ZF Transilvania

Cei trei crai de la Rasarit

18.11.2004, 00:00 25



Unul dintre cele mai hazlii afise pe care le putem intalni in aceasta campanie electorala este cel in care Ion Iliescu stand in centrul imaginii, este tinut de brat de Mircea Geoana, aflat in stanga, si de Adrian Nastase care este in dreapta. In aceasta icoana a politicii moderne de la noi, numai buna sa fie atarnata in sufrageria babelor pesediste habotnice. Din noua Sfanta Treime proletara Iliescu zambeste, Nastase este serios, iar Geoana priveste fericit spre presedintele in functie. Toti trei au cravate de culori similare, albatre si sugerand autoritatea si puterea, toti trei seamana unul cu altul si par a fi descendentii aceleia fapturi. Un Iliescu imbatranit, comunicand in imagine cu Nastase, fiul mai varstnic, si amandoi purcezand darul social-democratiei asupra mezinului Geoana. Cei doi sunt "legati" in mod vizual de Iliescu, constituie impreuna o singura "unitate", toti trei ilustrand buchetul de trandafiri care reprezinta sigla partidului.



Dincolo de mecanismele misticii de partid, Ion Iliescu a fost timp de 14 ani Tatal clasei politice dominante de la noi. Toti au fost, intr-un fel sau altul, "fiii" sai, creatiile sale, cei mai multi existand datorita existentei sale ideologice. Asa au fost rand pe rand Petre Roman, Theodor Stolojan, Traian Basescu si chiar Vadim Tudor, toti sunt creatii politice ale aceleiasi "entitati". Dar, cum se intampla cu orice fiinta suprema, Iliescu urmeaza sa dispara si vom trai cu totii "trauma" aproape nietzscheeana a strigatului disperat "Iliescu a murit!" (politic vorbind).



De aceea problema cea mai mare a PSD-ului astazi ramane tocmai vidul de imagine care se va produce inerent dupa iesirea lui Iliescu din jocul puterii la nivel inalt. Acelasi lucru s-a intamplat dupa "iesirea" lui Constantinescu din scena, publicul tinta risipindu-se aidoma armatelor ramase fara general pe campul de lupta. In imaginarul colectiv nu exista hiatus, nu exista spatii goale si momente fara respiratie. Imaginarul tinde sa ocupe rapid disparitia unei imagini, cu copii ale acesteia sau cu alte imagini similare. Dupa disparitia unei vedete a culturii populare, o stie orice agent de presa din show-biz, succesul acesteia poate fi transferat cu usurinta unui idol similar. Provocarea este aceea de a "construi" o imitatie care sa preia trasaturile si modul de a se comporta ale modelului.



Asa se explica eforturile disperate ale lui Iliescu si ale puterii de a comunica electoratului mesajul continuitatii. Chiar cu riscul de a fi acuzati ca incalca prevederile constitutionale, social-democratii nu au decat o sansa, aceea de a face trecerea cat mai usoara dinspre un lider de imagine la un alt lider de aceeasi factura. Comunicatele PSD incearca sa transmita acelasi mesaj atunci cand sustin ca partidul de guvernamant isi "ilustreaza forta" prin 3 generatii de politicieni "de mare performanta": generatia Ion Iliescu, generatia Adrian Nastase si generatia Mircea Geoana. Numai ca mostenirea unui politician in viata este mai greu de preluat decat mostenirea unei rubedenii decedate. In cronica acestei morti anuntate, mai ramane sa fie instiintate cele vreo 3 milioane de alegatori din zona rurala care, la intrebarea "Cu cine ati dori sa votati daca alegerile la Presedintie ar fi maiine", raspund implacabil "Cu Ion Iliescu". Asa sa ne fie Guvernarea usoara, in numele lui Iliescu, a lui Nastase si a lui Geoana, asa si la sate precum si la Cotroceni!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels