ZF Transilvania

Ce se intampla cand romanul isi pune mintea la contributie

09.12.2004, 00:00 93

Un oradean, absolvent de Drept si student la Medicina, are peste 50 de inventii. Viorel Rosca a inventat un mecanism de doua ori mai eficient decat celebrul biela-manivela, dar, din pacate nici una din inventiile lui nu a ajuns sa fie brevetata.


Barbatul isi strange pleoapele vazand cu ochii mintii roadele atator nopti de nesomn. "Totul e in capul meu. Nu tin nici notite, nici planuri. O data ce am terminat inventia o demontez. Daca va fi sa se aplice vreodata stiu sa o fac la loc", spune Viorel Rosca. La numai 26 de ani, oradeanul se poate lauda cu peste 50 de inventii din toate domeniile. Nici una brevetata deocamdata. Cheltuielile materiale depasesc capacitatile intelectuale ale creativului bihorean. "In mare parte imi finantez singur inventiile. Toti banii mei pe asta merg. De exemplu, mecanismul pe care il testez acum la Resita m-a costat cam 40 milioane lei. Cel mai mult mi-ar place sa imi gasesc un sponsor care sa ma ajute. Am foarte multe inventii si toate s-ar putea pune in practica si ar putea deveni profitabile." Viorel are, totusi, un sponsor pentru ca firma Romplast din Oradea il ajuta sa faca lucrari in inox, in sensul ca ii dau atelierul. "Imi pun la dispozitie materiale, si strunguri, sudura in plasma si alte chestii fara sa imi ceara nimic. Numai ca sa fac bicicleta pe care a fost testat mecanismul mi-au dat fibra de carbon si duraluminiu care depasesc in valoare 30 milioane lei", mai spune inventatorul.




Juristul ajuns la saiba


Tanarul cu ochi iscoditori e scuturat de tremurul usor al indivizilor obisnuiti sa faca tot timpul ceva. "Nu mai stiu care a fost prima inventie", spune Viorel. "Aveam cam 8 ani, dar n-am facut-o decat in capul meu. Era un fel de perpetuum mobile cu magneti dar nu stiu daca ar functiona in realitate". Pasionat de mecanica inca din copilarie, Viorel a fost ani de zile bursier la Universitatea din Craiova si este licentiat in... Drept. "Am zis ca fac ceva care sa imi si foloseasca. De ce sa fac Mecanica? N-ar face decat sa-mi umple capul cu calcule si logaritmi, iar un inventator are nevoie de o minte limpede si clara. Pentru calcule este calculator", zice tanarul. Viorel nu a renuntat insa la scoala. Acum este student anul doi la Facultatea de Medicina din Oradea. "Aici este adevarata provocare. Nu e tot una sa inventezi un mecanism pentru masini sau un aparat care salveaza vieti omenesti".




Patul infirmiera


Inventatorul a atacat domeniul medical de dragul unui prieten. "Saracul era imobilizat la pat, asa ca i-am inventat patul pentru persoanele cu handicap. Daca omul face pe el, patul il spala, il limpezeste, il usuca singur, pornind de la comanda data de un senzor de umiditate. Omul nu se mai umileste asteptand sa vina cineva sa il curete", explica inventatorul. Viorel a incercat sa obtina sprijinul unui spital pentru a-si breveta inventia, dar nu a reusit. "Ce spital ar putea plati pentru un astfel de pat cand nici bani de medicamente nu are?".




Atentie, probe!


Viorel nu s-a dat insa batut. A inventat un mecanism care ar putea inlocui arborele cotit al autovehiculelor, marind eficienta motorului si reducand consumul. Din lipsa de bani a aplicat-o deocamdata doar pe o bicicleta. O inventie proprie, cu sistemul de directie legat la casca. A probat mecanismul pe pista Aeroportului din Oradea, in prezenta unor specialisti. Si a mers. "In raport cu mecanismul clasic bielo-manivela acesta are un randament de doua ori mai bun", sustine Victor Carp, profesor in cadrul Universitatii Oradea. Inventia a incantat inclusiv conducerea Uzinei de Constructii Masini din Resita care a acceptat, saptamana trecuta, sa investeasca 60 milioane lei in integrarea mecanismului intr-un motor, pentru probe. Motorul va fi construit pana la sarbatori, iar in cazul in care se dovedeste o reusita firma va suporta alte 30 milioane lei pentru brevetarea inventiei. Pentru tanarul inventator oradean perioada de pionierat se apropie de sfarsit. Daca va reusi sa isi vanda inventia unui producator de motoare isi va vedea visul cu ochii. Cu banii castigati si-ar putea cumpara tihna necesara pentru a lucra in liniste. Sa inventeze nu ciudatenii, ci lucruri care sa-i ajute pe cei suferinzi...




Inventat in Romania


Inventatorul oradean Viorel Rosca spune ca ultimii patru ani au fost cei mai productivi din viata sa. "Practic, vin de la facultate, mananc ceva si merg la atelier, unde stau pana noaptea. Acasa, daca imi vine o idee, o notez repede si o aplic a doua zi". Asa a reusit sa realizeze un sistem de supensie, patru feluri de motoare, trei cutii de viteze si trei sisteme de franare despre care sustine ca sunt mult mai eficiente si sigure decat cele actuale. Cea mai ciudata inventie este insa "mecanismul de alergat" cu care, sustine Viorel, un om incaltat poate atinge viteze de 60 kilometri la ora. Si n-are probleme de franare...




Birocratia brevetelor


O inventie nu exista legal cata vreme nu este inregistrata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). Solicitantul asteapta dupa brevetul de inventie 18 luni dupa inregistrarea la OSIM, perioada in care inventia este verificata. Apoi, se bucura de protectie legala vreme de 20 de ani. In aceasta perioada nimeni nu poate fabrica, vinde, oferi spre vanzare, folosi, importa sau stoca in vederea comercializarii inventia, fara acordul celui care a realizat-o si inregistrat-o. Brevetarea internationala a unei inventii create de o persoana fizica romana pe teritoriul tarii se poate face doar dupa inregistrarea la OSIM si trebuie sustinuta de un consilier de proprietate industriala.


Inregistrarea unei marci la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci - organismul care gestioneaza, supravegheaza si garanteaza aceste drepturi in Romania, reprezinta o etapa esentiala in evolutia unei companii. O marca inregistrata devine proprietatea privata a celui care a inregistrat-o si o foloseste pe piata. "Exista peste 7 000 de cereri pentru marci inregistrate si 1200 de cereri pentru obtinerea brevetelor pentru invetii in Romania. Asta inseamna o crestere de 7% fata de anul precedent in ceea ce priveste marca inregistrata si o diferenta de 43% pentru inventii, daca analizam perioadele 1998-2000 si 2001-2003", declara Valeriu Geambaliu, purtatorul de cuvant OSIM. Din acestea, aproximativ 65-70% se inregistreaza sau primesc brevet. Inregistrarea unei marci dureaza in general intre 12-16 luni.


In domeniul inventiilor, clasa cu cele mai multe inventii brevetate in ultima perioada este reprezentata de firmele cu activitate in domeniul chimiei. Problema principala in aplicarea lor o constituie natura sociala a cererilor. Din acestea, doar 22% apartin unor firme cu potential de aplicare si 10% institutiilor de cercetare sau de invatamant superior. Restul de 65% vin din partea persoanelor fizice, care nu au posibilitati de aplicare a inventiilor. "Dupa ce primesc brevetul, inventiile sunt aplicate in proportie de 40%", declara purtatorul de cuvant OSIM. "Restul raman sa fie concretizate in viitor sau sunt cumparate de companii importante, pentru a fi tinute in sertare". transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO