ZF Transilvania

8 pestisori aurii si unul negru pentru prosperitate

24.03.2005, 00:00 78



Feng Shui este un ansamblu de practici care, in esenta, vor sa te invata cum sa traiesti in armonie cu mediul inconjurator. La ora actuala, pe laga o noua figura profesionala, cea a consultantului feng shui, exista si arhitecti specializati in astfel de proiecte.



Folosind tehnici imprumutate din radiestezie, un specialist poate sa realize planul feng shui al casei, pe baza  hartii "ba-gua", sub forma de octogon. Pentru a ajunge la un echilibru benefic, intr-un ambient trebuie sa fie prezente toate elementele (metal, apa, pamant, lemn si foc). Fiecare centru, al cunoasterii, al familiei, al prosperitatii, al cuplului, trebuie stimulat prin elemente specifice. De exemplu, amplasarea unui acvariu in forma octogonala (considerata forma perfecta), obligatoriu cu 8 pestisori aurii si unul negru, in zona bogatiei, are functia de a atrage prosperitatea si de a indeparta ghinionul.


Unic pe piata


Irina Popa este singurul arhitect clujean specialist in arta amenajarii casei intr-o armonie perfecta cu mediul si cu enegiile pozitive. "De ani de zile studiez regulile feng shui si le aplic in toate paliere vietii mele", marturiseste Irina Popa. Atat biroul, cat si locuinta personala sunt amenajate dupa regulile specifice artei feng shui. "In functie de stilul propriu, de personalitate, este creat un mediu optim pentru implinirea vietii personale", dezvaluie Irina Popa unul dintre secretele artei de armonizare cu mediul inconjurator.


"Lumea nu este foarte pregatita sa consulte un specialist la momentul potrivit si sa


accepte importanta echilibrului si implinirii in viata personala", a mai spus specialistul clujean. Cei mai multi au apelat la acest stil de amenjare a locuintei sau a biroului din curiozitate sau pentru a scapa de diverse probleme si neimpiniri personale, prin canalizarea energiilor pozitive. Daniela Suciu, unul dintre putinii clujeni care si-au amenajat locuinta personala dupa regulilele feng shui, spune ca influentele acestui stil sunt vizibile. "Am sesizat de la inceput o atmosfera mai placuta, mai mult calm si liniste", a declarat Daniela Suciu.


De doi ani de cand a ales impreuna cu Irina Popa culorile si amenajarea locuintei, ea spune ca modificarile asupra tonusului personal sunt majore. Mai mult calm, putere de concentrare mai buna, somn mai odihnitor. Acestea sunt cateva din efectele resimtite direct de Daniela Suciu, dar si de prietenii ei. "Multi prieteni au remarcat schimbarea si mi-au spus: <Nu stiu ce se intampla, dar la tine ma simt mult mai bine>", a mai spus ea.


 


Astrograma personalizata


Momentul ideal pentru construirea unui ambient dupa toate regulile feng shui este chiar inainte de cumpararea unui teren. Primul pas este identificarea enegiilor pozitive si negative din spatiul respectiv. In cazul in care in spatiul respectiv au mai locuit si alte persoane, trebuie identificate "amprentele de energie imprimate de fostii proprietari", explica Irina Popa. Folosind echivalentul unei anse din radiestezie, specialistul feng shui este capabil sa identifice energiile pozitive si negative care actioneaza asupra spatiului. In functie de acestea, sunt folosite elemente care sa stimuleze sau sa contracareze fortele energetice.


Un alt element important in stabilirea elementelor de feng shui care sa puna o pesoana in armonie cu mediul este momentul exact al nasterii. "Pentru fiecare persoana, in functie de momentul nasterii, de zodie, se stabileste o astrograma, pentru ca fiecare are puncte cardinale benefice", explica Irina Popa. Cele mai importante elemente care trebuie stimulate sunt zona in care se prepara si se ia masa, precum si zona de odihna, in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului.


"Stilul feng shui impune si un stil de viata diferit, in care ordinea are o foarte mare


importanta, este, de fapt, o forma de gandire pozitiva", a mai dezvaluit arhitectul. "Doar schimbarea e vesnica" este unul dintre cele mai importante principii ale filosofiei feng shui. Asa ca ambientul personalizat trebuie adaptat tot timpul in functie de evolutia personala pe anumite planuri.


 


Designul spatiilor publice


In domeniul amenajarilor interioare a hotelurilor, cluburilor, spatiilor comerciale, piata clujeana a designerilor interiori este in crestere. Ciprian Mihnea, cu o experienta de 10 ani in design interior, spune ca totul consta in a raspunde sau chiar a depasi asteptarile clientului. Pe piata clujeana, tendintele de amenajare a spatiilor publice sunt create si impuse atat de cei care investesc pe plan financiar, cat si de designerii care realizeaza astfel de amenajari. Limitarile pentru impunerea unor noi stiluri sunt mai ales de ordin financiar. "Noile tendinte de pe piata occidentala de design interior vor ajunge la noi doar peste 5-7 ani, pentru ca sunt foarte scumpe pentru a fi impuse aici", a declarat Ciprian Mihnea.


Si pe piata spatiilor publice clujene s-au impus anumite standarde care atesta un nivel al calitatii. Ciprian Mihnea enumera obligativitatea ca orice restaurant sa aiba baia amenajata dupa un anumit stil, iar mesele sa fie neaparat din lemn, nu din pal. Prezenta logo-ului, armonia cromatica si combinatiile de materiale sunt, de asemenea, elemente obligatorii. Amenajarea unui spatiu public dupa sfaturile unui designer specializat costa de la 1.500 de euro in sus, ajungand si pana la 10.000. In aceste pret, este inclusa consultanta specialistului pe toata durata realizarii proiectului. Pentru realizarea unei identitati vizuale, care consta in impunerea unui logo unic, costurile se majoreaza.


 


Dupa costuri, si rasplata...


Preturile unei amenajari interioare respectand regulile feng shui nu depaseste cu mult costurile unei amenajari dupa sfaturile unui designer. Elementele specifice care nu trebuie sa lipseasca dintr-un astfel de spatiu adauga un plus la bugetul destinat amenajarii locuintei. Astfel, amplasarea unui acvariu care sa stimuleaze zona prosperitatii costa in jur de 10 milioane de lei, iar oglinzile de forma rotunda sau octogonala ajung pana la cateva milioane. Mai putin uzuale sunt si cristalele de cuart, de diferite marimi, care pot sa coste de la cateva sute de mii de lei pana la peste 1.000 de euro, in functie de marime. Cele mai recomandate sunt piesele de mobilier din lemn sau cel putin din pal cu furnir de lemn, pentru a respecta principiul apropierii de natura. In functie de fiecare zodie si personalitate, este obligatorie prezenta unor elemente caracteristice. De exemplu, sticla trebuie sa fie prezenta in ambientul unei persoane care s-a nascut intr-un semn de apa. Costurile consultantei de specialitate oferite de un expert in amenajari interioare se ridica la sume cuprinse intre 10 si 20 la suta din valoarea totala a proiectului.


 


Special feng shui


Principiile feng shui au fost folosite prima data acum 3.000 de ani, sub denumirea de Kan Yu, care exprima observarea fortelor care actioneaza intre cer si pamant. In acea perioada, sistemul feng shui era foarte simplu si era bazat doar pe 5 elemente si pe principiile Yin si Yang. In timp, principiile au fost dezvoltate de filosofi si intelepti, iar perioada dinastiei Tang este considerata ca fiind cea mai importanta era a KanYu, cand s-a impus ideologia sistemului San He, care punea accent pe formele de relief. Spre sfarsitul dinastiei Ming, in jurul anului 1640, s-a dezvoltat o noua ideologie, San Yuan, care punea accentul pe timp decat pe mediu.


Principala functie a aplicarii principiilor feng shui este cea corectiva, adica remedierea nor pobleme existente. In plus, functia constructiva urmareste sa intretina starea de sanatate si de prosperitate. O alta functie este cea de a dezvalui trecutul, a explica prezentul si de a prezice viitorul. Diferitele forme de feng shui apartin mai multor scoli. Principiile feng shui nu sunt bazate pe psihologie, superstitie sau gandire pozitiva, ci pe studiul energiilor nevazute ale mediului in care locuieste si lucreaza o persoana. Un numar de elemente specifice care nu trebuie sa lipseasca din mediul personal. Cristalele de cuart atrag enegiile pozitive, iar mici farfuriute cu bani de metal, aduc belsug. Pentru indepartarea enegiilor negative, clopoteii pusi chiar la intrare si oglinzile sunt recomandate de specialistii feng shui. Pentru armonie, este indicat ca familia sa se adune in jurul unei mese rotunde, iar plantele verzi trebuie sa aiba frunze cat mai rotunjite.


Un interior care este amenjat dupa regulile feng shui este un mediu relaxant, care contribuie la cresterea puterii de concentrare si a calmului, spun cei care locuiesc intr-un asemenea spatiu.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO