ZF Transilvania

Pentru ca albinele au fost mai harnice anul acesta, apicultorii transilvaneni incearca sa zboare spre UE

19.08.2004, 00:00 124



Albinele au lucrat din plin anul acesta, iar apicultorii ar putea sa-si frece linistiti mainile la gandul ca vor avea venituri substantiale. Dar, piata europeana pare sa le strice calculele in conditiile in care ii asteapta cu un pret al mierii este foarte scazut. Cu toate acestea, salvarea ar putea venit din partea mierii ecologice, denumit Bio.



Romania a produs anul trecut 20.000 de tone de miere - una din productiile cele mai mari din ultimii ani - si a exportat circa 11.000 de tone (in valoare de 20 milioane de euro). Anul trecut preturile la export pentru mierea romaneasca au variat intre 2,05-2,15 euro/kg pentru mierea poliflora si de tei, si 3 euro/kilogram pentru cea de salcam, dar anul acesta pretul a scazut drastic. Problemele reale vor aparea dupa aderarea Romaniei la UE, consumul intern de miere neputand sa sustina productia. In Romania se consuma anual 300 grame de miere pe cap de locuitor, in comparatie cutarile europene unde poate depasi doua kilograme. Solutia producatorilor de miere din Romania ramane adoptarea standardelor europene si cresterea exporturilor. Numai ca normele Uniunii Europene sunt deosebit de drastice in ceea ce priveste prezenta antibioticelor in miere. Analizele efectuate pe produs pot determina cantitati infime de substanta. Se spune ca un flacon de penicilina, de 250.000 de unitati, poate distruge pana la 30 de tone de miere. Acesta e motivul pentru care Circa 50 de apicultori bihoreni sunt deja parte a acestui program, in cadrul caruia la toate tratamentele aplicate albinelor se folosesc doar substante naturale. Desi pretul mierii Bio este cu 15-30% mai mare, statele membre UE sunt o piata nelimitata pentru acest gen de produse.





Sperante ecologice



In judetul Alba doar apicultorii si reprezentantii firmelor de colectare, procesare si imbuteliere miere de albine sunt interesati sa-si certifice produse ca ecologice pentru a le vinde in Uniunea Europeana. Potrivit datelor statistice furnizate de Directia Agricola si pentru Dezvoltare Rurala Alba, la nivelul judetului sunt inregistrate oficial 20.658 de familii de albine si cateva sute de apicultori. Victor Mates, managerul Societatii Apisprod SRL Blaj, a declarat ca firma pe care o conduce are deja un contract cu un partener in Olanda care doreste sa achizitioneze din Romania miere ecologica. "Mierea ecologica, mierea organica, sau mierea bio aceste sunt denumirile pe care mierea de albine le are in diferite tari si pot sa va spun ca are mare cautare. Mai greu este procesul de atestare a apicultorilor ca producatori de miere ecologica. Intreaga procedura dureaza 2-3 ani, trebuie indeplinite reguli stricte iar atestarea este facuta in special de firme din strainatate. De asemenea costurile atestarii sunt destul de ridicate pentru un apicultor simplu" a precizat Victor Mates.





Problema producatorilor, atestarea



Victor Mates spune ca firma sa a inceput demersurile pentru atestarea celor peste 20 de apicultori de la care colecteaza miere de albine. "Speram ca din primavara sa intram in perioada de conversie, premergatoare atestarii, in care apicultorii nostri sa inceapa sa respecte conditiile impuse cum ar fi: folosirea unor instrumente de inox, ceara folosita sa fie naturala fara parafina, lazile pentru stupi sa fie vopsite cu lacuri si vopsele naturale si sa foloseasca tratamente naturale. Noi ca si alte firmele de colectare din Alba am stabilit ca cea mai mare parte a costurilor certificarii sa le suportam noi. " a mai spus Victor Mates, managerul SC Apisprod SRL. Acesta a mai precizat ca investitia desi se ridica la zeci de mii de Euro este rentabila deoarece in tarile UE mierea ecologica, ca si alte produse ecologice, are cautare si preturile sunt mult mai mari decat pentru mierea obisnuita.



La nivelul judetului Alba, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala impreuna cu asociatia AFRODA, o asociatie de dezvoltare a agriculturii romano-franceza, au inceput demersurile pentru infiintarea unei asociatii a producatorilor de produse ecologice. "Am stabilit intalniri cu toti producatorii interesati dar din pacate demersul nu s-a finalizat. Oamenii au fost entuziasmati la inceput dar apoi au renuntat pe rand din cauza fondurilor foarte mari pe care le-ar consuma cu certificarea produselor ca ecologice. Acum doar apicultorii mai sunt interesati de produsele ecologice" a precizat Rodica Parau, presedinta Asociatiei AFRODA Alba.



La randul sau directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltara Rurala Alba, Gheorghe Lazea, sustine ca in judetul Alba se face agricultura ecologica, iar multe din produsele agricole cultivate ar putea indeplini normele impuse in acest domeniu de Uniunea Europeana. Mai mult Gheorghe Lazea spune ca in special in Muntii Apuseni producatorii agricoli nu folosesc ierbicide sau ingrasaminte chimice si astfel produsele rezultate sunt ecologice. "Pentru produsele ecologice subventile acordate sunt mult mai mari, doar ca producatorii trebuie sa fie certificati potrivit normelor UE. Dupa parerea mea exista firme care indeplinesc conditiile dar nu sunt inca dispuse sa faca o investitie asa mare" a mai spus Gheorghe Lazea.





Si prea multa miere strica



Toader Saplecan din localitatea Budacu de Jos judetul Bistrita-Nasaud este unul din cei 1.00 de apicultori din judet, care se afla in aceasta situtie. "In Romania exista doar 12 procesatori de miere, firme intermediare, care stabilesc pretu mierii in fiecare an. Daca anul trecut am primit 115.000 lei/kg la floarea de salcam si 70.000 lei/kg la poliflora, anul acesta nu ni s-a oferit decat 85-90.000 lei/kg la salcam si 50-55.000 lei/kg la poliflora, doar cu 30% din plata, restul urmand sa-l primim dupa ce se face exportul." a spus Saplecan. Acesta are 170 de familii de albine, de la care a recoltat in acest an, 3.500 kg de miere. "Este miere de cea mai buna calitate, nepoluata si fara urma de antibiotice.



Testele la care o supun strainii sunt foarte drastice si de foarte multe ori mierea este refuzata. In 2003 un investitor japonez a testat personal mierea si doar putini apicultori din judet s-au incadrat in normele impuse de beneficiar. In general mierea ajunge pe masa occidentalilor, americanilor si asiaticilor, consumul din Romania fiind scazut. La ora actuala in judetul Bistrita-Nasaud se afla pe stoc circa 200 de tone de miere pentru care se asteapta ca procesatorii sa ofere un pret mai bun. "Problema este ca ne aflam in perioada in care occidentalii sunt in vacanta si nu prea avem piata. Cred insa ca din luna septembrrie lucrurile vor reveni la normal.", a declarat Vasile Nicula, presedintele Asociatiei Apicultorilor din judetul Bistrita-Nasaud. Criza pietei poate fi data si de faptul ca la ora actuala se produce de 10 ori mai multa miere decat se producea inainte de 1989, chiar cu aceleasi efective de albine. Acest lucru se datoreaza faptului ca apicultorii aplica tehnici moderne pentru stimularea productei. "Ne aflam intre primele 10 judete din tara la productia de miere. Avem si avantajul ca locuim intr-o zona nepoluata, iar faptul ca agricultura este la pamant ne scapa de grija ingrasamintelor chimice care s-ar putea resimtii in miere.", a mai declarat Vasile Nicula.





Afaceri dulci, dar sensibile



O parte a apicultorilor bihoreni sunt nemultumiti de faptul ca Apicola nu le cumpara mierea de salcam, pretextand ca in aceasta au fost descoperite urme de antibiotice, fapt care face produsul imposibil de livrat pe piata externa. "Nu ne cumpara mierea de salcam la 85.000 de lei kilogramul, pe motiv ca am facut tratamente interzise la albine, dar sunt dispusi sa ne-o plateasca ca miere poliflora la un pret de 55.000 lei pe kilogram. Si stiti ce-i culmea? Desi nimeni nu achizitioneaza miere de salcam, magazinele sunt pline!". Producatorii ii suspecteaza pe intermediarii de la Apicola ca, dupa ce le cumpara mierea ca pe un produs de calitate inferioara, o vand in strainatate la un pret corect, pastrandu-si diferenta. "Este aproape jumatate din pret", acuza un alt crescator bihorean de albine. Apicultorii afirma ca nu isi trateaza stupii cu antibiotice. "Stiam de aceasta interdictie. Nu eram nebuni sa ne compromitem recolta!".



Ioan Fetea, director al SC Apicola Bihor SRL si vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), spune ca nu exista o criza a mierii. "Romanul nu e obisnuit sa vanda marfa decat atunci cand are nevoie de bani. Producatorii probabil vor sa speculeze cresteri de pret, poate ca n-au nevoie de bani si zic ca mierea e valuta stocata". Foarte sigur pe sine, Ioan Fetea clasifica dilemele apicultorilor drept "prostii". Vicepresedintele ACA e convins ca stuparii bihoreni dau substante medicamentoase albinelor si apoi neaga acest fapt. "Fac tratamente si nu recunosc. Se poate observa dupa cum trec medicamentele din magazinul nostru de profil. Si trec cam multe...".



Reprezentantul organismului care ar trebui sa actioneze ca o interfata intre producatorii si procesatorii de miere spune ca partenerii externi cumpara orice cantitate de miere daca nu contine antibiotice. "Anul trecut, Romania e exportat circa 100 de tone". In ceea ce priveste mierea "pentru intern", care inca mai poate fi comercializata chiar daca are antibiotice, achizitiile sunt limitate de cererea scazuta de pe piata. In cele din urma, Ioan Fetea vine la vorba stuparilor. Spune ca e gata sa ia toata mierea, fireste, la un pret care l-ar avantaja: jumatate din cel al mierii de salcam! "Daca vor sa vanda la 40.000 lei/kg, cumparam in orice cantitate".





Miere pentru supermarketuri



Apicultura este din 1988 activitatea de baza a familiei Tivadar din judetul Maramures. "Am cumparat atunci patru familii de albine si am cautat sa ne extindem in fiecare an. Acum cinci ani am intemeiat o asociatie familiala pentru a putea valorifica mierea in marile lanturi de magazine. Aveam atunci aproape 100 de familii de albine, iar in prezent avem 116. In momentul in care am decis sa practicam apicultura ecologica am renuntat la folosirea antibioticelor si am parcurs toate etapele necesare conversiei", explica Petru Tivadar, proprietarul stupilor din Sighetu-Marmatiei.



Un aspect extrem de important legat de obtinerea certificarii ecologice se refera la zona de amplasare a stupilor. Potrivit apicultorului maramuresean, distanta dintre stupi si soselele cu trafic intens trebuie sa fie considerabila, fiind exclusa postarea stupilor pe marginea drumului, chiar daca in apropirere se gasesc paduri de salcami si tei. In procesarea mierii, utilajele folosite in sistemul ecologic sunt diferite de cele traditionale, singurele acceptate de organismele de specialitate fiind cele fabricate din inox. "In fiecare an, o parte din profitul obtinut din productia de miere a fost reinvestit in apicultura. Asa am achizitionat cele mai noi utilaje, bazine de inox a caror valoare depaseste 100 de milioane de lei, cu toate ca, partea de stuparit a fost realizata in gospodaria proprie impreuna cu tatal meu", povesteste Petru Tivadar.



Familia Tivadaru obtine o productie anuala ce variaza intre sapte si doisprezece tone de miere. "Valorificam intreaga productie prin contractele pe care le avem cu mari lanturi de magazine din tara", explica Petru Tivadaru. Dupa Bega din Timisoara si Lotus din Oradea, clienti vechi ai gospodariei apicole de pe Valea Sugaului, de anul trecut apicultorul oradean a mai castigat si reteaua Artima, prezenta in patru mari orase din Transilvania. "La cantitatea pe care o putem livra deocamdata nu ne putem gandi la piata externa. Anul acesta vom obtine si certificarea ecologica, astfel incat mierea obtinuta nu va mai fi rezultatul unui proces de conversie, ci va fi un produs 100% ecologic", spune Tivadaru, care in 2003 a obtinut din partea supermarketurilor intre 110 si 160 de mii de lei pentru kilogramul de miere. "Livram produsul gata ambalat pentru ca avem o hala de imbuteliere si un depozit care ne asigura si aceste servicii", completeaza apicultorul maramuresean. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO