ZF Transilvania

Producatorii de mobila din Transilvania ajung in dormitoarele selecte din Vest

16.09.2004, 00:00 248



In primele cinci luni ale acestui an productia de mobila a crescut cu 132% fata de aceeasi perioada din 2003, in timp ce volumul exportului a inregistrat o crestere de peste 140%. Potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in primele luni din 2004, exportul de mobila a depasit 257 de milioane de dolari, pe piata interna fiind atinse vanzari ale producatorilor autohtoni de doar 85 de milioane de dolari. Pentru cei mai importanti producatori de mobila din Transilvania, exportul reprezinta principala sursa a unor vanzari de zeci de milioane de euro, in timp ce pe piata interna producatorii ardeleni se adreseaza in mare parte unei categorii de cumparatori cu venituri medii si mari.



Exportul de mobila, destinat cu precadere statelor din Uniunea Europeana, reprezinta un aspect extrem de important in activitatea producatorilor interni. In 2003, s-a exportat 78% din volumul productiei de mobila, iar in primul semestru ponderea exportului a depasit 83%. Fabricile de mobila din Romania au gasit piete de desfacere extrem de profitabile in Germania, Franta, Italia, Olanda, Anglia, Austria, Spania, Tarile Scandinave, Rusia, SUA sau Japonia. "Produsele destinate exportului se realizeaza inca dupa "modelul clientilor", acestia fiind in mare parte colaboratori traditionali", declara Aurel Rizea, director executiv APMR.





Combinatele comuniste si piata europeana



In 1990, in Romania existau 497 de fabrici care functionau, in principal, in structurile organizatorice ale unor combinate sau mari intreprinderi de prelucrare a lemnului. Din 1991 toate aceste unitati de productie a mobilei au fost reorganizate ca societati comerciale, care sunt si in prezent in functiune. In anul 1999 erau inregistrate peste 2.000 de societati comerciale avand ca obiect principal de activitate fabricarea mobilei, din care 100 erau intreprinderi mari, 200 mijlocii, iar celelalte erau intreprinderi mici. In afara de acestea, functioneaza ateliere de mobila cu mai putin de 10 angajati, precum si unitati de productie pentru mobila in cadrul unor societati comerciale cu alt obiect principal de activitate.



Crizele economice de pe piata de mobilier a Uniunii Europene si-au pus amprenta si asupra producatorilor transilvaneni. Din 2002, cifra de afaceri a societatii Mobex din Targu Mures a fost in scadere. In 2002, vanzarile au fost cu 15% mai mici decat in 2001, iar in 2003 cu 16,3% fata de 2002. Problemele financiare ale firmei nu au fost legate doar de involutia pietei occidentale sau de instabilitatea celei din est, ci si de fiscalitatea mare, de dobanzi sau de fluctuatia cursului de schimb euro/dolar.





Revenirea exporturilor



Mobila produsa de firmele transilvanene este destinata aproape in exclusivitate exportului, piata interna fiind un target de perspectiva pentru producatorii autohtoni. Majoritatea celor care lucreaza in domeniu sesizeaza disponibilitatile pietei interne, dar concurenta din partea mobilierului din pal, cu preturi mult mai scazute reprezinta un impediment in calea cresterii cifrelor de afaceri din piata interna. "Occidentalii prefera mobilierul din lemn masiv, iar produsele exportate incorporeaza mai multa valoare adaugata, respectiv sufragerii si dormitoare arta-stil care respecta acuratetea prelicrarilor si a finisajului", subliniaza Aurel Rizea.



Cu toate ca si dejenii de la Samus Mex, societate membra a grupului Mobexpert, au resimtit din plin declinul international al comertului cu mobilier, estimarile pentru acest an sunt extrem de optimiste. In 2003 firma dejeana a inregistrat productii lunare in valoare de peste 1,5 milioane de euro. "Avem sperante foarte mari pentru semestrul II al acestui an, iar in conjunctura actuala internationala a avea un an egal din punct de vedere al vanzarilor cu 2003 reprezinta o performanta", considera Mihail Gadei, director Samus Mex.



Tendintele care se manifesta in economia europeana si mondiala, in privinta utilizarii lemnului, ii determina pe producatori sa spere la cresterea cifrelor de afaceri. "Prefiguram in mod optimist perspectivele de dezvoltare ale industriei de mobila din Romania, cu un ritm anual de crestere de aproximativ 7,5% pana in 2007", afirma Aurel Rizea, director executiv APMR.





Dormitoarele occidentalilor



Peste 95% din productia Mobex este destinata livrarii la export direct sau indirect, doar 5% fiind detinute de piata de desfacere interna. Ponderea cea mai mare in cifra de afaceri a firmei o au livrarile din estul Europei, in casele occidentalilor ajungand in jur de 45% din mobila produsa la Targu Mures. Franta, Anglia, Italia, Olanda, SUA, precum si partenerii traditionali din Japonia si Australia sunt principalele state in care se realizeaza exporturile societatii Mobex.



Cu o productie destinata in proportie de 80% exportului, Samus Mex le propune clientilor din Franta, Elvetia, Irlanda, Ungaria, Serbia sau Bulgaria o gama variata de produse, incepand cu mobilierul rustic francez, mobilerul in stil Loius Philippe pana la mobilierul modern. "Cele mai solicitate produse in Occident sunt sufrageriile, dormitoarele si micul mobilier realizat in variate stiluri si materiale. Pe piata romaneasca vanzarile sunt in general mai reduse decat pe piata europeana, iar acest lucru se afla in stransa legatura cu puterea de cumparare mai scazuta a romanilor", considera Mihail Gadei, directorul Samus Mex. Portofoliul de produse al Samus Mex mai cuprinde sufragerii, dormitoare, mic mobilier sau cabinete de lucru. Toate incorporeaza diferite esente de lemn masiv: cires, fag, stejar, combinate cu panouri de PAL furniruite cu furnir din cires, stejar, anigre sau fag.



Societatea Mobex executa sufragerii, dormitoare, camere de lucru, mic mobilier in stil clasic si de arta, din specii valoroase (fag, stejar, cires, paltin sau plop). ?Cele mai solicitate obiecte de mobilier pe piata occidentala sunt dormitoarele, iar preturile difera in functie de stil, de complexitate si chiar de piata pe care se livreaza", subliniaza Daniel Egri, director general Mobex.





Investitii necesare



Aflata intr-un continuu proces de modernizare a liniilor tehnologice si de imbunatatire a productivitatii muncii, societatea din Dej a investit in perioada 1996-2003, peste 183.597.989 mii lei pentru a-si putea impune numele pe piata mobilei. Cu toate ca numarul angajatilor a scazut in ultimii ani, Samux Mex a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri, de la 28.190.418 mii lei in anul 1996 la 500.819.505 mii lei anul trecut.



In ultimii trei ani investitiile realizate de Mobex au fost nesemnificative datorita problemelor financiare cu care s-a confruntat societatea. "Anul acesta avem in plan o investitie de circa 800.000 de euro intr-o linie moderna de fabricare a panourilor", declara Daniel Egri. Cu o cifra de afaceri de aproximativ 10 milioane de euro in 2003, societatea din Targu Mures tinde anul acesta spre vanzari de cel putin 11 milioane de euro.





Dupa buzunar



Activitatea principala a Samus Mex consta in fabricarea de mobilier pentru uz casnic (biblioteci, dulapuri, sifoniere, etajere, vitrine, studiouri, canapele), accesorii pentru mobila, precum si o serie de servicii de restaurare si de renovare a mobilei. Societatea dejeana este specializata in producerea si comercializarea de mobilier rustic si stil. Avand o experienta de peste 40 de ani, sectiile de productie pot onora cererile de design, culoare sau rezistenta solicitate de clienti.



Dormitoarele sunt cele mai solicitate produse ale societatii Mobex, iar preturile difera in functie de complexitatea produsului. Pentru un dormitor in stil Louis Philippe, tarifele sunt cuprinse intre 1.000 - 1.300 de euro in functie de model si de componente. "Capacitatea de absorbtie a pietei interne este foarte mica, la nivelul produselor noastre, preturile si nivelul de calitate al produselor sunt relativ apropiate de cele europene. Sunt solicitate in general mobilierul modern si tapiteriile ieftine, care nu intra in gama noastra de fabricatie", afirma Daniel Egri. Pentru cumparatorii cu venituri medii, Mobex ofera produse din gama Louis Philippe (dormitoare, sufragerii, camere de lucru, mic mobilier), iar pentru cei cu venituri mari, mobilier de arta in aceeasi structura.





Abordarea pietei interne



Peste 95% din cifra de afaceri a firmei Libertatea din Cluj este obtinuta din vanzarile pentru export, dar clujenii isi propun sa acorde o mai mare importanta vanzarilor din Romania si estimeaza ca pana in 2007, cel putin 10% din cifra de afaceri sa provina din comertul intern. ?Este firesc sa tratam piata interna exact ca pe cea vestica, pentru ca romanii au gusturi rafinate in materie de mobila, dar trebuie sa beneficieze de calitate pe masura pretului", este de parere Lia Lazarescu, sef marketing la Libertatea.



La inceputul lunii septembrie, societatea clujeana va iesi pe piata cu un produs destinat 100% comercializarii interne. ?Am realizat un studiu de marketing care a indicat o cerere considerabila pentru mobila de tineret. Designerii au realizat deja prototipul pentru mobila Jeunesses, iar pentru inceput vom produce 50 de camere de acest tip. Credem ca e un produs care va intra bine pe piata si asteptam sa ne ajute in dezvoltarea afacerii", declara Lia Lazarescu.



Tendintele consumului intern sunt detaliate de membrii APMR care observa o crestere a cererii pentru mobilier realizat din panouri furniruite, functionale si usor de accesorizat. ?Cresc solicitarile pentru mobilierul de birouri si spatii comerciale", afirma Aurel Rizea.





In cadrul procesului de privatizare al Samus M, in martie 1996, Mobexpert a achizitionat pachetul de control al societatii, din acelasi an firma dejeana devenind parte integranta Mobexpert Group. Din 1998, societatea are capital social integral privat, in mai 1998 fiind adoptata denumirea de Samus Mex Dej. Pe piata interna, mobila produsa la Dej este distribuita prin reteaua de aproximativ 20 de magazine a grupului Mobexpert.



Compania Mobex din Targu Mures are capital integral privat si a devenit societate comerciala in anul 1990. Firma are 1.640 de angajati. Obiectul de activitate il constituie producerea si comercializarea mobilei de arta si moderna din diverse esente de lemn. Societatea a inceput procesul de privatizare in anul 1995 prin metoda MEBO (Management and Employees Buy-Out) avand in prezent 4100 actionari.



Producatorul clujean de mobilier din lemn masiv, Libertatea, este atestat documentar inca din 1870, activitatea firmei incepand cu productia de piane vieneze destinate exportului. In prezent, societatea clujeana produce si exporta mobila in peste 20 de tari, din 1994 devenind o companie privata cu capital integral romanesc. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO