ZF Transilvania

Scaderile inrosesc ecranele brokerilor

06.05.2004, 00:00 11



Bursa nu si-a oprit declinul nici ieri, din cele 46 companii tranzactionate, mai mult de jumatate incheind ziua in scadere. Indicele BET care urmareste principalele companii listate la Bursa de Valori, a pierdut 1,3%



Societatile de investitii financiare (SIF) nu au reusit sa inverseze trendul descendent pe care se afla de la inceputul saptamanii, toate cele cinci SIF - uri inregistrand noi pierderi. SIF-urile au inregistrat insa si ieri preturi mai mari decat cele de la inceputul cresterii accentuate de saptamana trecuta.



Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele SIF Oltenia, cu operatiuni in valoare de 10,8 miliarde lei. SIF Oltenia a deschis la 4.140 lei/ac/tiune, cotatia coborand pe fondul unei presiuni crescute la vanzare pana la un nivel minim de 3.850 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 3.900 lei/actiune, in scadere cu 5,8% fata de valoarea precedenta.



Si celelalte SIF -uri au avut o evolutie asemanatoare, cotatia coborand imediat dupa deschidere pe fondul unei presiuni crescute la vanzare. Spre deosebire de ziua de marti, cand cea mai mare pierdere in randul SIF a apartinut SIF Transilvania, ieri principala perdanta din grupul acestor societati a fost SIF Banat - Crisana. Cotatia societatii a pierdut 7,4%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 6.250 lei/actiune. Tranzactiile care au implicat actiunile Banat - Crisana au insumat 8,3 miliarde lei.



Siretul Pascani a fost din nou printre cele mai tranzactionate societati, valoarea operatiunilor fiind de 8,9 miliarde lei. Actiunile Siretul au fost cotate la deschidere la 11.400 lei/actiune, cotatia mentinandu-se constanta in prima jumatate de ora de tranzactionare. Pe parcursul zilei,ansa, pretul a coborat pana la 10.900 lei/actiune, la inchidere pretul mai castigand 100 lei fata de valoarea minima. Comparativ cu sedinta precedenta, titlurile Siretul au pierdut 3,5%.



In cazul Bancii Transilvania, actionarii se pregatesc pentru majorarea de capital pe care compania o va derula, sedinta de ieri aducand o scadere de 1,7% pentru titlurile bancii. In ultima ora de tranzactionare, toate transferurile s-au derulat la pretul de 5.750 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 8,6 miliarde lei.



Ca majoritatea companiilor tranzactionate ieri la Bursa, producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu - Mures a atins pretul maxim al zilei doar la deschidere, ordinele de vanzare coborand apoi pretul. Azomures a deschis la 3.110 lei/actiune, cotatia atingand destul de repede o valoare minima de 2.850 lei/actiune. O data cu atingerea acestui pret au aparut si ordinele de cumparare care au urcat pretul in a doua parte a zilei pana la 3.080 lei/actiune. Inchiderea s-a facut la 3.000 lei/actiune.



Cele doua mari companii petroliere cotate la Bursa, Petrom si Rompetrol Rafinare au lipsit ieri din nou de la tranzactionare, dar ultimele tranzactii pe de piata cu actiunile acestora se realizasera tot pe un trend descendent.





Piata Rasdaq



Actiunile Rompetrol SA (Vega) continua sa se mentina pe un trend descendent, sedinta de ieri consemnand o noua zi de scadere. Pe fondul unei lichiditati reduse, cotatia medie a pierdut 10%.



Inchiderea s-a facut la pretul minim de 540 lei/actiune, cea mai scazuta valoare la care titlurile Vega au fost tranzactionate de la sfarsitul anului trecut.



Cele mai tranzactionate actiuni de la Bursa Electronica RASDAQ au apartinut producatorului de tevi din otel Petrotub Roman, valoarea operatiunilor derulate depasind 1,5 miliarde lei. Majoritatea tranzactiilor care au implicat actiunile Petrotub s-au perfectat la 26.000 lei/actiune, pretul maxim al zilei. Cotatia medie a inregistrat o apreciere de 1,9% fata de valoarea precedenta. Actionarul majoritar al companiei este grupul indian LNM Holdings care controleaza 69,7% din numarul total de actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Moldova cu o participatie de 17,4%.



La Categoria a II-a , cel mai mare rulaj l-a realizat societatea Gastronom Buzau, un pachet reprezentand 7,7% din capitalul social al companiei fiind transferat la pretul de 46.000 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a urcat cu 14,3%. Singura tranzactie derulata cu actiunile Gastronom a valorat un miliard de lei. Compania este controlata de SIF Transilvania care detine o participatie de 60,7%. La sfarsitul lunii februarie, fondul de investitii Broadhurst si SIF Oltenia au cumparat pachete de 10% din actiunile Gastronom.



Cu actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au facut realizate 15 tranzactii, valoarea acestora fiind ansa redusa, 268 milioane lei. Cotatia Argus a oscilat intre 21.000 lei si 22.000 lei/actiune, ultima tranzactie perfectandu-se la valoarea minima. Cotatia medie a pierdut 1,1%.



Producatorul de articole de imbracaminte Flacara Cluj - Napoca, una din vedetele de la RASDAQ la inceputul anului, a facut obictul a trei transferuri, toate perfectandu-se la un pret constant de 315.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 181 milioane lei.



Bursa Electronica RASDAQ a inregistrat o noua zi de scadere generalizata, toti cei trei indici bursieri incheind ziua la valori mai reduse decat cele precedente. Indicele RAQ - I care urmareste companiile cele mai lichide de pe Rasdaq, a pierdut 1,81%, scaderea aceasta fiind cauzata in mod deosebit de declinul actiunilor VEGA. Indicele Rasdaq -C a sintetizat evolutia tuturor companiilor printr-o scadere de 0,25%. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri la Rasdaq a fost de 5,5 miliarde lei. Din aceasta suma, 56 milioane au reprezentat valoarea celor doua oferte publice raportate ieri. Cea mai ridicata ca valoare din acestea a implicat actiunile Decomar Bucuresti, un pachet de 0,2% din capitalul social al companiei fiind cumparat de societatea Decomar Investment & Trading. Pretul oferit a fost de 45.071 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 55,5 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO