ZF Transilvania

O afacere delicata si profitabila: matasea naturala

15.07.2004, 00:00 1072



La fiecare trei zile un TIR iese prin vama Bors cu directia Italia. Situata in Palota, la 7 kilometri de Oradea, firma Garval Seta este unul dintre cei mai mari producatori de matase naturala din Romania. "In luna mai am exportat peste 20.000 de kilograme de fire de matase naturala", spune Giovanni Garza, administratorul firmei si actionarul principal. Lansata la sfarsitul anului 1999, afacerea s-a dezvoltat treptat in urma unor investitii de peste 700.000 de euro numai in utilaje. Astazi intreprinderea numara circa 100 de angajati si lucreaza non-stop. "Daca oprim motoarele ciclul de productie nu poate fi reluat decat dupa trei ore si intotdeauna se ard unul sau doua motoare. E mai rentabil sa le lasam sa mearga", spune Giovanni. Fabrica de matase functioneaza in cadrul fostului complex de crestere a porcilor de la Palota, falimentat la mijlocul anilor '90. Din grajdurile insalubre de altadata nu a mai ramas nimic. Imobilele au fost modernizate si transformate in hale de productie.



Garval Seta aduce matase naturala din China, in stare bruta, prin intermediul unei firme italiene dupa care o prelucreaza in fire rasucite si bobinate, conform comenzii si o exporta inapoi in Italia.



Fabrica lucreaza numai pentru piata externa, iar matasea reprezinta 95% din cifra de afaceri a societatii. Firma a inceput sa se modernizeze accelerat in 2001 cand a si primit locul intai din partea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru firme mijlocii din domeniul prelucrarii de fire si fibre. Daca in anul 2002 Garval Seta a avut o cifra de afaceri de 504.000 euro, in anul urmator aceasta a crescut la 555.000 euro si se asteapta ca in acest an sa urce din nou datorita tehnologizarii continue a procesului de productie. In 2002, profitul net al societatii s-a ridicat la 58.500 euro pentru ca in 2003 sa se dubleze la 108.000 euro.



Actionarii societatii Giovanni Garza, Mario Valsecchi si Andrea Valsecchi sunt atat de multumiti de rentabilitatea firmei incat au deschis inca una cu acelasi profil, dar cu alt beneficiar. Garval Seta lucreaza doar pentru Torcitura di Domazo unul dintre furnizorii de matase pentru firma Balestra din Italia cunoscut producator de cravate, fulare, fuste si chiar rochii de mireasa. Giovanni Garza spune ca singura nemultumire a principalului beneficiar e legata de faptul ca, intrucat matasea prelucrata la Palota vine din China, aceasta nu beneficiaza de EUR 1, document doveditor ca marfa este de productie europeana si poata fi comercializata fara plata taxelor vamale. "Desi toata prelucrarea se face aici deocamdata nu am reusit sa obtinem acest document asa ca italienii sunt nevoiti sa plateasca la ei la vama taxe pe import de 2,5% din valoarea marfii", zice Garza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO