ZF Transilvania

Aproximativ 15%-20% din spatiile de birouri din Cluj au ramas neocupate

29.09.2008, 18:05 58

Conform proiectelor anuntate de catre dezvoltatorii imobiliari, anual pe piata locala vor fi realizati aproximativ 40.000 de metri patrati de birouri noi. Prin comparatie, in Capitala stocul de birouri a depasit un milion de metri patrati, in prima jumatate a anului fiind date in folosinta spatii insumand 130.000 de metri patrati, iar pana la sfarsitul anului sunt anuntati alti 200.000 de metri patrati de birouri. Anul acesta, pe piata clujeana se vor livra aproximativ 50.000 de metri patrati de spatii de birouri, dupa ce anul trecut proiectele noi lansate pe piata nu au depasit suprafata de 30.000 de metri patrati, in timp ce in 2006 s-au finalizat aproximativ 25.000 de metri patrati.

Daca in Capitala chiria pentru spatiile de birouri a crescut in acest an, ajungand la 20-22 de euro pe metru patrat pe luna in zonele de centru-nord si de 25 de euro pe metru patrat in zona centrala, la Cluj chiriile pentru spatiile de birouri sunt cuprinse intre 12 si 18 euro pe metru patrat, in functie de locatie.

“Rata de neocupare a spatiilor de birouri anul viitor va depinde in mare masura de ritmul dezvoltarii orasului Cluj-Napoca si de modul in care companiile romanesti si straine vor fi atrase de aceasta zona. Piata spatiilor pentru birouri este in crestere, alaturi de piata logistica, si estimez pentru anul viitor o evolutie pozitiva a acesteia”, a declarat pentru ZF Transilvania Doru Lupeanu, marketing manager al agentiei Grup de Lux.
Potrivit reprezentantului Grup de Lux, in prezent pe piata clujeana sunt anuntate mai multe proiecte imobiliare care includ spatii de birouri cu suprafete care pornesc de la 5.000 de metri patrati si pot ajunge pana la 40.000 de metri patrati. „Majoritatea proiectelor anuntate pentru anul viitor prevad dezvoltarea de spatii de birouri in zona Calea Turzii si in parcul industrial Tetarom I. Unul dintre proiecte prevede constructia unor cladiri de birouri pe o suprafata totala de peste 30.000 de metri patrati’’, spune Doru Lupeanu.

Printre cladirile de birouri finalizate recent se numara Power Business Center si Iulius Business Center. Alaturi de cele doua cladiri de birouri in Cluj-Napoca, in prezent pe piata locala se afla si Maestro Business Center, City Business Center, Olimpia Business Center, Cluj City Center, Power Business Center este una dintre cele mai noi cladiri de birouri de clasa A din Cluj-Napoca si este inchiriata in prezent in proportie de peste 90%. Power Business Center are o suprafata de 10.150 de metri patrati si este structurata pe opt etaje, din care doar primele sase etaje sunt destinate pentru inchiriere, restul urmand sa fie spatii destinate organizarii de conferinte, precum si un restaurant. Imobilul dispune, de asemenea, de 119 locuri de parcare, sali de conferinta, precum si toate serviciile corespunzatoare clasei A.

Dezvoltatorul imobilului Power Business Center este compania Eximprod Power System care produce materiale si echipamente electrice, investitia in cladire fiind de aproximativ 13-15 milioane de euro. Imobilul este situat in zona centrala si anterior terenul era folosit de compania din Buzau ca sediu al filialei de la Cluj.

Un alt proiect finalizat la Cluj-Napoca este cel inclus in Iulius Mall Cluj. Cladirea Iulius Business Center are o suprafata de aproximativ 7.500 de metri patrati si are o fundatie comuna cu a mall-ului. Imobilul de birouri va avea 5 niveluri si aproximativ 1.300 de metri pe nivel, investitia fiind de aproximativ 12 milioane de euro.

Cladirea este inchiriata in proportie de 90% de catre companiile internationale Office Depot si Genpact. Iulius Business Center este structurat pe 5 niveluri, 1.000 de metri patrati pe nivel, centrul de business avand in total 700 de locuri de parcare.

Printre proiectele de spatii de birouri anuntate in prezent, cel mai mare dintre acestea este cel dezvoltat de omul de afaceri Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj. Omul de afaceri clujean va realiza cele mai inalte constructii din municipiul Cluj, cele doua turnuri ale proiectului Sigma Center avand 27, respectiv 35 de etaje.

Ansamblul Sigma Tower va fi situat in cartierul Zorilor, pe actuala locatie a complexului comercial Sigma Center. Proiectul va avea o suprafata construita de 120.000 mp din care aproximativ 44.000 de metri patrati vor fi spatii de birouri. Lucrarile la acest proiect vor demara in vara acestui an, iar Sigma Tower va include, pe langa spatiile de birouri, un hotel de cinci stele, dar si locuinte si galerii comerciale.

Cel de-al doilea proiect ca suprafata va fi dezvoltat de compania Globe Group, al carei unic actionar este grupul de investitii imobiliare Letterstone. Globe Group intentioneaza sa dezvolte un centru de afaceri de 45.000 de metri patrati, investitia estimata pentru realizarea acestui proiect fiind de 45-50 de milioane de euro. Din suprafata totala, aproximativ 70% va fi destinata birourilor. Centrul de afaceri va avea, de asemenea, trei sali de conferinte, show-room, zona de spa, doua restaurante si o cafenea.

Al treilea proiect ca suprafata destinata spatiilor de birouri este cel dezvoltat de compania clujeana Latino Grup, care va realiza un ansamblu multifunctional de birouri, servicii si locuinte colective, cu o suprafata totala de aproximativ 25.000 de metri patrati. Investitia in acest proiect va fi de aproximativ 15 milioane de euro.

Proiectul imobiliar Bonjour Residence va include, de asemenea, spatii de birouri pe o suprafata de 17.000 mp. Ansamblul imobiliar va fi realizat de companiile Elite Grup si Mao Imobiliare, care vor investi peste 120 de milioane de euro in constructia acestui proiect.

Pe langa segmentul de birouri, proiectul Bonjour Residence va contine peste 1.000 de apartamente, 6.000 de metri patrati de spatii comerciale, precum si unitati de invatamant si terenuri de sport. Proiectul se va realiza in mai multe etape, pe o durata intre trei si cinci ani, spatiile de birouri urmand a fi construite in ultima etapa.

O suprafata aproape la fel de mare destinata zonei de birouri va include si proiectul Atrium Center Cluj. Dezvoltatorul acestui proiect este compania Atrium Centers, noul complex imobiliar urmand sa fie realizat in zona centrala a orasului.

Proiectul va include spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 32.000 de metri patrati, dar si un hotel de patru stele, destinat mai ales oamenilor de afaceri si un business center cu o suprafata utila de 10.000 de metri patrati.

Un alt proiect de spatii de birouri este cel dezvoltat de Imofinance, grup infiintat in 2003, sub conducerea lui Iosif Pop, care cuprinde 5 societati ce ofera produse si servicii financiare si imobiliare. Imofinance va realiza un centru multifunctional de birouri si spatii comerciale, in zona centrala a orasului.

Cladirea va dispune de apartamente de lux, 75 de locuri de parcare situate pe doua niveluri la subsol, servicii si birouri la parter si la etajele 1-8, dar si 14 apartamente la etajele 9-15. Initial, proiectul prevedea constructia unui imobil de 25 de etaje, dar acesta a fost respins de Comisia de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca.

Initial, valoarea proiectului era estimata la aproximativ 12 milioane de euro, insa in prezent, din cauza cresterii pretului la principalele materiale de constructii, investitia va creste, potrivit reprezentantilor Imofinance, cu cel putin 20%. Investitia va fi acoperita in proportie de 20%-35% din surse proprii si din surse atrase prin finantare bancara pentru restul de bani.

Compania CBC Development va construi, de asemenea, o cladire de birouri de clasa A in proiectul Global Plaza, realizat in Tetarom I. Investitia in acest proiect va fi de aproximativ 25 de milioane de euro si va include, pe langa spatiile de birouri, un hotel de patru stele, dar si un centru de conferinte si spatii comerciale pe o suprafata de 1.560 de metri patrati.

Situatia spatiilor de birouri de clasa A in Cluj-Napoca este in acest moment cu mult in urma Capitalei, iar suprafetele vehiculate in alte orase europene nu suporta comparatie. Pana in urma cu ceva vreme, singurele cladiri de birouri existente in Cluj aveau suprafete cuprinse intre 1.000 si 2.000 de metri patrati, insa intrarea pe piata locala a mai multor companii vest-europene a facut ca in 2006 oferta de birouri sa fie substantial imbunatatita, odata cu lansarea a trei mari cladiri de birouri, Maestro Business Center, City Business Center si Olimpia Business Center.

Cererea de spatii de birouri a avut o evolutie crescatoare in ultimii ani, ca urmare a dezvoltarii mediului de afaceri, in special a segmentului IT. Marea majoritate a clientilor existenti pe piata activeaza in acest domeniu sau in cel financiar-bancar si de consultanta, iar media suprafetelor cerute este de 200 mp. n perioada urmatoare, expertii imobiliari asteapta o crestere a valorii suprafetelor solicitate de pana la 2.000 mp. pentru o companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO