ZF Transilvania

Rivalitatile din industria IT de top se transeaza la Santa Clara

12.11.2004, 00:00 50



Adrian Carcu si Mihai Pasca, studenti ai Facultatii de Informatica a Universitatii "Babes-Bolyai", se numara printre cei patru finalisti ai sectiunii design din cadrul turneului online organizat de firma americana TopCoder si sponsorizat de Microsoft. Ei vor pleca la sfarsitul saptamanii viitoare la Santa Clara, in California, unde ar putea castiga un premiu de 20.000 de dolari. Competitia aduna "rivali" din industria IT de top, profesionisti sau studenti din toata lumea, cu scopul de a proiecta si de a dezvolta aplicatii software cu un caracter didactic.





Competitie online



Open-ul TopCoder s-a desfasurat online, pe o perioada de sapte saptamani, timp in care firma americana a propus o serie de miniaplicatii software la care toti participantii au proiectat solutii. De-a lungul celor sase saptamani de calificari au fost dezvoltate componente software care definesc structuri generale de date pentru aplicatii, si s-a ajuns la aplicatii financiare sau aplicatii web complexe. Dupa aceste faze s-a intocmit un clasament, iar primii patru competitori au intrat in finala sectiunii de design, unde au primit o aplicatie comuna. La sectiunea design, ceilalti doi finalisti sunt din SUA si Ucraina.



"Am aflat de la prietenii mei programatori de competitiile internationale organizate de aceasta companie in 2002. Consider ca singura modalitate prin care cineva isi poate demonstra valoarea este competitia, si incerc sa particip ori de cate ori am ocazia", spune Mihai Pasca.





Colegi in finala



Cei doi finalisti romani sunt din Bistrita, iar in Cluj nu sunt numai colegi la masteratul de "Programare bazata pe componenete" din cadrul Facultatii de Informatica, ci si colegi de serviciu la o firma din domeniul IT. Nici unul nu stie prea multe despre aplicatia realizata de celalalt pentru ca regulile openului sunt stricte, iar discutiile despre proiecte nu sunt acceptate. "Stiu numai ce am realizat eu si nu sunt pe deplin multumit de solutie. Nu cred ca pot castiga premiul I, dar nu se stie niciodata, pentru ca participantii nu cunosc solutiile propuse de "competitori", spune Adrian Carcu. Nici Mihai Pasca nu este foarte multumit de solutia propusa si spune ca daca ar fi avut mai mult timp la dispozitie ar fi reusit sa imbunatateasca anumite aspecte. "Sunt foarte multumit ca am ajuns sa particip in finala. Doar participand la astfel de competitii devii constient de valoarea pe care o ai, si castigi motivarea necesara de a deveni mai bun", spune Mihai Pasca.



Pentru etapa finala a concursului, Adrian Carcu a lucrat 36 de ore, dezvoltand o aplicatie, "URL history", care pastreaza o istorie a inregistrarilor pe internet pentru mai multi utilizatori. Solutia ofera statistici referitoare la numarul de clienti si de vizite, precum si alte coordonate ale navigarii online. "Aplicatiile nu au legatura cu ce se intalneste in practica si nu pot fi utilizate independent, dar pot fi incluse ca parti in alte aplicatii", a mai spus Adrian Carcu.



In timpul scolii si al liceului, precum si in timpul facultatii, cei doi tineri au participat la olimpiade si concursuri de programare, organizate la nivel judetean, national si international. In ultimul an de liceu, Adrian Carcu a castigat medalia de bronz la Olimpiada Internationala de Informatica si medalia de aur la Balcaniada, tot la informatica. "Nu am avut calculator cand eram mic, pentru ca nu erau posibilitatile de astazi. Primele competitii la care am participat aveau un caracter matematic. Am inceput design-ul in timpul facultatii si sunt extrem de interesat de provocarile acestui domeniu", povesteste Adrian Carcu.





Open cu greutate!



Firma TopCoder organizeaza saptamanal competitii de exercitiu in domeniul IT, iar in fiecare an aduna programatori din toata lumea pentru a elabora aplicatii de dezvoltare software, in cadrul unui turneu sponsorizat de cele mai importante companii de software. Competitia din acest an a fost prima sponsorizata de Microsoft si a avut trei sectiuni: algoritmica (cea mai apropiata de olimpiadele scolare pentru ca se cautau solutii la probleme de matematica), design si development. Valoarea totala a premiilor va fi de 150.000 de dolari, iar cheltuielile legate de participarea celor 31 de finalisti la evenimentul din California sunt suportate in intregime de organizatori. "Pentru cei 46.000 de membri din toata lumea, TopCoder este locul unde se simt ca acasa", spune Rob Hughes, presedinte TopCoder. Prin programele pe care le promoveaza, firma recunoaste si promoveaza abilitatile celor mai buni programatori din lume.





Proiecte internationale in domeniul constructiilor



Si alte companii internationale organizeaza concursurile similare pentru a gasi solutii inovatoare. Competitia promoveaza solutii de viitor, care indeplinesc cerintele dezvoltarii durabile: cresterea economica, protectia mediului si responsabilitatea sociala. Cele mai bune proiecte de constructii in arhitectura, urbanism, inginerie civila si alte discipline conexe vor fi premiate de catre unul dintre cei mai importanti jucatori mondiali in productia de ciment. Fundatia Holcim pentru Constructii Durabile (Holcim Foundation for Sustainable Construction) organizeaza o competitie mondiala de proiecte, cu premii totale de 2 milioane USD. Intre 9 noiembrie 2004 si 31 martie 2005, arhitecti, studenti la arhitectura si constructii, ingineri constructori pot trimite proiecte de constructii durabile, avand posibilitatea de a castiga premii substantiale.



Prima faza a competitiei se desfasoara la nivel regional in Europa, America de Nord, America Latina, Africa si Orientul Mijlociu, Asia Pacific, iar in cea de-a doua faza de premiere, desfasurata la nivel global, participa primele trei proiecte castigatoare din fiecare regiune. Marele premiu este de 500.000 de dolari. "In viziunea noastra, arhitectura, urbanismul si ingineria civila au o importanta capitala pentru un viitor mai bun, mai durabil. Constructiile bine proiectate si infrastructura adecvata sunt pilonii care permit societatii sa se dezvolte, contribuind decisiv la calitatea vietii. Din experienta noastra in Romania, stim ca arhitectii, constructorii si inginerii constructori romani sunt foarte bine pregatiti. Suntem convinsi ca vor veni cu idei inovatoare si competitive atat pentru faza regionala, cat si pentru cea mondiala, asa ca ii incurajam atat pe specialisti, cat si pe tinerii studenti sa se inscrie in cadrul competitiei", a declarat Markus Wirth, Country Manager Holcim Romania.



Cele cinci criterii care stau la baza selectiei sunt: transferabilitatea - orice solutie inovatoare sau moderna trebuie sa poata fi transferabila si aplicabila altor proiecte de constructii; constructia propusa in cadrul proiectului trebuie sa indeplineasca standardele etice si de echitate sociala; proiectele trebuie sa tina cont de protectia mediului inconjurator si de conservarea energiei; trebuie sa aiba performanta economica; impactul estetic al constructiei propuse este un alt element important.



Competitia este organizata in parteneriat cu Institutul Federal Elvetian de Tehnologie din Zurich, Institutul de Tehnologie Massachusetts din Boston, Universitatea Tongji din China, Universitatea Sao Paolo din Brazilia si Universitatea Witwatersrand din Johannesburg.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO