ZF Transilvania

Oraselul cu 13 hectare de masini de lux

19.07.2005, 19:18 1057

Inainte de a fi livrate romanilor cu multi bani, o mare parte din masinile scumpe cumparate din Occident se opresc la Curtici, unde se afla cel mai mare depozit de autoturisme noi din Europa de Est.

Gard cu sarma ghimpata, foisoare cu paznici inarmati, camere de supraveghere video, tehnica de urmarire pe timp de noapte, caini de lupta. In plus, fotografiatul sau filmatul sunt strict interzise. Desi pare a fi un penitenciar de maxima siguranta sau un obiectiv militar, acesta este doar locul in care-si desfasoara activitatea o firma din orasul aradean Curtici. Iar masurile de securitate sunt explicabile, avand in vedere ca aici se gasesc mii de masini de lux, de ultima generatie, in valoare totala de sute de milioane de euro.



Primim doar modele de lux

In Curtici, chiar la intrarea in Zona Libera, se gaseste cel mai mare depozit de autoturisme din Romania si din estul Europei. Fiind la cativa pasi de granita cu Uniunea Europeana, aici se opresc miile de autoturisme de lux care ajung la reprezentantele auto din toate judetele, iar apoi la cumparatorii cu portofelul gras. Curticenii, oameni care traiesc in special din agricultura, trec zi de zi pe sosea pe langa gardul in spatele caruia se afla cele mai noi modele de Porsche, Chevrolet, Audi, Skoda, Citroen, Volsgwagen, Seat, Peugeot sau Renault. Modele care pleaca de la 10.000 de euro si pot depasi pretul de 50.000 de euro.



Masini fara sistem de alarmare

Investitia in depozitul de cai-putere se ridica la peste 5.000.000 de euro, iar o mare parte din bani au fost cheltuiti pentru securitatea obiectivului. "Practic, stim tot ce misca pe o raza mare de actiune si in afara depozitului. Aceste masuri sunt absolut necesare. Am fost ocoliti deocamdata de hoti, dar trebuie sa fim pregatiti, pentru ca aici o mana criminala poate produce pagube imense", ne spune Mihai Sacui. Tocmai din cauza masurilor de securitate stricte, directorii companiei nu au primit aprobarea de la firma-mama din Austria pentru a lasa presa sa ia imagini. Fotografiile realizate de reporterul Ziarului Financiar, editie de Transilvania, au fost facute de la sosea, insa langa gard se afla doar cele mai ieftine modele de masini din depozit.



Tot cate o masina la doi locuitori

Peste 4.000 de masini noi, scoase direct din fabrica, stau aliniate in depozitul firmei, care se intinde pe o suprafata de 13 hectare. Astfel ca, cel putin pe hartie, orasul Curtici, cu 9.000 de suflete, este localitatea cu cele mai multe masini de lux: una la doi locuitori. Chiar daca limuzinele nu le apartin, oamenii sunt multumiti ca din comuna lor se aprovizioneaza cei mai mari dealeri de masini din tara. "Noi le aducem direct de la producatori, cu trailere speciale sau pe calea ferata, le tinem in depozit, de unde le distribuim pe tot teritoriul tarii si in tarile vecine, in functie de comenzile sosite", ne spune unul dintre reprezentantii firmei, Mihai Sacui, cel care raspunde de depozit.



Se vand bine

Printre cele mai scumpe masini de la Curtici se gasesc Chevrolet sau Porsche de ultima generatie, modele care costa chiar si peste 50.000 de euro. "Cumparatori sunt destui, altfel nu le-am aduce in tara. Romanii cumpara tot mai multe masini de lux, iar cifrele noastre arata ca importurile s-au dublat, cel putin in cazul firmelor care opereaza prin intermediul nostru", explica Mihai Sacui. In fiecare zi, la Curtici sunt descarcate zeci de autoturisme scumpe aduse din Occident. Conform reprezentantilor firmei, numarul masinilor importate s-a dublat in 2005 fata de anul trecut, astfel ca in depozit exista in permanenta in jur de 4.000 de masini, a caror valoare de piata este de peste 150 de milioane de euro.



Depozitul. Firma care ii aprovizioneaza pe romani cu masini de zeci mii de euro si-a inceput activitatea la Curtici in urma cu doi ani, pe un teren concesionat in Zona Libera Arad-Curtici si pe un teren privat.

In prezent, depozitul curticean este ocupat de masini pe o suprafata de 130.000 de metri patrati, din capacitatea totala de 200.000 de metri patrati.

Firma mai are depozite similare, dar mai mici, in Ungaria, Croatia si Bulgaria.

ZLAC. Zona Libera Arad Curtici acumuleaza investitii de aproape 100 de milioane de euro, aici fiind prezente 120 de firme, majoritatea straine, care au realizat aproximativ 4.000 de locuri de munca. Gradul de ocupare al

terenurilor este de 95% pe platforma Arad si de 55% pe cea de la Curtici. La nivel national, ZLAC este considerata cea mai profitabila dintre zonele libere, avand cele mai multe solicitari de terenuri si cele mai mari investitii, in raport cu dimensiunile ei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO