ZF Transilvania

Tetrapartidul si roza vanturilor electorala

05.11.2004, 00:00 20



Democratia americana se intemeiaza pe concurenta bipartizana dintre cele doua mari partide, iar bipartitismul presupune impartirea clara, aproape simplista pe marile idei care guverneaza societatea. Competitia dintre Marele partid republican (GOP, Grand Old Party) si democrati a ajuns la paroxism. Magarul si elefantul, cele doua mascote electorale, au devenit similare cu cele doua mari curente ideologice: conservatorismul si liberalismul. Elefantul conservator si masiv se opune magarului, dezlantuit si agresiv. Daca unii sunt pro-avort, ceilalti sun anti-avort, daca unii cultiva valorile familiei, ceilalti accepta libertatile sexuale, daca unii vor implicare internationala, ceilalti cer autarhizarea politicii externe. Figurile marcante sunt, pentru democrati J. F. Kennedy, care a dinamizat economia americana, impunand un stil relaxat de guvernare, respectiv Lincoln pentru republicani, a carui administratie este caracterizata de seriozitate si de idealuri inalte. Sistemul bipartit exclude orice voce "ne-afiliata" si face ca politica in Statele Unite sa fie transata de lupta dintre doua figuri dominante. Modelul, specific tarilor anglo-saxone, face usoara tranzitia de la o guvernare la alta si permite concentrarea resurselor politice pentru eficientizarea efectelor sociale. Regele Carol I a visat si el sa construiasca in Romania un sistem bipartit, care sa aduca simplitate jocului politic dambovitean.



Astazi, mai ales datorita ridicarii pragului electoral, s-a format in Romania un sistem cvadripartit, construit pe o dubla axa ideologica. Se pare ca bestiarul politic romanesc s-a fixat in jurul a patru figuri emblematice, patru curente de opinie care isi impart atentia electoratului. Nu stiu daca ursul si iepurasul vor lua locul siglelor electorale actuale, dar animalele acestea totemice, insotite de celelalte doua animale neidentificate, sunt relevante pentru politica de la noi. Ursul este animalul care tine locul elefantului din Statele Unite. El este prins uneori de crivatul din fosta Uniune Sovietica, dispune de suficienta "grasime" economica pentru a hiberna un mandat, are labele puternice si detine controlul asupra resurselor economice din padure. Iepurasul pare fragil, dar are o iutime de picior economica si abilitati comunicationale care ii asigura un rol de contestatar redutabil.



Practic in Romania exista acum doua axe de opinii, formate una in oglinda celeilalte si care se intersecteaza in functie de interesele grupurilor de presiune. Daca PSD/PUR se regaseste de partea conservatorismului, reprezentand acea parte a populatiei imbatranite, rurala si paseista, PNL-PD incearca sa capitalizeze electoratul tanar si dinamic din zonele urbane. Acest binom exista pe orizontala si imparte Romania in doua grupuri sociale majore. Pe verticala insa, datorita existentei comunitatii maghiare din Romania, suficient de mare pentru a conta ca forta politica autonoma, s-a format o alta polarizare. Partidul Romania Mare nu uita niciodata sa ii reaminteasca lui Marko Bela ca si-a depus candidatura "la presedintia Romaniei, nu a Ungariei". Anti-maghiarismul a fost, inca din anii '90, o sursa de coagulare a ideologiei de partid.



De curand, insa, noua uniune a secuilor a facut un gest socant, punandu-si candidatii pe listele PRM si demonstrand, daca mai era nevoie, ca aceasta situatie este artificiala si impiedica formarea unei axe adevarate, a unui alt binom politic care ar trebui sa completeze sistemul cvadripartit din Romania. Sloganul de pe afisele lui Gigi Becali cu "Jur in fata lui Dumnezeu ca voi face o Romanie ca soarele sfant de pe cer" - preluata cu ideologie cu tot de la C. Z. Codreanu - arata ca in Romania exista un gol in sistemul ideatic, gol lasat de absenta unui partid crestin democrat autentic. Aceasta aprehensiune, pe care o regasim de multe ori in discursul PRM, ar trebui sa fie contracarata de o la fel de puternica voce libertariana, care sa exprime versiunea "radicala" din corpul social. Pana cand apele se vor limpezi si in aceasta privinta, nu ne ramane decat sa ne lasam luati de curentul campaniei electorale si sa oprim ruleta la unul din cele patru colturi ale sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels