ZF Transilvania

Investitorii din Austria vor mai multe afaceri in Transilvania si Banat

06.09.2004, 00:00 62

Dupa primele sapte luni volumul exportului firmelor austriece in Romania a inregistrat o crestere de 27%, in timp ce companiile romanesti au crescut exportul in Austria cu 20%. Capitalul austriac investit in Romania era de peste un miliard de euro inainte de preluarea Petromului de catre OMV, iar in prezent a depasit trei miliarde datorita acestei tranzactii. Firmele austriece au generat peste 30.000 de locuri de munca in Romania, fara a le adauga pe cele asimilate prin preluarea Petrom. Austria se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste investitiile straine in Romania, dupa valoarea capitalului social subscris, se arata intr-un comunicat al Sectiei Comerciale a Ambasadei Austriei la Bucuresti.
In Romania exista in momentul de fata aproximativ 3.000 de firme cu capital austriac. Cele mai importante investitii ale acestora s-au realizat in domeniul carburantilor, al ambalajelor precum si pe piata berii. In Transilvania, cele mai recente investitii austriece s-au realizat in domeniul productiei de ambalaje si in cel al constructiilor. Compania Greiner din Sibiu a demarat in iulie o investitie de patru milioane de euro pentru constructia unei noi fabrici de ambalaje injectate, in timp ce Baumit Romania a alocat peste 10 milioane de euro pentru constructia unei fabrici de mortare uscate la Teius, in judetul Alba.
Datorita acestui trend ascendent, tot mai multe firmele austriece cauta importatori, distribuitori si parteneri de afaceri in Romania sau studiaza posibilitatea fabricarii unor componente in judetele din Transilvania si Banat. In perioada 13-16 septembrie peste 40 de reprezentanti ai mediului economic austriac vor vizita Transilvania, la initiativa sectiei comerciale a Ambasadei Austriei Printre participantii la misiunea economica se numara firme din domeniul transportului, constructiilor si materialelor de constructie, al energiei si al constructiei de instalatii, precum si reprezentanti ai mediului bancar. "Misiunile economice austriece se realizeaza anual. In 2003, la Brasov, reprezentantii mediului economic austriac s-au intalnit cu firmele din zona, tema discutiilor fiind atunci prelucrarea lemnului", a explicat Stefan Tatar..
In cadrul acestei misiuni economice, reprezentantii companiilor din Austria vor vizita orasele Timisoara, Arad si Sibiu, aria de interes fiind extinsa si la alte orase mai mici din zonele respective. "Scopul vizitei este de a studia climatul si oportunitatile de afaceri din judetele vizitate si cele limitrofe, de a stabili relatii de colaborare cu firme romanesti, precum si de a vizita cele mai importante investitii austriece din regiune", a declarat Stefan Tatar, director de marketing pentru zona Transilvania, in cadrul sectiei comerciale a Ambasadei Austriei.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO