ZF Transilvania

CNI finanţează cu 2,9 mil. euro costruirea unei creşe în localitatea Fălticeni, judeţul Suceava

CNI finanţează cu 2,9 mil. euro costruirea unei creşe...

Autor: Laurentiu Cotu

22.08.2022, 16:56 60

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), investeşte 14,2 mil. lei (2,9 mil. euro) în construirea unei creşe ce va putea găzdui 70 de copii în localitatea Fălticeni, din judeţul Suceava. Noua creşă va dispune de săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprie, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber. Finanţarea investiţiei va fi asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Ministerul Dezvoltării a aprobat primele 110 creşe pentru care a fost demarată procedura de achiziţie publică, în cadrul căreia va fi identificat constructorul. În cazul a 21 dintre acestea a fost semnat deja contractul de execuţie cu un constructor, ceea ce înseamnă că pot începe lucrările propriu zise de construcţie, conform unui comunicat de presă al MDLPA.

’’A fost demarată construcţia primei creşe, dar alte 20 pot intra, în curând în acest stadiu. Putem vedea un progres rapid în construcţia de creşe, pentru că acest program a fost demarat anul trecut de Ministerul Dezvoltării, cu un proiect tip pus la dispoziţia autorităţilor locale şi finanţarea asigurată de Statul Român. Avem 64 de proiecte mature care pot fi finanţate prin PNRR din fonduri europene, astfel putem aloca fondurile naţionale pentru construirea a mai multor creşe’’, a spus Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, într-un comunicat de presă.

Ministerul Dezvoltării va construi peste 100 de creşe prietenoase cu mediul şi eficiente energetic din PNRR, la care se adaugă altele, finanţate din bugetul naţional. Creşa nZEB (near-Zero Energy Building) va fi dotată cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO