ZF Transilvania

In Transilvania rasar tot mai multe blocuri private

21.04.2004, 00:00 17



Piata imobiliara din Transilvania, singura din Romania comparabila - ca nivel al preturilor - cu cea din Bucuresti, cauta solutii alternative pentru a oferi publicului cu venituri medii locuinte decente. O initiativa care prinde tot mai mult este oferita de blocurile de locuinte cu confort ridicat, construite de companii private.



Acestea ofera fie doar locuinte la cheie, in blocuri noi sI cochete, fie sI variante de creditare pentru a-i ajuta pe clientii care desi nu mai vor sa locuiasca in blocurile ceausiste, nu au inca suficienta forta financiara pentru a-sI construi o casa sau o vila.





La Cluj, un bloc costa 1,3 milioane euro



La Cluj, IMO Grup are in derulare doua proiecte de tip bloc privat de locuinte. Primul, in faza mai avansata, a luat nastere in septembrie anul trecut sI a necesitat pana acum investitii de 130.000 de euro (pentru cumpararea terenului sI proiectul arhitectural).



"Pentru finalizarea lui mai sunt necesare investitii de inca un milion de euro sI speram ca, la sfarsitul anului, inainte de Craciun, blocul sa fie terminat", a explicat, pentru Ziarul Financiar - Editie de Transilvania, presedintele grupului, Iosif Pop. Primul bloc realizat de IMO Finance are 16 apartamente de confort ridicat, pe o suprafata desfasurata de 2.657 mp. Apartamentele de 4 camere sunt etajate si au scara interioara.



Un alt proiect in lucru, al aceleiasI companii, este un bloc de locuinte de 120 de apartamente confort mediu, situat pe Nasaud, in Cluj-Napoca, in care s-au investit pana acum 140.000 de euro.



IMO Finance - parte a IMO Grup -, a fost infiintata in septembrie 2003, de catre 46 de membri fondatori din Cluj, Bucuresti, Sibiu, Timisoara, Arad si Baia-Mare, cu un capital de 3,5 milioane de euro, investit integral, pana in prezent.





Investitii masive, la Timisoara



La Timisoara, Grupul Imobiliar Tender a anuntat pentru acest an investitii de peste 15 milioane de euro in proiecte legate de construirea de locuinte. Compania sI-a extins operatiunile la nivel national. Dupa cum declara presedintele companiei, Dan Manolache. "Anul acesta vom incheia lucrarile de construire a 1200 de apartamente la Timisoara, 1300 de apartamente la Bucuresti si 84 la Hunedoara. Investitia planificata pe urmatorii 5-7 ani se ridica la 230 milioane de euro".



Primul proiect de blocuri private al firmei a fost initiat in aprilie 2003, in Timisoara. Blocul are 72 de apartamente, o suprafata desfasurata de 5.600 de metri patrati si - conform oficialilor firmei - in el s-au investit, pana in prezent, 1.200.000 de euro.



"Relansarea industriei de locuinte in Transilvania, dupa o pauza de mai bine de 10 ani, a dus la dezvoltarea proiectelor de blocuri private. Cu toate astea, mai este un drum lung pana a ajunge la dezvoltarile imobiliare de nivel eropean. La noi, nu se intelege nici macar faptul ca intai trebuie executata sistematizarea terenurilor si apoi constructia de locuinte", apreciaza Dan Manolache.





La Oradea, italienii nu se grabesc



La Oradea o companie de constructii din Italia a avut aceeasI idee: blocuri private. Caregnato G & Denis a inceput in 1999 si a finalizat in 2003 un astfel de boc, care a costat la 23 miliarde lei.



Strategia firmei nu este insa de a vinde repede sI ieftin ci mai tarziu dar scump si fara batai de cap ulterioare.



"E adevarat ca imobilul a fost finalizat anul trecut, dar nu ne-am grabit sa il vindem. De obicei dureaza cam 5 ani pana se aseaza cladirea, perioada in care betonul lucreaza si pot aparea mici fisuri in perete. Vrem sa facem lucrarile astfel incat dupa ce vindem imobilul sa nu apara reclamatii. Preferam sa asteptam un an sau doi, perioada in care, oricum, preturile pe piata imobiliara vor creste", spune administratorul firmei, Ioana Medve.



Imobilul executat de italienii de la Caregnato G & Denis este situat in centrul Oradiei si are 4 nivele, cu cate 3 apartamente pe nivel, de 2, 3 si 4 camere.





Avantajele blocurilor private



In opinia timisorenilor de la grupul Tender, avantajele principale pe care le aduc blocurile private sunt standardele inalte de calitate.



"Calitatea arhitecturala si designul interior sunt aspectele esentiale. Noi credem in conceptul <value for money> ("calitatea face toti banii" - n.red.)", declara Dan Manolache, de la Tender Group.



Pozitia blocurilor private este aleasa in functie de utilitatile secundare: servicii medicale, scoala, piata, vecinatati sigure, acces.



"Ideea de standard ridicat implica mai multe nivele ale calitatii", explica Mona Tobias, director executiv la IMO Finance din Cluj. Calitatea interioara a apartamentului presupune suprafete mai mari cu 40% fata de minimul aprobat, cablaje complete - telefonie, internet, televiziune, plus posibilitati de personalizare in functie de optiunile clientului: de a "deschide" bucataria, de a muta pereti interni, de a introduce usi glisante intre living sI dormitoare, izolari termice sI fonice superioare sI altele.



Bucatariile si baile sunt complet echipate cu mobilier, gresie si faianta, apartamentele detin centrala proprie, inchideri practicabile termoizolante, tamplarii interioare din lemn, parchet in dormitoare si living, contorizare la apa si incalzire, interfon sI usa de siguranta.



Mai mult, blocurile private asigura beneficiarilor locuri de parcare in garaje subterane, cu acces in interior.



O caracteristica esentiala a acestor apartamente este posibilitatea mare de personalizare. De exemplu, mobilierul la comanda se executa la cererea clientului, gresia si faianta se pot alege din variantele puse la dispozitie de executant, iar obiectele sanitare pot fi schimbate fata de oferta standard, la cerere.





Cea mai spinoasa intrebare: "Cat costa?"



Preturile apartamentelor din blocurile de locuinte construite de firme private difera in functie de oras, zona si compania care le detine.



* La Timisoara, pentru apartamentele grupului Tender, preturile variaza de la 55.000 la 120.000 euro, pentru un apartament cu suprafata cuprinsa intre 95 si 185 mp.



* In Oradea, un apartament cu 2 camere de la Caregnato G & Denis, de 60 metri patratI, costa 40.000 euro, iar unul de 3 sau 4 camere, de 100 metri patratI, face 60.000 de euro.



* In Cluj-Napoca, pentru apartamentele grupului IMO, pretul este de 700 de euro pe metru patrat, iar apartamentele au suprafete de 75, 85 si 125 mp.



Potentialii clientI sI piedicile puse de banci



Publicul-tinta al apartamentelor din blocurile private este constituit de acea parte a populatiei care doreste sa treaca de la apartamentele sociale la apartamente cu adevarat private, cei care obtin credite ipotecare sau imobiliare.



Un alt segment vizat il constituie cei care doresc sa achizitioneze apartamente pentru plasarea de capital in bunuri imobile.



"Dezvoltarea acestor servicii este franata, momentan, de banci, pentru ca puterea de cumparare este mica in comparatie cu valoarea apartamentelor din blocurile private, iar noua modalitate de obtinere a creditelor a diminuat cererea in acest domeniu", spune Dan Manolache.



"Pentru proiectul de bloc privat, care este momentan in desfasurare, avem deja suficiente solicitari. Nu se pune problema de cerere in acest domeniu, ci de calitate versus pret. Publicul nostru are un anumit orizont de asteptari si, daca vom reusI sa il implinim, atunci vom avea cu adevarat succes", considera presedintele IMO Grup Cluj, Iosif Pop.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO