ZF Transilvania

Firmele clujene se aliniaza la standardele legislatiei europene

16.06.2004, 00:00 66



Firmele clujene se situeaza peste media pe tara in indeplinirea prevederilor legislatiei europene. Potrivit auditului pentru acquisul comunitar CAPE III, firmele clujene auditate respecta in proportie de 2.5 din 4 acquis-ul comunitar, in conditiile in care media pe tara este 2.1.



Ada Prod Com, Banca Transilvania, BT Asigurari, Compania de Bere Romania, Energobit, Farmec, Frosys, Glue Chim Prod, Il Caffe Servexim, Mib Prodcom, Napolact, Prodvinalco, Prowine International, Tomsa Import Export au reprezentat mediul de afaceri din Cluj la prezentarea publica a rezultatelor studiului care a inventariat timp de un an respectarea si cunoasterea legislatiei europene in mediul de economic local.





Grant european de evaluare



Auditul, realizat prin proiectul CAPE III a fost finantat de Comisia Europeana in program Phare, printr-un grant de 1,5 milioane de euro si s-a desfasurat in judetul Cluj intre noiembrie 2003 si iunie 2004. Scopul programului este de a da posibilitatea camerelor de comert participante sa conceapa noi servicii de evaluare individuala a firmelor in ceea ce priveste cunoasterea si aplicarea legislatiei comunitare relevante pentru domeniul lor de activitate si eventuala comercializare a acestuia dupa incheierea programului.



La nivel international coordonatorul acestui proiect este Eurochambres, iar pentru tara noastra, Camera de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. Partenerii proiectului sunt centrele Euro Info din Bucuresti, Brasov, Galati si Constanta, Camerele de Comert din Neamt, Prahova, Caras-Severin si Cluj, si Camere de Comert si Centre Euro Info din toate tarile candidate.



Proiectul CAPE III a vizat o autoevaluare a firmelor bazata pe liste de control elaborate de specialistii Eurochambres si adaptate la legislatia romana, o vizita a expertilor la firme si un raport personalizat detaliat in urmatoarele domenii: transporturi rutiere, utilaje si echipamente industriale, emisii de zgomot, produse chimice, materiale de constructii, industria alimentara, precum si 3 domenii orizontale (care se aplica la toate firmlele indiferent de domeniul de activitate): protectia muncii, protectia consumatorului, proprietatea intelectuala.



Firmele pot folosi rapoarte personalizate pentru a-si calcula costurile de implementare a normelor europene si pentru a esalona costurile pana la data aderarii. "Noi le furnizam un raport confidential care ii orienteaza in legislatia europeana. Proiectul este destinat autoevauarii IMM-urilor selectate, scopul nefiind unul de control, ci de familiarizare a mediului economic cu acquis-ul comunitar", declara Ionut Raita, coordonatorul local al proiectului in Cluj-Napoca.



Ministrul Vasile Puscas a aratat ca la nivelul UE se lucreaza la statutul firmelor europene care, in opinia sa, va afecta mai mult firmele mari din Romania si mai putin pe cele mici si mijlocii. "IMM-urile in UE constituie armatura economiei, fiind legate de diferite nivele ale economiei. La noi, IMM-urile aparute incepand cu 1990 s-au axat pe comert, cu greu au aparut insa serviciile si productia. Apar astazi IMM-uri persistente, cu profil flexibil", a spus Vasile Puscas.





Mai aproape de Uniunea Europeana



Criteriile de selectie ale firmelor participante la proiect s-au axat pe concordanta cu domeniile de activitate stabilite. In plus, firmele trebuiau sa fie membre ale Camerelor de Comert sI sa provina din segmentul IMM-urilor. Companiile clujene auditate au fost: Tehnomedical, Glue Chim, MIB Prod Com, Energobit, Tehnomat, Sudometal, Ionas Trans, Tomsa Import Export si Credis Comexim.



Tehnomedical este o companie clujeana infiintata in 1994, care a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 1 milion de euro. "Dorim sa tinem pasul cu normele europene in vigiare pentru a putea face fata concurentei interne, dar sI celei de pe piata UE, care se arata din ce in ce mai puternice", declara Cristian Vlad, jurist Tehnomedical.



"Noi suntem producatori de produse chimice, o gama mai bogata de adezivi pentru mobila, hartie, constructii sau izolatii. Trebuie sa ne apropiem de standardele UE in domenii ca protectia consumatorului, a muncii sau proprietatea industriala", afirma Gheorghe Staniste, director Glue Chim. Conducerea companiei mizeaza in 2004 pe o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro. "Raportul ne va ajuta sa ne localizam in raport cu normele impuse de comunitatea europeana sI care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam pentru a atinge anumite standarde. Aderarea trebuie sa ne gaseasca pregatitI", este de parere Gheorghe Staniste.



Firmele clujene care exporta in UE respecta in proportie mai mare legislatia pe domenii, cu precadere cea armonizata, fiind mai putin preocupate de legislatia europeana netranspusa. Domeniul orizontal cu cel mai mare grad de conformitate este protectia muncii.



Pentru Ionas Trans, firma clujena axata pe transportul de marfa, a carei activitate este destinata in proportie de 90% exportului, auditarea ofera prilejul de a se raporta la normele existente deja in statele europene. "Peste 80% dintre serviciile nostre ajung in Marea Britanie, iar 10% in Belgia, Olanda, Germania sI Franta. Trebuie sa fim pregatitI pentru aderare sI sa cunoastem acquis-ul comunitar pentru a nu pierde startul", considera Sorin Roman, director economic Ionas Trans. In momentul de fata firma clujeana are 75 de angajati si o cifra de afaceri de 3,4 milioane de euro in 2003. "Exista o serie de aspecte privind legislatia europeana pe care noi nu le stapanim inca foarte bine. Organizatorii ne-au pus la dispozitie o baza legislativa extrem de elaborata care ne va ajuta in derularea optima a activitatii", este de parere Sorin Roman.



Firmele prezente la intalnire au reprezentat domeniile auditate si au ridicat probleme tehnice cu privire la sincopele aparute intre transpunerea legislatiei europene si elaborarea normelor metodologice de aplicare. S-au facut referiri la piata zaharului, considerata cea mai haotica, la managementul deseurilor si reciclarea materialelor, precum si la situatia grava a apei potabile. Participantii s-au aratat interesati si de sectorul asigurarilor si de necesitatea separarii asigurarilor de viata de cele non-viata in cel mai scurt timp.



Programul CAPE III, Audit pentru acquis-ul comunitar, derulat sub imperativul pregatirii firmelor din Europa Centrala pentru extindertea UE a fost orientat catre urmatoarele directii: nivlelul de informare al IMM-urilor asupra legsilatiei europene, stadiul de pregatire pentru implememtarea Acquis-ului, respectarea acestuia, posibilele evaluari si estimari realizate de firme privind costurile cerute de intrare pe piata unica sI strategia companiilor privind abordarea acestei piete.





Etapele auditului



- completarea de catre firma a unor chestionare (liste de control)



- studierea de catre expert a listelor de control



- vizita expertului la firme, reluarea si discutarea chestionarelor si a problemelor pe care acestea le ridica (1-2 zile, in functie de complexitatea activitatii)



- elaborarea de catre expert a unui raport prin care se inventariaza legislatia aplicabila la activitatea firmei unde s-a efectuat evaluarea, care poate cuprinde si nivelul de respectare a prevederilor acestor legi.





transilvania@zf.ro



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO