ZF Transilvania

Mai tare ca AVAS-ul, mai iute ca raketul

13.10.2005, 18:09 54

Nu poarta sabii si bate de baseball, nu injura, nu taie urechi, dar sunt la fel de eficienti. Un patron maghiar a deschis la Oradea prima firma din Transilvania specializata in lichidarea datoriilor prin metode de convingere lipsite de violenta. Tactica pe care o aplica firma patronata de de Bohus Andras se ocupa cu recuperarea datoriilor pe cale legala prin ... persuasiune. "Oamenii nostrii, care se ocupa de recuperari, nu trebuie nici sa fie puternici, nici fiorosi, ci doar isteti", spune Bohis Andras.

Lider de piata in Ungaria firma Likvid Saldo, patronata Compania are 12 filiale in fiecare judet din Ungaria si incepand de acest an s-a extins in Romania. Primul birou a fost deschis la Oradea, iar cei care nu si-au platit datoriile catre stat sau catre furnizorii privati trebuie sa stie ca firma lui Andras Bohis se ocupa astazi de recuperarea datoriilor fata de firme principalele firme furnizoare de servicii de gaz, electricitate sau apa din Ungaria. Fara intimidare si fara scandal, procentul de recuperare al datoriilor este de 100%.



Atentie, se recupereaza banii!

Inginer energetician de profesie, Bohus Andras, angajat la o regie de stat din Ungaria, a renuntat la un post sigur si caldut la mijlocul anilor ''90 si a lucrat o vreme pentru o firma de paza si protectie, specializata in seifuri si sisteme de paza. "Experienta de la mi-a ajutat mult pentru ca apoi am stiut cum sa concep si sa implementez un sistem de lucru in firma mea", zice patronul. In 1998, Andras s-a asociat cu un prieten si a deschis o firma specializata in recuperarea datoriilor domeniu de pionierat la acea vreme. Likvid Saldo, cu sediul in Bekescsaba a avut sansa sa fie prima pe piata, iar mai tarziu, cand au intrat pe piata firme tari sustinute de capital austriac ori nemtesc a reusit sa se mentina intre lideri. "Am avut noroc. Firmele mari vroiau doar clienti mari asa ca, in timp ce ei stagnau, noi am pornit de jos, de la sume mici si am prins, pe rand contracte cu diferite regii pana am ajuns sa avem filiale in toata tara", a declarat patronul.



Va scutim de un drum

"Companiilor mari au pachetul lor de datornici. Pentru ele e pierdere de vreme sa isi puna parte din personal sa umble dupa banii firmei sau chiar nu vor sa se afle ca au datornici. Le convine sa lucreze cu noi pentru ca scapa de o grija". Afacerea merge ca unsa. "Noi primim pe discheta toate facturile scadente, mai vechi de 30 de zile de la firma, si le incarcam in calculator care le repartizeaza pe angajati in functie de zona de care raspunde fircare. Apoi, ei pun mana pe telefon si-i suna, le scriu scrisori sau ii cauta acasa, tot asa, pana isi plateste omul datoria", zice Andras. Pentru a nu putea fi corupti de datornici, salariatii firmei sunt cat se poate de bine platiti, ajungand, in functie de "realizari" sa castige cam 200.000 de forinti pe luna. Echivalentul a circa 30 milioane de lei...



Adio, teapa!

In cazul firmelor rata de recuperare a datoriilor este mai mica ... 80%. "Chiar daca uneori recuperarea datoriilor este anevoioasa, noi nu renuntam niciodata! Identificam persoana care este in masura sa ia o decizie si ne tinem scai de om: il abordam la birou, pe strada sau acasa. Uneori ne ajuta pana si faptul ca dupa ce am tot depus pe facturi cand ii intra banii si ia teancu ca sa plateasca, aflata de-asupra, factura noastra ii cade prima sub ochi", spune Andras. Directorul Likvid Saldo zice ca esecurile sunt rare. "Omul fie plateste, fie ne convingem ca e falit si atunci anuntam clientul ca, intr-adevar, datornicul nu poate plati. In acest caz singura lui solutie este tentativa de a recupera creantele prin justitie". La cererea clientului, Likvid Saldo poate face, prin avocatii sai demersuri astfel incat la lichidarea firmei sa aiba intaietate in recuperarea banilor. Mai mult, gratie faptului ca are filiale in fiecare judet din Ungaria, Likvid Saldo ofera clientilor, gratuit si informatii fata de potentialii parteneri de afaceri din orice colt al tarii. "Omul vine la noi si ne spune ca vrea sa faca afaceri cu X. Noi il cautam in baza de date si ii spunem daca firma are, sau nu are datorii, daca e in lichidare sau daca a avut probleme cu plata facturilor. Desigur, nu putem garanta pentru onestitatea patronului sau a directorului firmei si nici faptul ca va plati la timp, dar macar clientul nostru stie in principiu cu cine a batut palma", zice patronul. Andras spune ca "tepele nu s-au inventat in Romania" si ca Ungaria a traversat si ea perioade tulburi in care afacerile erau riscante ca jocul la loto. Acum insa lucrurile s-au mai limpezit, iar comunitatea oamenilor de afaceri i-a cam eliminat pe cei obisnuiti sa nu isi achite datoriile. "Cine a inselat o data o face si a doua oara. Degeaba dispare cu banii, inchide firma sau o declara falimentara pentru ca atunci cand isi deschide alta in baza noastra de date ramane cu numele si il gasim imediat", spune Andras Bohis.



Platesc!

De cele mai multe ori, taraganand sau protestand, oamenii platesc. "In fond e si interesul datornicului sa lucreze cu noi. Daca ajunge in instanta trebuie sa dea toti banii de-o data, sa-si vanda masina sau din bunuri pe cand, cu noi poate negocia", spune patronul. Likvid Saldo face excutarea datoriilor printr-o imputernicire legalizata prin care clientul da firmei posibilitatea sa negocieze modalitatile de plata, esalonari sau compensari. Procentul care revine firmei din suma recuperata variaza intre 6 si 20% in functie de vechimea datoriei pornind de la faptul ca un datornic care are facturi neplatite mai vechi de 30 de zile este mai greu de gasit pentru ca a avut timpul necesar sa dispara. De asemeni, firma nu cere neaparat bani. "Am avut un caz in care o datorie a fost stinsa cu pretul unui cal. Clientul a fost de acord. Noi am dus calul si, la sfarsitul lunii, am primit, in cont, o cota parte din valoarea acestuia", povesteste Bohus.



Tinta: Romania!

Firma maghiara se lauda ca scoate ban din piatra seaca. Likvid Saldo a avut pe anul trecut o cifra de afaceri de 500.000 de euro si a incheiat cu un profit de cica 100.000 de euro. Bohus Andras este convins ca se va bucura de acelasi succes si in Romania. "Am avut deja contacte cu regii de electricitate, apa si termoficare din Oradea. Deocamdata sunt reticente. Multe sunt pe picior de privatizare, iar directorii sustin ca nu au posibilitatea legala sa lucreze cu noi, dar, sunt convins, ca mentalitatea se va schimba. In curand si Romania va fi in Comunitatea Europeana si firmele vor incerca sa fie cat mai eficiente", mai spune patronul maghiar. Likvid Saldo si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa isi intareasca portofoliul de clienti din Bihor iar anul viitor sa poata deschide alte puncte de lucru in tara. "Am inceput din Oradea pentru ca aici ne-am gasit colaboratori, dar vrem sa ajungem in orasele mari unde portofoliul de clienti este mai bogat si sa punem bazele unei retele la nivel national dupa modelul din Ungaria", spune patronul. Desi atunci cand vine vorba de economia romaneasca se vorbeste destul de des despre o "piata atipica" Andras este convins ca va reusi sa dea lovitura dupa reteta din tara vecina. Pentru ca banii au propria piata.



Transnationala...

"A avea stil in meseria de inseamna ca, in timp, sa cunosti reactiile datornicului, mentalitatile acestuia. Sa poti, intr-o vizita, sa iti dai seama daca o afacere e prospera si, implicit, firma e solvabila sau e pe cale sa puna lacate la porti. Treaba noastra este ca, prin diferite tehnici de persuasiune, legale, sa recuperam banii clientului. Dam telefoane, trimitem scrisori, discutam cu directorii... Oamenii nostri au caractere puternice, nu pumni grei", declaratie Bohus Andras





Meseria de recuperator

Desi majoritatea companiilor care se ocupa in Romania de recuperarea creantelor sunt filiale ale unor companii internationale - cum sunt Coface Romania, CreditPlus Consulting&Collection, Creditreform, Delos CreditInfo sau Kasolvenzia - meseria de recuperator devine una tot mai atractiva. Chiar si fostul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare si ministru al controlului si al sanatatii, Ionel Blanculescu a intrat la inceputul acestui an in astfel de afaceri. El a infiintat compania Consultanta&Investigatii Financiare care ofera consultanta si asistenta in investigatii financiare si analize tip due diligence (identificarea si analiza riscurilor asociate unei afaceri), in recuperarea creantelor, restructurare economico-financiara, afaceri si finantari. Afacerea poate deveni chiar rentabila, de exemplu in 2003 volumul total al creantelor colectate Coface Romania s-a ridicat la 3,4 milioane de euro. Tehnicile sunt aceleasi, in principal prin metode amiabile (notificarea scrisa a debitorului, apeluri telefonice, vizite personale, negocierea unui plan de plati), dar se poate ajunge si la proceduri juridice. Taxa operationala este de 100-200 de euro pentru fiecare dosar de recuperare, dar compania actioneaza dupa principiul "no collection - no fee", conform caruia clientul plateste numai in caz de succes al operatiunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO