ZF Transilvania

Puteti intra intr-un birou ecologic daca nu va place maculatura

06.05.2005, 18:53 58

Desi ecologia este o "moda" culturala tot mai raspandita in lume, pasul de la simpla pasiune pentru lucrurile naturale la "managementul adaptarii naturii in directia unei afaceri de succes este mai greu de facut. Singurul magazin cu produse ecologice din Transilvania se afla la Cluj-Napoca si se bazeaza pe o idee simpla: cum poti sa produci si sa pui in vånzare cåt mai multe produse care nu afecteaza mediul si care sa poata inlocui la un moment dat majoritatea produselor ce se gasesc pe piata clasica. El mai spune ca la nivel european, magazinele de acest gen sunt foarte cautate.



Creioane din crengi de copaci, detergenti de bucatarie pe baza de otet, caiete din hårtie reciclata, pulovere din låna "de la bunica", suporturi pentru betisoare parfumate din jumatati de nuci... acestea sunt numai cåteva din produsele ecologice pe care magazinul Eco Shop din Cluj-Napoca, singurul de acest fel din Transilvania, le ofera pasionatilor de... excentricitati ecologice.



Declaratie

"Produsele ecologice - conform standardelor europene sunt acele produse care polueaza cel mai putin in intregul lor ciclu de viata, de la productie si påna la degradare" Korosfoy Sandor, proprietarul magazinului Eco Shop



Scrie-mi cat mai curat

"Ideea de a face un magazin mi-a venit lucrånd la Asociatie", povesteste proprietarul magazinului, Korosfoy Sandor, care este si presedintele Asociatiei Ecologiste "Floarea de Colt. El spune ca, in vechiul sau birou, a inceput povestea actualului magazin. "Am gasit hårtie de xerox, facuta chiar de firma Xerox. Cu uimire am constatat ca are o calitate mai buna decåt alte produse. Apoi am cautat sa gasesc cåte o alternativa la toate celelalte produse pe care le foloseam in birou", povesteste el.

Astfel a aparut un raft cu astfel de produse, care, in cele din urma, s-a transformat intr-un magazin cu o multime de obiecte cu eticheta "ecologic". In aceasta categorie se inscriu cåt mai multe obiecte executate manual sau prin tehnologii cåt mai nepoluante, din materiale naturale. Majoritatea materialelor folosite sunt fie bucati de lemn uscat reciclate, fie låna, coji de fructe, etc.



Produse ingenioase

Pe masura ce afacerea a inceput sa prinda contur, Sandor s-a gåndit ca o o parte din obiecte ar putea fi concepute chiar de catre el. "Facem caiete din hårtie reciclata deocamdata, insa vrem sa incurajam producatori locali care lucreaza sau revalorifica lemnul. In acest magazin, vrem sa le cream o piata de desfacere pentru tot ceea ce inseamna manufactura si ecologie", explica el.

In drumurile prin tara, a reusit sa gaseasca producatori din Harghita sau Medias, oameni simpli de la tara, ale caror produse facute "de måna" se gasesc deja in magazin. Traistele facute din låna spalata in råu, apoi toarsa si tesuta, iar in cele din urma vopsita cu esente obtinute din plante sunt la mare cautare in magazinul lui Sandor. Cea mai noua ocupatie a angajatilor sai este producerea de hårtie manuala, procedeul fiind foarte simplu.

Pe långa acestea, din strainatate sunt adusi detergenti universali care nu contin deloc chimicale, insa a caror pret este destul de piparat. "In viitor intentionam sa aducem si o linie de cosmetice, deocamdata am vazut doar mostre", spune proprietarul.

El a explicat ca exista o piata internationala dezvoltata in domeniul produselor ecologice de machiaj, insa ca acestea depasesc foarte mult preturile din Romånia, fiind considerate adevarate produse de lux.



Educatia pro-mediu

Acesta este al doilea scop al magazinului ecologic, potrivit proprietarului sau. "Pentru producerea hårtiei, de exemplu, se folosesc multe substante toxice, care apoi sunt deversate in ape curgatoare, poluåndu-le. Hårtia ecologica se face fara inalbire si fara alte produse adiacente, in afara de apa", explica si managerul magazinului, Sorana Olaru.

Ea povesteste ca ideea magazinului este si de a ii educa pe cumparatori. "Multe din produsele pe care le oferim sunt facute prin revalorificarea deseurilor. Crengile de copaci, cu putina imaginatie pot fi transformate in creioane, avem cåteva bucati de buturugi transformate in suporturi pentru stilouri si pixuri, bibliorafturi din lemn reciclat", mai ofera ea cåteva exemple.

Atåt Korosfoy, cåt si managerul sau sunt de parere ca, in timp, produsele ecologice vor cåstiga teren pe piata, datorita calitatii lor si datorita simplitatii de productie. Mai mult, majoritatea obiectelor din lemn au o finete anume, ele nefiind prelucrate.

Atåt directorul magazinului, cåt si managerul sau au estimat ca anul acesta vor reusi sa-si creeze o clientela stabila, mai ales pe cåteva serii de produse cum sunt detergentii universali naturali si hårtia XEROX. Ei au declarat ca intentioneaza sa modifice si locatia magazinului, pentru a mari vadul comercial si a crea mai multa vizibilitate.

"Din moment ce nu avem nici un fel de concurenta, vom incerca sa atragem cåt mai multi clienti si chiar sa ne extindem, preluånd marfa din tara. Vrem chiar sa facem un program care sa conste intr-un tur prin mai multe localitati rurale, de unde sa adunam produse pe specificul nostru pe care sa le comercializam apoi. Cred ca va fi o piata buna si vom incuraja micii producatori locali", a concluzionat Korosfoy.



"De måna"

"Pentru hårtia manuala folosim maculatura, pe care o maruntim bine si apoi o punem intr-un butoi. Peste se toarna apa si apoi se lasa o vreme pentru macerare. Apoi se trece o sita speciala prin apa, iar aceasta va retine o pelicula din pasta rezultata in butoi", povesteste managerul magazinului, Sorana Olaru. Ea spune ca ultimii pasi sunt presarea "foii", si apoi uscarea acesteia. Rezultatul? O folie ce seamana cu pergamentul si care poate fi folosita la fel ca hårtia obisnuita. Procedeul este foarte simplu, dar si foarte util, mai ales in protectia mediului. Statisticile realizate de Agentia de Protectie a Mediului din Statele Unite arata ca prin prelucrarea unei tone de maculatura prin acest procedeu se salveaza 3,5 tone de lemn, din care se obtine celuloza, iar apoi hårtia.



Expuse si laudate

Produsele magazinului ecologic au fost expuse la diferite tårguri, unul din ele fiind chiar in Cluj-Napoca, la Expo Transilvania. Proprietarul magazinului spune ca obictele s-au våndut foarte bine si ca lumea a fost uimita de ingeniozitatea lor. Tot la tårg, oamenii care au trecut pe långa standul Eco Shop au avut ocazia sa "faca" hårtie manuala si sa o testeze personal. Produsele ecologice prezentate din import au fost insotite de etichetele tarilor de provenienta. Cele mai cunoscute etichete ecologice europene sunt Lebada Nordica si Ingerul Albastru, folosit in Germania. Etichetele ecologice sunt acordate de catre organisme oficiale de testare si sunt simboluri care atesta calitatea produselor.









Viespea minune care distruge a daunatorii



Mai multi cercetatori in domeniul agricol din vestul tarii, finantati de o firma timisoreana de deratizare, si-au unit fortele pentru a reinventa un produs al carui secret tehnologic strainii nu il divulga. Dupa patru ani, o firma timisoreana a gasit o metoda ecologica de combatere a parazitilor agricoli



Petrina Calabalic



Produsele ecologice au mare cautare in Occident. In Romånia, cåtiva straini au cumparat terenuri agricole pentru a cultiva plantele din care se prepara acestea. Nu e usor insa sa obtii culturi ecologice. Fiindca nu au voie sa foloseasca nici un fel de substante chimice in combaterea daunatorilor, cei care practica agricultura ecologica se confrunta cu mari probleme. O solutie a fost identificata de o firma timisoreana: insecte microscopice care paraziteaza ouale daunatorilor, fara a afecta in vreun fel culturile sau echilibrul ecologic.



Omologarea

Trichogramma, insecta in cauza, este un fel de viespe a carei talie nu depaseste 0,5 mm. Isi depune ouale in ouale parazitilor, distrugåndu-i inainte ca acestia sa afecteze plantele. Trichogramma este eficienta in distrugerea a 500 de specii de paraziti, insa produsul pus la punct de firma timisoreana pe baza acesteia a fost omologat in Romånia, deocamdata, doar pentru trei: buha verzei, molia strugurilor si viermele merelor.



100% ecologic

"Ideea ne-a venit in 2000, cånd am constatat ca pe piata romåneasca nu exista un produs 100% ecologic de acest gen. Stiam ca in strainatate se foloseste, insa secretul tehnologioc e bine pastrat de fiecare producator. Asa ca a trebuit sa pornim o cercetare pe cont propriu. Dupa cåtiva ani, am reusit sa scoatem acest nou produs pe care l-am denumit Trichotim. Cu siguranta, in Romånia nu mai exista ceva asemanator", afirma inginerul Marius Moise, director comercial al firmei care detine secretul de fabricatie al Trichotim.



Secret de productie

Aceasta specie de viespe, desi aproape invizibila, este extrem de raspåndita. Problema cu care s-au confruntat cerecetatorii a fost capturarea insectei din natura si apoi crearea unor conditii care sa determine inmultirea ei intr-un mediu artificial. "Este obligatoriu ca insectele colectate sa provina din tara in care se vor folosi in combaterea daunatorilor, pentru ca altfel nu se adapteaza la clima si mor. Am reusit sa descoperim un procedeu de inmultire in masa, pe care-l pastram, la råndul nostru, secret. Ceea ce oferim, deocamdata doar micilor producatori, sunt oua parazitate in mici saculeti care se amplaseaza manual pe planta unde sunt paraziti. Important este ca agricultorul sa cunoasca perioadele anului cånd acestia depun oua, fiindca doar atunci trichogramma este eficienta", spune Marius Moise, convins ca viespea care nu inteapa este solutia ecologica ideala.





Testat in Arad

In cei patru ani cåt a durat cercetarea, Trichogramma si-a aratat eficienta in testele efectuate pe culturi de laborator, dar si in gradinile unor cultivatori de varza din judetul Arad, carora li s-a oferit, promotional, produsul. Costurile sunt mai ridicate decåt pentru un tratament cu substante chimice, insa culturile obtinute astfel prezinta mai putine riscuri pentru sanatate.

Un gram contine aproximativ 50.000 de oua de Trichogramma si este o cantitate suficienta pentru deparazitarea unui hectar de varza, vita-de-vie sau meri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO