ZF Transilvania

Cum a ajuns Timisoara miracolul economic al Romaniei

Cum a ajuns Timisoara miracolul economic al Romaniei
21.09.2005, 19:17 61

Judetul fara someri. Asa ar putea fi supranumit Timisul - zona in care afluxul de investitii straine din 1990 pana in prezent a generat o adevarata revolutie economica - dupa revolutia politica din 1989, scrie intr-un amplu articol saptamanalul Business Magazin in numarul care apare astazi.

Continental, Siemens, Alcatel, Draxlmaier, Nestle, Coca-Cola sunt cateva din multele nume de companii multinationale care au facut din Timisoara un capat de pod pentru investitiile lor. Industria auto si cea software sunt, de departe, domeniile-vedeta care i-au atras pe straini.

Forta de munca ieftina si calificata a reprezentat principalul magnet pentru dolarii investitorilor. Cu timpul, salariile au crescut, iar izvorul de resurse umane a secat. Iata principala problema cu care se confrunta Timisoara: rata mica a somajului (2,2 - 2,6%, potrivit cifrelor oficiale) este marea bucurie a angajatilor si, in acelasi timp, principalul motiv de ingrijorare al angajatorilor.

Din acest motiv, "revolutia" economica a Timisoarei se propaga cu repeziciune catre centrul si estul tarii. Jorg Stratmann, directorul companiei de software pentru industria auto Siemens VDO, spune ca a fost nevoit sa angajeze specialisti de la Sibiu, Cluj, Iasi si chiar de la Bucuresti.

Pe langa industrie, Timisul este efervescent si in agricultura. Prin zona circula legenda ca Timisul a fost cumparat in proportie de 75% de italieni. Datorita cererii ridicate, pamantul agricol a ajuns la preturi astronomice: pana la 2.500 de euro pe hectar.

Incalzirea economiei locale a dus si la dezvoltarea serviciilor: turism, consultanta, recrutare, servicii financiare sau avocatiale.

De exemplu, firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a inceput extinderea in provincie prin deschiderea unui birou la Timisoara.

Apropo de servicii, avioanele aterizeaza si decoleaza de pe aeroportul din localitate intr-un ritm din ce in ce mai alert, numarul pasagerilor crescand cu 27% pe an.

Totodata Bucuresti -Timisoara este cea mai profitabila cursa interna a Taromului, dupa cum afirma Cristian Terhes-Ardelean, directorul companiei de consultanta Arhimedes.

In afara de miracolul Timisoarei, pe care vicepremierul George Copos il doreste multiplicat de 42 de ori (adica in toate judetele Romaniei), se poate vorbi si de miracolul Sinnicolau Mare, localitatea cu somaj negativ: in oras sunt mai putini locuitori apti de munca decat angajati.

Din pacate, cifrele oficiale nu sunt o oglinda fidela a succesului economic din zona: conform Oficiului National al Registrului Comertului, in judet s-au investit circa 1,7 mld. euro, din 1990 pana in prezent. Aceasta valoare reprezinta doar aportul la capitalul social al firmelor. In realitate, investitiile sunt mult mai mari. "Exista multe companii straine cu un capital social de sute de mii de euro care au facut investitii de milioane de euro", conchide consultantul Cristian Terhes-Ardelean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO