ZF Transilvania

Profituri obtinute din stele colorate

18.05.2004, 00:00 28



De la Ziua Europei, nunta lui Cosmin Contra sau adjudecarea de catre Rapid a Cupei Romaniei, toate eveniementele acestea au in comun un singur lucru. Placerea romanilor de a vedea focurile de artificii. Firmele din Transilvania s-au specializat in organizarea de evenimente explozive. Tinand cont de faptul ca un minut de spectacol cu focuri de artificii costa trei milioane de lei, aceasta afacere devine tot mai atractiva.



9 mai, Ziua Europei. Timp de douazeci de minute Bucurestiul a fost luminat de un spectaculos foc de artificii. Organizatorii acestui spectacol au fost angajatii firmei hunedorene "Artificii" din Orastie. Pentru punerea in practica a unui asemenea eveniment valoarea materialelor folosite a trecut de trei miliarde de lei. "Pentru douazeci de minute de "tragere", cinci specialisti in pirotehnie din cadrul firmei au muncit sapte zile. De la sapte dimineata la sapte seara. Am avut sI ghinion ca a plouat, dar efectul a fost impresionant", afirma Petronela Vapler, administratorul societatii din Orastie.





Artificii, explozii si evenimente speciale



Prima femeie pirotehnist civil din Romania, Sanda Pop lucreaza la Cluj-Napoca. Ea a absolvit un curs de pregatire de specialitate la Academia Militara din Bucuresti in decembrie 2003. Interesul pentru acest domeniu cu precadere masculin a venit din necesitatea de a raspunde cererilor clientilor pentru care lucreaza. Chiar daca atitudinea barbatilor fata de asemenea preocupari ale unei femei este una de neincredere si suspiciune, Sanda Pop se impune prin siguranta cu care isi face treaba, participand fara probleme la organizarea si lansarea spectacolelor de artificii. In blugi si pantofi sport, prezenta ei pe campul unde se amplaseza si se declanseaza artificiile este deja ceva obisnuit pentru ceillalti. Ineditul il constituie, insa, faptul ca Sanda Pop este director executiv la Magic Party Planner, Cluj-Napoca, o firma care este specializata in organizarea de evenimente: nunti, aniversari, cocktailuri, zile de nastere etc. Ce au ele de a face cu pirotehnia? Simplu. Sanda Pop este asociata la o firma care este singura autorizata sa importe, sa transporte, sa comercializeze si sa organizeze spectacole de artificii in zona Cluj, Alba, Bistrita, Salaj, Sibiu. Cifra de afaceri a firmei, care opereaza pe piata clujeana de 2 ani si jumatate, este in continua crestere. Numai la capitolul organizare de nunti firma a avut 144 de lucrari contractate pentru servicii complete, la care se adauga show-uri pentru diferite institutii ca Banca Transilvania, Ursus, Compexit, Seat, EBV Pharma, Topaz, aniversare Antena 1 si Radio Romantic, Motelul Gilau,RDS , efecte de scena la concertel Iris din oras.



Sanda Pop spune ca succesul firmei se datoreaza unei munci sustinute. "Pentru mine ziua de sambata incepe la ora 4 dimineata. Am avut parte si de zile in care aveam 7 manifestari de organizat". Majoritatea produselor sunt importate direct, fara intermediar. Pentru cei care isi doresc un eveniment monden firmele ofera de la amenajari interioare pana la angajarea unor studentI la actorie care sa se ocupe de momente speciale.





O afacere cu regim special



In anul 2.000, doi disponibilizati ai societatii RomPiro din municipiul Orastie, Gheorghe Vapler si Ilie Bura, pun bazele unei societati, care are ca obiect de activitate executia de focuri de artificii, precum si comercializarea de produse pirotehnice. "Este o afacere care intra intr-o categorie mai aparte. Lucrand cu materiale explozive este necesar ca depozitul sa intruneasca conditii foarte



stricte de securitate. Investitia pentru amenajarea acestuia s-a ridicat la un miliard de lei. Apoi, trebuie ca el sa fie la distanta de zone populate, din motive de siguranta. Personalul care se ocupa de montarea focurilor de artificii trebuie sa aiba specializare in pirotehnie. Materia prima o aducem din Ungaria si China. O "bomba" costa intre 0,9 dolari si 80 de dolari. Acestea din urma, au o greutate de 36 de kilograme, si sunt lansate cu "tunuri" ale carui calibru este de 120 de milimetri. Regizarea spectacolelor o facem noi, in functie de ceea ce doreste clientul. Un minut de "tragere" costa trei milioane de lei. Anul trecut, afacerea a mers foarte bine cifra de afaceri depasind 100.000 de euro. Numai de Revelion am organizat focuri de artificii in 14



locuri.





Nunti cu stele verzi



Pirotehnistul Sanda Pop profita oricand de ocazie pentru a provoca explozii. Chiar si la nunti ea aprinde artficii. "E vorba de artificii la rece, de interior, care se folosesc tot mai mult la noi fie ca e vorba de un eveniment de firma sau unul privat. Costurile unui asemenea moment depind de durata focului de artificii, calibrul artificiilor care se folosesc si cadenta de lansare a acestora. Efectul este unul spectaculos si reactiile invitatilor de exemplu la intrarea tortului miresei care nu mai este flambat ci "artificiat" o dovedesc. Un asemenea moment costa doar cateva sute de mii de lei in functie de numarul artificiilor folosite. Alta e situatia la artificiile exterioare unde pentru un spectacol reusit cu durata de durata10-20 minute se plateste 100 euro-pe minut", spune directorul Magic Party Planner.





Cererea este in crestere



In Romania exista circa 50 de firme care au ca obiect de activitate organizarea de focuri de artificii. Dintre acestea 10 functioneaza numai in judetul Hunedoara. Clientii sunt, in general, institutiile administrative. Focuri de artificii se organizeaza si cu ocazia unor evenimente sportive sau la nunti. "Anul acesta am pasit cu dreptul. Numarul de focuri de artificii executate in primele patru luni ale lui 2004 au fost echivalente cu cele executate in sase luni in 2003. Tocmai de aceea, in acest an, prognozam o crestere a cifrei de afaceri cu circa 30%", afirma Petronela Vapler.





La nunta lui Cosmin Contra



"Cel mai important aspect al unei astfel de afaceri il reprezinta calitatea spectacolului, spune Petronela Vapler. Dupa cate un spectacol, suntem contactati de persoane care ne solicita serviciile. Astfel, am organizat focurile de artificii la Timisoara, la nunta fotbalistului Cosmin Contra, sau pentru echipa Rapid Bucuresti, in 2003, cand au castigat Cupa Romaniei. Nu avem



dreptul sa efectuam focuri de artificii in afara tarii decat numai dupa 2007, sI asta daca ne integram in UE", precizeaza administratorul firmei.





Lumini pe cerul democratiei



Pierre-Alain Hubert este considerat a fi unul dintre cei mai mari artisti pirotehnisti ai epocii. Operele sale au impresionat milioanele de spectatori care i-au urmarit show-urile: Revelionul 2000 la Paris, Campionatul Mondial de Fotbal 2002 la Seul, "artificiile de catifea" de la Shanghai in 2000 etc. Profesor de arhitectura, Pierre-Alain Hubert isi descrie lucrarile ca fiind niste "picturi pe cer" o descriere corecta, facuta de un artist care a dus arta pirotehnicii spre o noua sfera. Printre cele mai senzationale realizari ale lui se numara Dragonul de foc lung de 2 000 de metri pe care l-a facut la Shanghai, artificiile care i-au uimit pe locuitorii din Denver in noaptea de 31 decembrie 2000, in valoare de 500.000 de dolari, sau de inaugurarea Disneyland-ului de langa Paris. In 1990, la 100 de ani de la moartea lui Van Gogh, Pierre-Alain Hubert a realizat la Amsterdam un "film" de artificii, prezentat in deschiderea festivalului dedicat celebrului pictor. Pe muzica lui Ceaikovski, contemporan cu Van Gogh, francezul s-a straduit sa transpuna cateva dintre tablourile olandezului in focuri de artificii. Momentul culminant a fost atins cand o "silueta de foc" a luat drumul cerului, insotita de artificii in forma de aripi de inger.



Cunoscut in Romania mai ales pentru retinerea sa pentru detinerea de materiale explozive, Pierre-Alain Hubert trebuia sa organizeze, la Cluj-Napoca, cu ocazia Zilelor Francofoniei, un spectacol de artificii pe baza unui contract incheiat cu reprezentantii Institutului Francez din Bucuresti. Conform Institutului Francez, artistul a scapat de acuzatii, iar spectacolul de la Bucuresti a fost sustinut conform planului. Spectacolul pirotehnic organizat la Palatul Parlamentului, cu ocazia Zilei Europei, a fost realizat de Pierre Alain Hubert. Feeria pirotehnica "Lumini in noapte" a oferit romanilor cel mai mare spectacol de sunet, lumini si artificii organizat vreodata in Romania. "In sine, Palatul Parlamentului este neutru din punct de vedere estetic, cel putin la exterior. Stilul sau neoclasic il asaza din start printre cladirile magice ale lumii. Aspectul sau trebuie reinventat si sensul amintirii schimbat, iar aceasta se poate face cu ajutorul luminii. Prin urmare, propun o rescriere a esteticii sale, transformate pentru o seara mareata... Un elicopter imprastie intunericul si deschide pe cerul de cerneala o cortina de argint: astfel incepe un spectacol cu totul nou, cel al viitorului Romaniei", a declarat in cadrul unei conferinte de presa Pierre Alain Hubert. Spectacolul de lumini al artistului francez, completat de muzica lui Ovidiu Lipan Tandarica si a Fanfarei Zece prajini, a fost ancorat in cea mai buna traditie romaneasca, pe muzica realizata special pentru acest eveniment de Vlaicu Golcea. Spectacolul s-a desfasurat in mai multe faze concepute ca alegorii ale diferitelor etape pe care Romania le-a strabatut pe calea de intoarcere la democratie.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO