dezvoltă con­stant. Noile tehnologii avansează foar­te mult. Fără domeniul IT şi fără per­soa­nele care desfăşoară această acti­vitate, foarte multe dintre activităţile noastre ar fi imposibile. Noi, din punct de vede­re bancar, încercăm să fim ală­turi de ei şi să-i susţinem în toate pro­iectele pe care le au“, a spus Eduard Ursu, repre­zentant Libra Internet Bank. El a adăugat că sesizează acelaşi entuziasm în rândul tinerilor de a urma zona antreprenorială, la început fiind parteneri în anumite proiecte, după care continuă pe această direcţie.

Eduard Ursu, reprezentant Libra Internet Bank: IT-ul este un domeniu principal printre profesiile liberale din cadrul Libra Internet Bank, se dezvoltă constant.

 

„Sunt foarte multe cazuri în care studenţii, deja înainte de a finaliza studiile, intră pe piaţa muncii“, a mai spus specialistul.

Dorinţa de a porni un business în domeniul IT, dar nu numai, are la bază nevoia de flexibilitate, dar vine şi din motive financiare.

„Intersecţia dintre IT şi business este provocatoare şi interesantă. Dacă îţi doreşti să construieşti un produs, trebuie să înţelegi că îţi asumi nişte riscuri şi atât timp cât eşti tânăr, poţi să-ţi asumi aceste riscuri fără nicio problemă. Şi dacă vei da greş, nu e nicio problemă. Eşti tânăr, ai putere de muncă, cazi, te vei ridica, vei începe din nou“, crede Dragoş Diaconu.

 

Viitorul arată bine

Resursele de finanţare, dar şi nevoia tot mai mare de digitalizare, mai ales din zona instituţiilor publice, vor susţine în continuare dezvoltarea pieţei de IT, consideră cei doi specialişti.

„E clar un apetit pentru digitalizare şi este susţinut de mai mulţi vectori. Văd anumite provocări, pentru că AI-ul va fi unul dintre elementele care va impacta cel puţin tinerii programatori. Văd o zonă de creşterea de cyber security, este şi unul din motivele pentru care noi mergem în direcţia aceasta. Cred că sunt oportunităţi bune aici pentru noi, în toate domeniile, cu un pic de atenţie în zona de software“, a spus Dragoş Diaconu.

Iar de renumele specialiştilor români de IT se vor lega în continuare proiectele de investiţii, atât în imobiliare, în sedii care să corespundă cu cerinţele profesioniştilor din IT, cât şi în finanţarea dezvoltării companiilor.

„În România văd o masivă dezvoltare în zona IT şi un viitor cu mult impact. Văd foarte multe dintre oraşele din ţară şi chiar oraşele mari că dezvoltă zone special dedicate segmentului IT, iar tinerii noştri sunt foarte buni şi au proiecte internaţionale de anvergură“, a concluzionat Eduard Ursu, reprezentant al Libra Internet Bank.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea
Libra