ZF Transilvania

Oamenii de afaceri clujeni spun ca desemnarea lui Emil Boc in functia de premier este benefica

Oamenii de afaceri clujeni spun ca desemnarea lui Emil Boc in functia de premier este benefica

Emil Boc: Vreau sa le transmit clujenilor ca voi fi întotdeauna alaturi de Cluj si de problemele acestui oras

15.12.2008, 18:14 44

În 2004, Emil Boc a fost candidatul Aliantei PNL-PD pentru ocuparea fotoliului de primar al Clujului, pana atunci ocupat de Gheorghe Funar. Pe atunci, Boc era presedinte executiv al PD Cluj, iar victoria aceasta l-a propulsat pe prima scena a politicii autohtone. Emil Boc este absolvent al Facultatilor de Drept si de Filosofie, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", unde preda "Drept constitutional". Din 2003, Boc a fost presedintele executiv al Partidului Democrat (PD) si lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor, iar în acest an a fost reales pentru un nou mandat la Primaria municipiului Cluj-Napoca. Apropiat al presedintelui Basescu, Emil Boc face parte dintr-un grup de clujeni, compus din Mircea Miclea, Codruta Kovesi sau Daniel Morar, toti colegi la Universitatea "Babes-Bolyai", care sunt sustinatori ai Presedintelui.

Cine este, de fapt, Emil Boc si cum a ajuns el în aceasta pozitie? Emil este al cincilea si cel mai mic dintre copiii lui Nutu a Naii din Rachitele. Emil Boc, care s-a nascut pe 6 septembrie 1966, mai are patru frati: Ioan (Nelu), de 52 de ani, stabilit in Rachitele; Gheorghe (Ghita), de 51 de ani, inginer de profesie, care traieste la Iasi; Traian, de 49 de ani, care este inginer minier si locuieste la Cluj, si Dorina, de 46 de ani, profesoara de engleza tot la Cluj. Familiile parintilor sai au fost, la randul lor, numeroase: mama Nuta a avut 16 frati, iar tata Nutu, 6. Desi, conform traditiei, ar fi trebuit sa ramana in sat, sa aiba grija de parinti, a facut scoala, ca toti fratii lui. Emil Boc s-a inscris la Liceul "Ady-Sincai" din Cluj, iar dupa liceu, a dat admitere la Facultatea de Istorie-Filosofie. Emil Boc s-a casatorit cu Oana in 1994, in 1996 au avut primul copil, pe Cezara, iar in 1999 a venit pe lume si al doilea, Patricia.
Mediul de afaceri clujean a primit cu entuziasm nominalizarea primarului Clujului pentru pozitia de premier. "Mandatul de primar al domnului Emil Boc a adus un plus în mediul de afaceri clujean si o consistenta în activitatea economica a acestei zone. Sunt constient de faptul ca mediul de afaceri local trebuie lasat sa se desfasoare, astfel acesta va creste treptat. Ne dorim ca si viitorul primar ar municipiului Cluj sa sustina acest progres economic si sa fie la fel de iscusit si chibzuit ca domnul Emil Boc. Preocuparea mare a noastra în prezent este sa facem fata crizei fiananciare si credem ca vom avea sustinerea noului guvern si a premierului Boc'', a declarat pentru ZF Transilvania Iosif Pop, presedintele grupului financiar Imofinance.
Aceeasi idee a sustinut-o si Daniel Metz, directorul companiei de IT EBS Romania. "Domnul Boc poate asigura credibilitatea politica a masurilor mai mult sau mai putin incomode care vor trebui luate de noul guvern. Important este ca in spatele deciziilor politice sa se afle expertiza unor specialisti reprezentativi, cu experienta indelungata in economie. Consider ca domnul Boc va avea abilitatea necesara de a gestiona aceasta complexitate de factori economici, din lumea reala si politici, de ordin emotional. Ii urez mult succes'', a declarat Metz pentru ZF Transilvania.
Desemnat de Traian Basescu ca premier al Guvernului PD-L si PSD, Emil Boc a declarat. "Îi multumesc presedintelui Traian Basescu pentru încrederea acordata. Vreau sa îl asigur ca voi îndeplini obiectivele asumate, sansa de a da Romaniei un Guvern stabil si performant, pana pe 22 decembrie, cand ne vom prezenta în fata Parlamentului pentru investire", a declarat presedintele PD-L, Emil Boc, la putin timp dupa ce Traian Basescu a confirmat oficial desemnarea lui pentru functia de prim-ministru al Romaniei.
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca îi va oferi calitatea de premier desemnat presedintelui PD-L, Emil Boc, precizand totodata ca "nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PDL ca influenta si notorietate, altul decat Emil Boc".
"Cred ca desemnarea domnului Emil Boc în functia de premier este o alegere buna facuta de presedintele Traian Basescu. Multi dintre oamenii de afaceri clujeni au gasit în primarul Emil Boc un sprijin în derularea propriilor afaceri. Exista o schimbare majora în bine între Clujul de acum patru ani si orasul Cluj în prezent. Cele mai mari investitii din Cluj au avut loc în mandatul de primar al domnului Boc'', a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Badiu, actionar în cadrul companiei CBC Development, dezvoltator imobiliar local.
"Vom crea un grup consultativ economic si financiar, format din experti de la Banca Nationala a Romaniei, de la Academia Romana si din partea societatii civile, care sa asigure cea mai buna expertiza si cele mai bune solutii pentru perioada de criza", a fost prima masura anuntata de premierul desemnat. Boc a mai spus ca spera ca Teodor Stolojan, daca va dori, va face parte din acest grup de experti.
Potrivit presedintelui Basescu, desemnarea lui Emil Boc pentru functia de premier a fost facuta datorita faptului ca acesta este presedintele partidului si în baza consultarilor care au avut loc, functia de premier a revenit unui membru PD-L, partid care are cel mai mare numar de mandate parlamentare.
"În acest moment însa, PD-L nu are un om apropiat ca influenta si credibilitate egal cu al presedintelui PD-L. Graficul si obiectivul de avea cabinet pana pe 22 decembrie raman valabile'', a mai spus Traian Basescu. Emil Boc le-a multumit clujenilor pentru încrederea acordata în 2004 si în acest an.
"Vreau sa le transmit clujenilor ca voi fi întotdeauna alaturi de Cluj si de problemele acestui oras", a spus, înca primarul Clujului, Emil Boc.Viceprimarul Sorin Apostu va prelua cu titlu interimar Primaria Cluj-Napoca, pana la organizarea de noi alegeri locale.
Conform legii, Consiliul Local trebuie sa decida prin vot secret care dintre cei doi viceprimari, Sorin Apostu sau Laszlo Attila, va prelua atributiile primarului. Avand în vedere componenta actualului Consiliu Local, este cert ca mandatul va fi obtinut de Sorin Apostu, membru al PD-L, si nu de reprezentantul UDMR. Apoi, viceprimarul are obligatia ca, în termen de 90 de zile, sa organizeze alegeri locale.
La respectivele alegeri, Apostu este creditat cu prima sansa pentru a obtine candidatura din partea PD-L, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul formatiunii. Avand în vedere scorul obtinut de partidul lui Emil Boc la Cluj, candidatul PD-L porneste cu un mare avantaj în fata contracandidatilor sai. La scurt timp dupa anuntul oficial al lui Emil Boc ca a acceptat mandatul de prim-ministru, în Primaria Cluj-Napoca numele lui Sorin Apostu era considerat o certitudine printre functionarii administratiei locale.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO