ZF Transilvania

SSIF Broker: Nu am vandut actiuni Siretul

27.09.2004, 00:00 16

Peste jumatate din actiunile tranzactionate vinei la Bursa au incheiat ziua pe crestere. Valoarea tranzactiilor a depasit din nou 2 milioane de eruo.
Indicii BET si BET-C au incheiat insa ziua la valori mai mici decat joi, din cauza scaderii de 5% a actiunilor Petrom dupa trecerea datei pana la care se puteau cumpara actiuni pentru a participa la majorarea de capital.
Indicii BET si BET-C au pierdut fiecare cate 0,7% din valoare.  SIF-urile au urcat in schimb in medie cu 1,7%.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de 17,9 miliarde de lei. Actiunile SIF Oltenia au fost cotate la deschidere la 6.850 le/actiune, cursul urcand in prima parte a sedintei pana la 7.050 lei/actiune. In partea a doua a zilei, vanzatorii si-au facut mai bine simtita prezenta pe piata, cursul coborand pana la 6.800 lei/actiune, pretul minim al sedintei pentru aceste titluri si in acelasi timp, pretul la care s-a realizat ultima tranzactie. Actiunile SIF Oltenia au fost cotate la inchidere la acelasi pret inregistrat si joi. Interesul mai ridicat din partea investitorilor inregistrat de aceste titluri in ultima sedinta a saptamanii trecute a venit in conditiile in care CNVM a permis SIF Oltenia sa subscrie in cadrul majorarii de capital social de la Petrom. SIF Oltenia va trebui ulterior sa vanda din actiunile detinute la Petrom pentru ca detinerea in cadrul companiei petroliere sa scada sub 10% din valoarea activelor sale.
Cea mai mare apreciere in randul SIF a apartinut actiunilor SIF Banat - Crisana, cu o crestere de 3,1%. Ultima tranzactie cu aceste actiuni s-a perfectat la 8.300 lei/actiune, pretul maxim al sedintei. Operatiunile cu titlurile acesteia au insumat 10,2 miliarde de lei.
Printre castigatoarele zilei s-au aflat si actiunile Siretul, care au inregistrat o apreciere de 3,9%. Pretul la inchidere a fost de 1.850 lei/actiune, egal cu pretul maxim al sedintei pentru aceste titluri. Valoarea tranzactiilor a fost de 4 miliarde de lei. Reprezentanti ai SSIF Broker, unul din actionarii principali ai Siretul, au declarat ca societatea de brokeraj  detine in continuare o participatie de peste 5% in cadrul producatorului de textile. Pe piata circulau si speculatii potrivit carora SSIF Broker ar mai fi vandut din actiunile detinute la Siretul, mai ales in perioada cand investitorii ce cumparau actiuni puteau sa participe la majorarea de capital de la Siretul. Atunci s-a constatat o presiune crescuta la vanzare pe aceste actiuni, cursul coborand spre 1.800 lei/actiune.
Vineri s-a derulat si o tranzactie speciala cu actiunile Compa, un pachet de 500.000 titluri ale societatii fiind transferate la pretul de 8.300 lei/actiune. Valoarea tranzactiei speciale a fost de 4,1 miliarde de lei. In piata, ultima tranzactie cu actiunile Compa s-a realizat la pretul de 8.400 lei/actiune, cotatie cu peste 1% mai ridicata comparativ cu cea de joi. Tranzactiile din piata cu actiunile Compa au fost sub 250 milioane de lei.



Pentru a doua oara in aceasta luna, pachetul total de actiuni ale operatorului portuar Socep Constanta transferat intr-o sedinta a depasit 1% din capitalul social al companiei.
Volumul total de actiuni Socep transferat vineri reprezinta 1,5% din numarul total de actiuni ale companiei. Aproape jumatate din actiunile transferate au fost schimbate printr-o singura tranzactie, pe parcursul sedintei, actiunile Socep facand obiectul a 51 de transferuri. Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Socep au castigat 3,5% la nivelul cursului mediu. Valoarea tranzactiilor derulate cu aceste titluri a fost de 10,6 miliarde de lei.
Un interes mai ridicat din partea cumparatorilor au inregistrat si actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Cotatia medie a acestor titluri a castigat 3,9%, pretul maxim la care actiunile Braiconf au fost tranzactionate vineri fiind de 89.500 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 86.500 lei/actiune, mai ridicat comparativ cu cel de joi. Operatiunile au insumat 1,7 miliarde de lei.
Un investitor a achizitionat vineri 4,3% din actiunile companiei Metacom Timisoara, specializata in comercializarea articolelor de fierarie, vopsitorie si din sticla. Tranzactia s-a perfectat la pretul de 110.000 lei/actiune, egal cu cotatia medie precedenta. Valoarea acestei operatiuni a fost de 1,5 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti au recuperat partial pierderea din sedinta precedenta, aceste titluri castigand vineri 0,3% la nivelul cotatiei medii. Lichiditatea actiunilor a fost in scadere comparativ cu sedinta de joi, tranzactiile cu actiuni Stirom insumand 1 miliard de lei.
Actiunile terminalului portuar Comvex Constanta, listate la Categoria a II-a a bursei RASDAQ, au facut obiectul unor tranzactii ceva mai ridicate decat de obicei, operatiunile cu aceste titluri totalizand 351 milioane de lei. Cotatia medie a actiunilor Comvex a castigat 2,7%, ultimul pret la care s-a perfectat ultima tranzactie fiind de 159.000 lei/actiune. Actionarul majoritar al Comvex este casa de comert Balli prin intermediul Solidmet SRL, cu  o participatie de 51,9%. Alti actionari semnificativi sunt SIF Transilvania si fondul de investitii Broadhurst, cu detineri de 12,7%, respectiv 10,4%.
Pachetul de actiuni Metropolitan Leasing tranzactionat in cele doua operatiuni derulate cu aceste actiuni reprezinta 0,4% din capitalul social al companiei. Ambele tranzactii s-au perfectat la pretul de 1.650 lei/actiune, cotatia medie neinregistrand modificari comparativ cu valoarea precedenta. Transferurile au insumat 342 milioane de lei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO