ZF Transilvania

Relocarile fabricilor din centrul orasului s-au împotmolit în criza globala

21.12.2008, 17:15 74

Potrivit directivelor impuse de Uniunea Europeana si asumate de statul roman, toate fabricile din interiorul oraselor sunt obligate sa lucreze cu linii tehnologice nepoluante. În aceste conditii, companiile care detineau facilitati de productie in zonele urbane erau obligate fie sa investeasca in linii tehnologice moderne, fie sa isi reloce activitatile in zonele industriale de la marginea sau din afara oraselor. Aceasta tendinta, cuplata cu explozia de pe piata imobiliara, a convins multe companii sa transforme fostele fabrici în proiecte imobiliare.

Oamenii de afaceri clujeni Octavian si Calin Buzoianu, proprietarii singurului hotel de 5 stele din Cluj-Napoca, anuntau ca în acest an intentioneaza sa finalizeze relocarea facilitatilor de productie de pe ultima locatie a fabricii de dulciuri Feleacul si sa demareze aici constructia unui proiect imobiliar.
„Ca orice dezvoltator imobiliar si noi suntem afectati de criza financiara. Intentionam sa dezvoltam acest proiect concomitent cu relocarea capacitatilor de productie ale fabricii Feleacul în Sibiu, însa în prezent fabrica este relocata partial. Credem ca începand de anul viitor vom putea demara lucrarile de constructie a proiectului imobiliar Resident Park’’, a declarat pentru ZF Transilvania Calin Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului de cinci stele Opera Plaza.
In luna august a acestui an, oamenii de afaceri clujeni spuneau ca autorizatiile de constructie a ansamblului Resident Park au fost obtinute si ca vor trece la realizarea proiectului în valoare de peste 35 de milioane de euro, însa în prezent criza financiara a afectat în mare masura dezvoltarea acestui proiect.
Oamenii de afaceri clujeni au anuntat ca în paralel cu dezvoltarea acestui proiect imobiliar va fi realizata si relocarea facilitatilor de productie. Procesul de mutare va costa aproximativ 3 milioane de euro si, initial, fratii Buzoianu au optat pentru localitatea Jucu, ca destinatie a viitoarei fabrici Feleacul.
Brandurile si utilajele Feleacul au intrat in portofoliul companiei Amylon SA din Sibiu, urmand ca facilitatile de productie sa fie mutate in aceeasi localitate, decizia de relocare a fabricii fiind generata de faptul ca modernizarea acesteia ar fi costat mai mult decat mutarea intr-o alta locatie.
Fratii Buzoianu au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii de dulciuri Feleacul in anul 2002, perioada in care compania era in pragul falimentului. La acea vreme Octavian Buzoianu era consilier local si “director corporate affairs” la Compania de Bere Romania, detinatoarea fabricii Ursus.
Proiectul Resident Park ce urmeaza a fi realizat pe locatia fostei fabrici de dulciuri Feleacul va avea o suprafata totala construita de aproximativ 100.000 de metri patrati. Segmentul rezidential va avea o suprafata de 39.000 de metri patrati, birourile o suprafata de 9.000 de metri patrati si spatiile comerciale, 12.000 de metri patrati. Fratii Buzoianu intentionau sa demareze lucrarile de constructie de anul trecut, insa etapa de autorizare a durat mai mult decat estimasera initial oamenii de afaceri clujeni.
„In momentul de fata se executa lucrari de consolidare a terenului. Lucrarile de demolare a imobilelor existente pe vechiul amplasament al fabricii Feleacul au fost demarate anul trecut, iar finantarea proiectului o vom asigura atat din credite bancare, cat si din resurse proprii’’, spune Calin Buzoianu. Conform omului de afaceri clujean, în prezent au fost scoase la vanzare apartamentele în faza de proiect, pretul pentru un metru patrat fiind de 980 de euro plus TVA. 
Proiectul imobiliar va include un sector rezidential, unul de birouri si un altul de spatii comerciale, aici urmand sa fie construite apartamente cu una, doua si trei camere, în total 660 de unitati locative.
Compania Feleacul a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 2 mil. euro (7 mil. lei), iar pentru acest an conducerea producatorului de dulciuri estima o cifra de afaceri de 2,4 milioane de euro (8 mil. lei).
In 2006, pe una dintre locatiile fabricii Feleacul, cei doi oameni de afaceri au finalizat lucrarile la hotelul de cinci stele Opera Plaza. Investitia, care initial era estimata la 3 milioane de euro, a depasit in final 4,5 milioane de euro.
Imobilul are o capacitate de 52 de camere si apartamente, insa, potrivit conducerii, exista posibilitatea dublarii acestei capacitati. Situat pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul, hotelul se adreseaza mai ales oamenilor de afaceri.
Conducerea companiei Libertatea din Cluj-Napoca, producator de mobilier din lemn masiv, a anuntat pentru acest an relocarea productiei pe un nou amplasament, situat în localitatea Baciu din judetul Cluj, constructia urmand sa fie realizata pe un teren aflat in proprietatea societatii. Investitia era estimata la aproximativ 1,5 mil. euro, iar suprafata pe care se va reloca unitatea este de 12.000 mp. Capacitatea de productie avuta în vedere pentru viitoarea fabrica este de aproximativ 250.000 de euro pe luna, pentru o activitate desfasurata pe doua schimburi.
„Cu toate ca intentionam sa demaram în acest an relocarea productiei în localitatea Baciu, în prezent am decis stoparea acestui proiect. Speram ca din primavara sa realizam relocarea fabricii si sa demaram productia pana la finele anului 2009, în conditiile în care efectele crizei financiare se vor diminua’’, a declarat pentru ZF Transilvania Ioan Marchis, director economic în cadrul companiei Libertatea.
Conducerea firmei a anuntat ca va încheia anul în curs cu o cifra de afaceri de 3,2 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu aproximativ 20% fata de anul trecut. Reprezentantii firmei clujene estimau la începutul acestui an o cifra de afaceri pentru 2008 de aproximativ 4 mil. euro (13.947.600 lei), în crestere cu 2% in euro si cu aproximativ 6% in lei fata de anul 2007. Anul trecut firma clujeana a obtinut vanzari totale de peste 3,95 mil. euro (13.194.029 lei).
Firma clujeana a realizat în primul semestru din acest an o cifra de afaceri de peste 1,6 mil. euro, în scadere cu aproximativ 6% fata de perioada similara de anul trecut, cand vanzarile au depasit 1,7 mil. euro.
„Criza financiara afecteaza în mare masura activitatea companiei noastre, vanzarile s-au diminuat fata de anul trecut, iar numarul de angajati a scazut de la 270 de oameni, cati aveam la începutul anului, la 200 de salariati în prezent. Nu am recurs la concedieri colective, însa daca aceasta criza economica va dura înca un an, ne vom vedea pusi în situatia de a opri productia’’, a spus Ioan Marchis.
Compania clujeana produce mobilier din lemn masiv, diverse modele de dormitoare, sufragerii, coltare, cuiere, articolele fiind fabricate din lemn de stejar, cires, paltin sau fag. 
„În prezent exportul reprezinta 60% din totalul cifrei noastre de afaceri si este directionat catre Rusia 28%, Ucraina 11%, Republica Moldova 18%, Anglia 2% si Canada 1%’’, a afirmat Marchis.
Compania Libertatea si-a început activitatea în anul 1870 ca producator de piane vieneze, iar în anul 1994 a fost privatizata. Actionarii firmei sunt omul de afaceri Dan Sorin Lucian, cu 65,73% din actiuni, SIF Banat-Crisana, cu 9,28% din actiuni, restul de 24,99% din titluri aflandu-se în posesia diverselor persoane fizice. Numarul de angajati al companiei clujene este în prezent de 200 de salariati.
Compania clujeana Copa Electronic din Cluj-Napoca, producator de echipamente si subansamble electronice, intentiona ca în acest an sa demareze constructia unei fabrici în parcul industrial Tetarom I, unde se vor muta capacitatile de productie ale companiei.
„Chiar daca intentia noastra a fost de a demara constructia fabricii în acest an, problemele legate de consolidarea terenului si bransarea acestuia la reteaua din zona, dar si criza financiara din prezent vor întarzia începerea lucrarilor de constructie cu aproximativ sase luni’’, a declarat pentru ZF Transilvania Sabin Pacurar, administratorul companiei Copa Electronic.
Potrivit reprezentantilor firmei clujene, în viitoarea fabrica din parcul Tetarom I se vor produce cel mai probabil componente electronice. Suprafata necesara acestei investitii este de peste 3.000 de metri patrati, iar costurile construirii acestui punct de productie vor fi suportate în mare din fondurile proprii ale companiei.
 Conform oficialilor Copa Electronic, constructia fabricii va dura cel mult sase luni de zile din faza demararii proiectului, iar valoarea investitiei va creste în functie de evolutia pretului la materialele de constructie. In faza initiala a proiectului compania anunta ca va aloca pentru constructia halei peste 500.000 de euro.
Conducerea Copa Electronic estimeaza ca va realiza în acest an o cifra de afaceri de aproximativ 2 mil. euro, ceea ce reprezinta o stagnare a vanzarilor fata de anul trecut. In 2007 numarul de salariati ai companiei era de 386, iar în acest an numarul de angajati ai Copa Electronic a scazut pana la 300 de persoane.
Obiectul principal de activitate al companiei clujene este fabricarea tuburilor si a componentelor electronice. 
„In urma cu trei ani am inceput fabricarea subansamblelor pentru produse media, camere de filmat, aparate foto, produse pe care le comercializam partenerilor nostri de afaceri din Europa’’, a declarat administratorul Copa Electronic.
Compania Copa Electronic a fost infiintata in anul 1999 la Cluj-Napoca. Actionarii companiei clujene sunt persoane fizice romane, iar capitalul este integral privat. Cei mai importanti competitori ai firmei clujene pe piata externa sunt companiile din China care activeaza in domeniul fabricarii de echipamente si subansamble electronice.
 


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO