ZF Transilvania

Clujenii vor case ca in occident

23.04.2004, 00:00 55



Oferta - o treime din preturile capitalei



La Cluj, pentru amenajarea unui apartament costurile incep de la 600 de euro si pot ajunge la 1.500 de euro, in functie de pretentiile clientului. Pentru designul interior al unei vile preturile oscileaza intre 1.500 si 3.000 de euro. Cei care doresc implicarea designerului pe parcursul lucrarilor, la pret se adauga si taxele de supraveghere, in valoare de cateva sute de euro pe luna. "Preturile in Cluj reprezinta o treime din oferta care se practica la Bucuresti. Pentru o vila in capitala se pleaca de la 6.000 de euro, iar aici nu poate depasi 4.000 de euro", considera managerul 3Part Design, George Mihnea. Explicatia acestui fenomen o da Umbrita Almasan, proprietarul Casei Dora: "La noi nu exista conceptul de idee care se vinde. Oamenii doresc sa li se faca o amenajare, doresc informatii din partea unui specialist (ce culori sa foloseasca, ce perdele sa puna la geam sau ce mobilier se potriveste intr-un anume spatiu), fara a plati pentru o astfel de consiliere".



Pe piata romaneasca, cererea pentru serviciile de design interior este inca formare. Nevoia de amenajare a spatiului intim si apoi a celui comercial, s-a dezvoltat o data cu invazia modelelor occidentale, venite pe cale mediatica: filme, seriale, videoclipuri, emisiuni, reviste de femei. "Cerintele ambientale sunt de natura culturala, iar oferta romaneasca in acest domeniu este intr-un pionerat continuu, din 1995", declara Kiss Denes, manager al Casei Koala. Designul de interior s-a dezvoltat in paralel cu aparitia unei game variate a materialelor de constructie si decorare. "Aceasta evolutie a materiei prime, ne-a permis realizarea unor amenajari inedite, pe baza unor optiuni viabile si a unor maniere noi de proiectare", considera Andrei Pasca, designer.





Apartamente comuniste si livinguri americane



"Apartamentele de tip comunist nu iti lasa multe optiuni de amenajare, iar oamenii isi doresc in general cat mai mult spatiu. Implicit, aceasta dorinta duce la spargerea peretilor si unirea mai multor camere", spune Corneliu Pop, asociat la Contur Design. Cerintele cele mai frecvente sunt acelea pentru un living mare, in stil american si constructia unui bar in interiorul acestuia. "Pretentiile clientilor sunt multe si exagerate, mai ales din partea celor fara cultura frumosului si a simplitatii in amenajarea spatiului intim", explica Kiss Denes. Clientul are o imagine clara despre cum va arata spatiul amenajat si in general este reticent la tendintele moderne. "Multi se orienteaza dupa reviste mai mult sau mai putin de specialitate. Astfel, am avut la inceputul anilor 90 o serie de constructii identice, exagerat de mari si imposibil de intretinut", explica Corneliu Pop. "Nu trebuie sa iti fie frica de dorintele clientilor, ci de prejudecatile designerilor. Poti transforma in estetic chiar si nevoia de kitsch. Dar este mai greu sa convingi clientul sa adopte o linie impotriva curentului impus de breasla. De exemplu, in Romania, exista omniprezenta palului", este de parere Ciprian Mihnea. Tendinta impune casele de familie, cu un living mare si unul sau doua dormitoare pentru musafiri. "In prezent, atmosfera ceruta de majoritatea clientilor este una calda, iar stilul clasic, domestic". Managerul 3Part Design este de parere ca pretentiile si imaginile preconcepute ale clientilor sunt datorate tot designerilor, in mod direct sau pe cale mediatica. "Omul isi doreste ceea ce vede in alta parte", explica Ciprian Mihnea.





Decor de interior pentru facultati, spitale si benzinarii



In ultimii ani, firmele din Cluj au inceput sa acorde o atentie deosebita serviciilor de amenajare interioara. "Aici trebuie facuta distinctia intre baruri, cafenele, hoteluri, magazine comerciale si companiile mari, care contracteaza aceste servicii pentru amenajarea birourilor", explica Corneliu Pop. 3Part Design se diferentiaza pe piata clujeana prin diversitatea inedita a serviciilor de design interior, pentru o arie larga de persoane juridice. "Am amenajat peste 10 hoteluri in toata tara, magazinele Yellow Market, filiale Petrom, studiouri de televiziune si de radio, Facultatea de Drept din Timisoara, cafenele sau restaurante", declara Ciprian Mihnea, manager 3Part Design. "Conditia principala pe care o impun fiecarui client este libertatea maxima de proiectare. Pentru ca omul nu stie ce vrea, iar tu, ca designer, trebuie sa ii arati", continua el. Si serviciile Casei Dora se adapteaza nevoilor clientilor: amenajari de baruri, design pentru hotelurile Sportul si Vladeasa, executie de mobilier pentru farmacii si magazine, optimizarea spatiului in benzinarii sau proiectare si amplasare de mobilier pentru Spitalul Militar din Cluj. Cea mai "costisitoare" investitie in amenajarea unei case de catre firma clujeana s-a ridicat la 8.000 de euro.





Manageri, barmani si oameni de afaceri



"Am avut clienti avocati, barmani sau vanzatori. Desigur, avocatul mi-a cerut sa ii amenajez vila, iar barmanul un apartament cu doua camere. Oamenii au inceput sa simta nevoia acestor servicii, indiferent de veniturile lor", spune Andrei Pasca. Kiss Denes este insa de alta parere: "Principalii clienti ai serviciilor de design interior sunt persoane fizice cu un anumit venit, pentru care un proiect de amenajare sau o linie decorativa nu inseamna un lux si, implicit, isi pot permite atat costul designului, cat si al produsului finit". "Clientii sunt oameni cu venituri medii care-si permit sa investeasca 20 milioane de lei intr-o mobila de bucatarie", este de parere Umbrita Almasan. Serviciile depind de tipul clientului. "Clientii tineri - in general manageri sau directori la companii mari - accepta si proiecte moderne. Cei mai in varsta pastreaza tonalitatea domestica", explica Corneliu Pop.





Designerul are un statut incert



"In Romania, de abia acum se simte un inceput timid in domeniul serviciilor de amenajare interioara. Occidentalii au o baza solida in industria mobilei de cateva sute de ani, iar despre designul de interior, vorbim de o traditie de mai bine de o jumatate de secol. Amintesc doar scoala scandinava din anii 50-60 sau pe cea italiana", explica Kiss Denes diferenta dintre standardele romanesti si cele occidentale. "Mai intai, exista nevoia de educare a consumatorilor, pentru ca in Romania, termenul de design este unul foarte vag. Nu exista nici macar o expozitie in tara pentru acest domeniu", continua Ciprian Mihnea. Corneliu Pop contrazice aceasta parere: "Nu consider ca suntem departe de ceea ce se intampla in afara. Proiectarea si designul sunt la aceleasi standarde, doar clientii sunt mai reticenti la nou. Apoi, au inceput sa existe si la noi surse serioase de informare in acest domeniu". Pe piata romaneasca, serviciile clasice de design interior includ consultanta si proiecte de vizualizare spatiala, optimizari de spatiu, proiectarea de mobilier personalizat, iluminat interior si armonizarea elementelor decorative in functie de culoare, forma si imbinarea lor.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels