ZF Transilvania

Brau Union inchide fabrica de bere de la Arad

Brau Union inchide fabrica de bere de la Arad
29.09.2004, 00:00 93

Fabrica de bere de la Arad, detinuta de Brau Union Romania, numarul unu de pe piata berii, va inceta productia, pana la finele lunii noiembrie, decizia fiind determinata de strategia companiei de limitare a costurilor si consolidare a activitatii.
"Programul de consolidare este menit sa asigure echilibrul intre capacitatea de productie a companiei si cererea pietei, precum si imbunatatirea eficientei costurilor, in conditiile in care concurenta pe piata este din ce in ce mai stransa", a anuntat Brau Union Romania, care opereaza marcile Golden Brau, Silva, Ciuc, Bucegi, Schlossgold, Gosser si Heineken (pe care o imbuteliaza aici).
Productia fabricii de la Arad va fi preluata de unitatea Brau Union din Hateg.
La Arad vor fi pastrate operationale depozitul si directia de vanzari, iar cei 170 de salariati urmeaza sa fie astfel disponibilizati. Acestia vor beneficia de un pachet de protectie sociala negociat de sindicat cu conducerea companiei.
In paralel, se va derula un program de consultanta si asistenta profesionala, in cadrul careia vor fi organizate cursuri de pregatire pentru gasirea unui loc de munca si deschiderea de afaceri proprii.
Brau Union anunta la sfarsitul lunii august a anului trecut inchiderea fabricii de la Reghin, a carei productie urma sa fie transferata la unitatile de la Miercurea Ciuc si Hateg.
La acea data, conducerea firmei preciza ca decizia a fost determinata de strategia companiei "de limitare a costurilor si reorganizare regionala".
Brau Union Romania a fost infiintata in 1998, ca subsidiara a companiei austriece BBAG, al carei pachetul majoritar de actiuni a fost preluat, anul trecut, de grupul olandez Heineken.
Tendinta pe piata berii este ca marile grupuri sa "scoata de pe piata" marcile locale, sa le mentina pe cele nationale si sa se concentreze pe promovarea marcilor internationale.
Piata berii este una dintre cele mai concurentiale din Europa. Primii patru jucatori de pe piata fac parte din grupuri internationale ce se afla in topul primilor cinci producatori de bere din lume: Brau Union Romania liderul pietei cu 32% anul trecut face parte din grupul Heineken, SABMiller Romania si Interbrew Romania locul trei cu 16% sunt filialele locului trei, respectiv unu mondial, iar Tuborg Romania locul patru cu 7% face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci.
Primele patru companii au investit cumulat peste 500 de milioane de euro pe piata romaneasca incepand cu 1994 - 1995, dar nu au reusit pana in prezent sa obtina profit in Romania.
In ultimii ani, segmentele care au inregistrat cea mai mare crestere sunt cel de bere superpremium (si premium international) si cel de bere ieftina la PET. La inceputul acestui an, pe piata a intrat si European Drinks, care a ajuns, in scurt timp, printre primii cinci jucatori.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels