ZF Transilvania

Corectia a continuat la SIF-uri

05.05.2004, 00:00 9



Toate cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au incheiat ieri ziua in scadere, indicele BET - FI sintetizand evolutia lor printr-o depreciere de 2,6%. De altfel ,Bursa a inregistrat ieri o scadere generalizata, majoritatea companiilor tranzactionate suferind pierderi.



Actiunile SIF pe cat de repede au crescut , pe atat de repede au inceput sa scada, investitorii preferand sa-si marcheze profiturile dupa aprecierile semnificative de saptamana trecuta. Teoretic, eliminarea pragului maxim de detinere de 0,1% ar trebui sa aduca o crestere importanta a actiunilor SIF. In prezent capitalul social al acestor companii este impartit intre mai multi actionari , nici unul din acestia neputand detine, conform reglementarilor actuale, un pachet majoritar de actiuni. Aparitia unui actionar majoritar ar insemna, cel putin teoretic, o mai mare atentie acordata rezultatelor financiare ale SIF, o atentie sporita pentru gestiunea activitatii curente a companiilor.



Cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale SIF Oltenia, cu operatiuni care au depasit 7,8 miliarde lei. Imediat dupa deschidere, pe fondul unei prsiuni la vanzare, cotatia a coborat pana la o valoare de 4.110 lei/actiune. Pe parcursul zilei, pretul nu a mai depasit 4.170 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la 4.140 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile SIF Oltenia au pierdut 2,1%.



Evolutia celorlalte SIF -uri a urmat practic acelasi tipar. Inceputul sedintei a fost dominat de vanzatori, cotatia revenindu-si usor pe parcursul zilei. Inchiderea s-a facut la cotatii mai reduse decat cele consemnate la inceputul saptamanii. Cea mai mare pierdere in randul SIF, de 3,6%, a apartinut Sif Transilvania, cotatia la inchidere fiind de 6.650 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,3 miliarde lei. Transilvania este si societatea de investitii financiare cu cea mai mare crestere pe pearcursul saptamanii trecute.



Una din putinele companii care a crescut ieri a fost BRD Bucuresti. BRD a deschis la 22.700 lei/actiune, cotatia urcand in a doua parte az ilei pana la un pret maxim de 23.100 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 23.00 lei/actiune, in crestere cu 0,45 fata de valoarea precedenta. Transferurile au totalizat 6,5 miliarde lei. Cresterea usoara a titlurilor bancii a venit dupa o scadere sustinuta in ultima perioada, in aceste conditii fiind normal sa apara cumparatori. Oricum, cel putin pentru moment, BRD nu prezinta vreun motiv anume care sa atraga in mod deosebit cumparatorii.



Nici cealalta banca listata la Bursa de Valori nu a avut o evolutie mai buna, Banca Transilvania mai pierzand ieri 0,9%. Pretul de inchidere a fost de 5.850 lei/actiune. Operatiunile au insumat 5,3 miliarde lei.



Compania de constructii Impact Bucuresti a fost cotata la inchidere la 4.870 lei/actiune, in scadere cu 1,6%. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,6 miliarde lei.



Lipsa de la tranzactionare a companiei Romepetrol Rafinare (Petromidia) s-a vazut in valoarea redusa a tranzactiilor derulate ieri la Bursa, transferurile totalizand 44,3 miliarde lei.





Piata Rasdaq



Actiunile bancii Carpatica au pierdut ieri 5,27%, cotatia minima atinsa pe parcursul zilei fiind de 36.500 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor care au implicat titlurile Carpatica a fost de 2,1 miliarde lei.



Dupa scaderea de 3,4% consemnata de prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, actiunile bancii si-a continuat declinul, cotatia mai pierzand 5,2% la nivelul pretului mediu. Tranzactiile de ieri s-au derulat la preturi cuprinse intre 36.500 lei si 39.500 lei/actiune, ultimul transfer realizandu-se la 38.000 lei/actiune. Valoarea maxima atinsa de Carpatica ieri a fost de altfel pretul minim la care actiunile companiei au fost tranzactionate cu o zi in urma.



Sedinta de ieri a Bursei Electronice RASDAQ a fost caracterizata de o scazuta , valoarea totala a tranzactiilor fiin de 5,5 miliarde lei. Toti cei trei indici care urmaresc ecolutia companiilor listate pe Rasdaq au inregistrat pierderi, cea mai mare scadere, de 1,41%, apartinand indicelui RAQ - I, indice care urmareste companiile cele mai lichide de pe Rasdaq.



Cu exceptia Bancii Carpatica , nici o alta societate nu a reusit sa realizeze un rulaj mai mare de 500 milioane lei. Lichiditatea redusa este de fapt principala problema a acestei burse, unul din factorii care determina aceasta situatie fiind transparenta scazuta a informatiilor legate de activitatea curenta a companiilor. Tranzactiile mai importante din ultima perioada au fost derulate de investitorii care au cautat sa-si intareasca pozitia detinuta in cadrul companiilor respective.



Rompetrol SA (Vega) a mai pierdut 1,9%, cotatia atingand din nou o valoare minima de 600 lei/actiune. Pretul mediu a fost de 612 lei/actiune. Valoarea transferurilor a fost redusa, 213 milioane lei. Vanzarea de Vega a unei parti din actiunile detinute in cadrul Rompetrol Rafinare (Petromidia) a nemultumit investitorii Vega, la aceasta stare adaugandu-se si rezultatele financiare foarte slabe raportate de companie pentru anul trecut.



La Categoria a II - a, producatorul de mobilier Ilefor Targu - Mures a inregistrat tranzactii mai ridicate deca-t intr-o zi obisnuita , operatiunile insumand 253,8 miliarde lei. Cotatia Ilefor a atins un nou maxim istoric de 3.800 lei/actiune. Cotatia medie a urcat cu 16,53%. Actionarul majoritar al companiei este Mobexpert Group, care controleaza 30% din numarul total de actiuni.



La Categoria de Baza, cele mai tranzactionate actiuni au apartinut comerciantului Alcom Galati. Actiunile Alcom au facut obiectul a doua tranzactii, vaoarea acestora fiin de 401 miliona lei. Transferurile s-au derulat la un pret constant de 58.000 lei/actiune, care reprezinta de altfel un nou maxim istoric pentru titlurile Alcom. Cel mai important actionar minoritar al societatii este APAPS, care detine o participatie de 37,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO