ZF Transilvania

O idee de afacere care poate sa o ia singura la galop

20.09.2005, 20:33 470

La numai 23 de ani Dan Onita si-a riscat toti banii ca sa deschida singurului manej din Bihor. IHAAAA!, striga investitorul nostru, in timp ce caii lui il asculta orbeste si nu fac cascadorii decat la comanda. "Cand m-am dus sa-mi cumpar fiecare cal toti isi lauda marfa ''al meu trage casa dupa el'', ''al meu fuge mancand pamantul''. M-a pufnit rasul. Zic: ''Terminati! Nu vreau cal de caruta sau de curse, vreau un cal bland''", zice Dan. Asa ca, impreuna cu poneii si caii lui de trap, Dan Onita se poate lauda ca este unicul cowboy din la Baile Felix.

"Pas n-apoi Beauty!", comanda barbatul. Negra ca noaptea iapa se clinteste un pas. Atat. "Bravo. Pas inainte!". Si dansul continua... "Calul, ca si cainele e prietenos, daca-i comanzi, trebuie sa stie de stapan ca sa te asculte", zice Dan. Bihoreanul Dan Onita a pus ban pe ban si a deschis singurul manej privat din judet unde inchiriaza cai cu ora iubitorilor de calarie. Pentru copii a adus un ponei din Ungaria. "Calul e ceva special. Cine a calarit o data sigur va vrea si a doua oara", zice Dan.



Ca-n vestul salbatic

La iesirea din Baile Felix, pe stanga, drumeagul incaleca pietros coama dealului ostenind spre o cabana de lemn ce strajuieste un tarc din barne de lemn. La nici zece kilometri de orasul prafuit si murdar miroase a toamna si-a salbaticiune. Fornaitul usor al cailor acopera vuietul vag al soselei duhnind a benzina si uleiuri arse. Dan Onita (foto medalion), patronul manejului Il Cavallino, a investit aici peste 15.000 de euro in cai si amenjarea locului. "Altul precis nu si-ar fi riscat banii, dar eu am avut caii de mic copil, m-am ocupat cu cai, asa ca macar stiu ca fac ce-mi place. E mai mult o pasiune decat o afacere", zice Dan. Tanarul masiv cu fata arsa vant alunga o gaza imaginara fluturand cu gesturi ample palaria mare, western. "Aici pe camp e cel mai bun ''acoperis'' si pentru soare si pentru ploaie", se scuza acoperindu-si la loc parul blond tuns scurt, militareste.



Ferma animalelor

Dan Onita si-a deschis manejul la sfarsitul lunii iunie. Si nu se plange. "In medie ies la padure cam cu zece clienti pe zi. Desigur, cei mai multi in week-end". Tanarul are de inchiriat opt cai. Al noualea e al sau, de insotire. "Calaresc alaturi de fiecare grup. Fiecare cal este dresat sa ma asculte chiar daca sunt la 10-20 de metri. Si sa vrei sa gonesti cu el daca daca nu-l las, nu pleaca. Asa, calaretul este tot timpul in siguranta", spune Dan. Ca sa fie sigur, tanarul lucreaza zilnic cu fiecare cal in parte. "Majoritatea clientilor nu au mai urcat pe cal in viata lor, sau au calarit o singura data. Unii recunosc, altii nu. Oricum, eu ii explic fiecaruia cum sa stea in sa si cum sa comande". La manejul lui Dan vin calareti de duminica, oameni care vor sa se relaxeze plimbandu-se in natura, nu husari deprinsi cu sarja de cavalerie.



Macho de oras

Sport de gentlemeni, hipismul este recomandat mai ales comozilor. "Cand stai in sa, faci miscare fara sa-ti dai seama, iti lucreaza toti muschii, din calcaie pana in varful capului pentru ca iti mentii pozitia in timp ce calul se misca sub tine". Insa, paradoxal, cei mai multi clienti ai manejului din Felix sunt fete. "Femeile sunt mai curajoase, rade Dan. Barbatii vin, se uita, dar incaleca greu. Ca ''unde-i frana?'', ca ''ambreiaj n-are?''... Vorbesc mult ca sa nu recunoasca ca nu pus mana cal in viata lor...". Dan spune insa ca oricine poate calari. Aparent dificila, calaria nu este insa un tur de forta. "In occident hipoterapia e o forma de tratament pentru persoanele cu handicap. Calul ajuta bolnavii sa comunice, sa faca o legatura afectiva si le reda increderea in sine", zice Dan. Calare cel mai nobil dintre patrupede, intr-o calatorie spre limitele orizontului calaretul isi regaseste linistea pierduta. Duhoarea ramane in urma strazilor pavate, iar larma, orasului...



Mini-vedeta

Rasfatatul copiilor, Gogu este un ponei cumparat de Dan din Ungaria. "Cand l-am adus nu stiam ce sa ma mai fac cu el. Are o personalitate puternica si nu se intelea cu ceilalti cai. Parca nu-mi ajungea asta, Gogu nu intelegea o boaba din ce-i ziceam. A trebuit sa invat comenzile in ungureste si pe urma sa i le traduc''", zice Dan. Astazi poneiul este unul dintre cei mai iubiti cai din manej si poate fi inchiriat cu 50.000 de lei pe cinci minute. "Mai mult nici nu are sens. Dupa cinci minute de calarie copiii se plictisesc si vor sa faca altceva sau sa urce pe alt cal, mare". Caii de la manejul Il Cavallino pot fi inchiriati zilnic intre orele 10 si 20 cu 400.000 de lei pe ora. Timp suficient pentru o plimbare calare prin padurea Hidiselului sau, pentru calaretii experimentati, pana la craterul de la Betfia.



Afacere calare

Il Cavallino este singurul manej din judetul Bihor. Un intreprinzator din Biharia a avut o initiativa similara dar a trebuit sa traga obloanele din lipsa de clienti. Pana si institutiile statului au esuat in incercarea de a reinnoda traditia scolii de calarie. Asociatia Sportiva "Avram Iancu", care functioneaza pe langa Scoala de Agenti de Politie de Frontiera din Oradea si-a inchis anul trecut sectia de calarie. Ca "nerentabila". Caii au fost vanduti, trimisi in frontiera verde sau lasati in grajduri sa iasa la pensie punand astfel capat unei traditii care isi avea bazele in Scoala de Ofiteri de Cavalerie de la Oradea care a fost infiintata in 1918. Dan Onita nu s-a lasat insa descurajat. Si-a cumparat caii la preturi intre 20 si 40 de milioane de lei, seile, toate peste 500 de euro si si-a ridicat cabana in doar cateva luni. "Trenul pe care e tarcul l-am inchiriat de la primarie ca sa fie mai aproape de statiune iar hrana pentru cai mi-o adun de pe pamantul meu. Am sapte hectare cu fan si trifoi asa ca n-ar trebui sa am probleme", zice Dan. In functie de alimentatie hrana unui singur cal costa intre trei si patru milioane de lei pe luna. "Sunt nebuni dupa mere si morcovi", spune tanarul. La asta se adauga cheltuielile cu ingrijitorii, medicul veterinar si deparazitarile. "La iarna o sa-i duc la grajd si ii scoat afara doar in week-end, cand e vremea buna". Pentru iarna, Dan si-a cumparat deja doua sanii si pregatit potcoave speciale cu pastile vidia ca sa nu alunece caii. "Numai zapada sa fie", ofteaza tanarul. Desi a deschis manejul de doar doua luni Dan nu are de ce se plange, isi scoate toate cheltuielile si ii mai ramane si ceva bani de reinvestit. "Vreau sa amenajez cabana astfel incat oamenii sa poata sta la un pahar cu vin cald, sau un ceai, dupa ce au venit din tura, sa povesteasca", zice tanarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO