ZF Transilvania

Euroalpicolor Deva, inca trei magazine

06.05.2004, 00:00 50



Compania italiana Euroalpicolor din Deva, care activeaza in industria textila, intentioneaza ca anul acesta sa deschida trei magazine proprii in Cluj, Timisoara si Bucuresti. "Politica de marketing a societatii prevede ca din acest an sa incepem introducerea pe piata romaneasca a lenjeriilor de pat produse la Deva. Avem deja un magazin deschis in oras, urmeaza ca in curand sa deschidem magazine de profil in Cluj, Timisoara si Bucuresti", a declarat pentru ZF Transilvania Rinaldo Tamanini, proprietarul Euroalpicolor. El a adaugat ca nu isi face probleme in ceea ce priveste concurenta producatorilor autohtoni. "Fabricile romanesti nu dispun de o tehnologie care sa permita obtinerea unor produse de calitate. Consideram ca piata este deschisa si dominata in proportie de 95% de producatori externi. Daca tinem cont de cheltuielile de transport mult mai reduse pe care le vom avea suntem optimisti in ceea ce priveste intrarea pe piata romaneasca", a spus Tamanini.



Omul de afaceri a cumparat la inceputul acestui an o parte din fosta fabrica de confectii Matex, din Deva, in cadrul unei tranzactii de 1,5 milioane de euro. "La aceasta ora, in fabrica de la Deva, sunt imprimati, in fiecare luna, un milion de metri patrati de tesatura din bumbac. Valoarea acesteia este de un milion de euro. Daca tinem cont de cheltuielile de procesare si de valoarea manoperei prognozam pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 17 milioane de euro. In scurt timp insa vom ajunge sa imprimam trei milioane de metri patrati lunar", a apreciat Tamanini.



Euroalpicolor mai detine inca o fabrica, la Soimus, unde produce din 2003 confectii din bumbac. "Folosim bumbac rusesc, pakistanez, italian si brazilian. Toata productia este destinata exportului in tarile Europei de Vest. La ora actuala, societatea italiana detine aproximativ 20% din piata europeana a confectiilor de acest gen. In plus suntem unul dintre cei patru producatori europeni de bumbac flanelat. Vrem ca in maximum o luna si acesta sa fie fabricat aici", a declarat Plani Gjegj, directorul general al Euroalpicolor.



"Piata europeana a confectiilor din bumbac a inceput sa resimta din plin invazia produselor similare din Pakistan. Concurenta este destul de acerba, tinand cont de faptul ca bumbacul pakistanez este un bumbac de calitate, iar preturile produselor finite sunt competitive cu ale noastre. Probabil ca la nivelul UE se vor lua masuri de impunere a unor taxe vamale care sa restrictioneze accesul firmelor pakistaneze pe piata Europeana. Un alt aspect negativ este cresterea pretului pe piata mondiala a bumbacului, cu 20%. Bineinteles ca majorarea pretului se va resimti intr-o crestere a costurilor de productie. Sunt totusi semnale ca pana la sfarsitul anului pretul bumbacului va ramane la acest nivel, ceea ce este un fapt imbucurator pentru noi", a adaugat si administratorul Euroalpicolor.



Omul de afaceri italian face parte dintr-o familie cu traditie in industria textila. Astfel, in 1910, Rinaldo Tamanini infiinteaza in localitatea Trento, Italia, Alpicolor, o tesatorie din bumbac. Afacerea a fost preluata de fiul acestuia Giorgio, pentru ca la ora actuala, societatea Alpicolor sa fie condusa de nepotul celui care a inceput afacerea si care pastreaza numele bunicului. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO