ZF Transilvania

Primăria Cluj-Napoca amenajează 60 km de piste pentru biciclete, investiţie de 12 mil. lei

Primăria Cluj-Napoca amenajează 60 km de piste pentru biciclete, investiţie de 12 mil. lei

Autor: Laurentiu Cotu

31.10.2012, 16:53 360

Primăria municipiului Cluj-Napoca derulează o investiţie în valoare de circa 12 mil. lei (2,6 mil. euro), susţinută din fonduri europene, pentru realizarea unei reţele de staţii self-service de închiriere a bicicletelor şi amenajarea unei piste de biciclete, cu o lungime totală de aproape 60 km.

În cadrul acestui proiect se vor instala 50 de staţii self-service de biciclete, din care 43 în municipiul Cluj-Napoca, 4 în comuna Floreşti şi 3 în comuna Apahida. De asemenea, municipalitatea Cluj-Napoca va achiziţiona 540 de biciclete (o bicicletă costă între 150 şi 200 de euro şi este produsă de compania bulgară Cross).

Licitaţia pentru lucrările de amenajare ale pistei şi construcţia staţiilor self-service pentru închirierea de biciclete a fost câştigată de asocierea dintre companiile Viacor Engineering din Bucureşti şi Rico din Constanţa. Termenul de finalizare al lucrărilor este de 12 luni, adică luna august 2013.

Compania Rico din Constanţa a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 54,6 mil. lei (13 mil. euro), iar asociata ei în acest proiect, compania Viacor Engineering din Bucureşti, o cifră de afaceri de 5,4 mil. lei (1,3 mil. euro), potrivit sitelui Ministerului Finanţelor Publice.

Până în prezent, în cadrul acestui proiect au fost finalizate 6 staţii (Calea Floreşti, piaţa Mihai Vitezu, Calea Dorobanţilor, Brâncuşi şi Iuliu Hossu Cardinal). În momentul de faţă se lucrează la staţiile self-service de închiriere a bicicletelor de pe străzile Detunata, Mirăslău, Ion Agârbiceanu şi Obervatorului.

Din lungimea totală de 60 km a pistelor, 18,8 km de piste sunt separate de traficul auto sau pietonal, iar restul de 40,9 km sunt trasee marcate prin semne de circulaţie, la comun cu traficul auto sau pietonal. Odată finalizat acest proiect, clujenii se vor putea deplasa gratuit în orice punct al oraşului pe baza unui card emis la cerere, care permite ridicarea din staţie a unei biciclete, respectiv depozitarea acesteia în punctul de sosire.

"Ne dorim ca acest proiect să permită Clujului să se apropie de modelul Utrecht-ului, oraş universitar olandez similar municipiului nostru, unde există parkinguri supraterane de biciclete şi sute de biciclişti care circulă, în siguranţă, alaturi de maşini", a declarat Emil Boc, primarul Clujului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO