ZF Transilvania

Urmasii vechilor armurieri cuceresc interioarele cu mobilier din fier forjat

25.11.2004, 00:00 140



Amenajarea interioarelor si exterioarelor cu obiecte decorative din fier forjat se adreseaza atat sediilor de institutii cat si spatiilor intime, iar obiectele metalice ornamentale imbina caracterul dur al produsului cu nuante, culori sau aranjamente care emana caldura si apropiere. Activitatea, apropiata de arta, exclude folosirea unor "obiecte standardizat", fiind un domeniu al productiei mobiliere care imbina elemente de arta medievala cu necesitatile practice ale vietii cotidiene. Folosind metode si tehnologii de ultima ora, dar uzand in acelasi timp si de tehnicile traditionale de prelucrare a fierului, producatorii transilvaneni creaza piese de arta pentru clientii cu pretentii.



Afacerea cu mobilier din fier forjat poate fi pornita relativ usor, cu o investitie minima, o forja si cateva echipamente simple de prelucrare a fierului. Insa, pentru a ramane pe piata, este nevoie de forta de munca calificata si de idei, iar ca sa te poti impune trebuie bugete si strategii de marketing, oferte dinamice, dar mai ales clienti dispusi sa schimbe cele mai noi piese de mobilier din pal cu elemente din fier forjat, al caror caracter se citeste inca de la primele repere.





Tehnici vechi pentru obiecte contemporane



Produsele firmei Nevada sunt realizate prin tehnica veche de prelucrare a fierului, in forja cu carbuni din lemn, iar prelucrarea acestuia se realizeaza manual pe nicovala. "Am fost solicitati sa executam porti pentru biserici, garduri pentru monumente, candelabre, lampadare, necesare acestor obiective de cult foarte vechi", explica Emil Iakabos. Firma sa dispune acum si de tehnica de prelucrare a fierului prin indoirea si modelarea acestuia la rece pentru lucrarile de serie sau pentru lucrarile "neo" necesare decorarii locuintelor sau saloanelor de prezentare, intrari in institutii si hoteluri", mai spune Iakabos care se mandreste ca i-a angajat pe urmasii vechilor potcovari sau artizani ai fierului din jurul Sibiului.



Executia mobilierului din fier forjat presupune multa indemanare din partea forjorului. "Am inceput activitatea cu formarea unei echipe de proiectare si de designeri, pentru ca este un segment de piata pe care nu rezisti, daca nu-l acoperi in permanenta cu noutate. De obicei, clientii care aleg mobilierul din fier forjat, vor obiecte personalizate, pentru ca nu doresc ca scaunul din living sa semene cu cel din cafeneaua de peste drum", explica Valeriu Gherman.



Proiectele de executie ale firmei Nevada sunt realizate in departamentul de proiectare, cu ajutorul unor specialisti ai artei medievale romanesti, firma deruland si colaborari cu societati de profil din Olanda, pentru a tine pasul cu toate noutatile pietei occidentale. "Dezvoltarea acestui departament ne-a pus la incercare abilitatile de acomodare si flexibilitate in raport cu multitudinea de proiecte unice pe care le-am executat sau le executam. Putem realiza orice fel de lucrare din fier forjat, chiar daca a fost sau este o idee ce vine din timpul vechilor armurieri sau a breslelor din domeniu", spune Iakabos. El considera ca pe langa profitul rezultat din activitate, e importanta marca ce dainuie mai mult decat cei care au faurit-o.





Fidelitatea conceptului



Firma Ferodesign foloseste doar fier de fabricatie romaneasca, acum fiind definitivate aspectele legate de productia de mobilier din fier forjat. "In Romania sunt oameni cu bani care isi pot permite produse de lux, pentru ca noi nu executam serii, ci obiecte unicat", spune Ioana Marian. Totul este forjat manual si firma dispune de un cuptor pentru fonta.



"In Romania va fi o piata buna in momentul in care veniturile vor creste si cand oamenii vor dori sa inlocuiasca mobila din pal, cand amenajarile nu se vor rezuma doar la reparatii", considera Valeriu Gherman. Primul produs vandut de Caval pe piata interna a fost achiztionat de reprezentantul ONU in Romania. "Impreuna cu designerul mergem acasa la fiecare client si ii recomandam produse si nuante care se asorteaza cel mai bine cu designul spatiului. Astfel de produse reusesc sa incalzeasca spatiul, fara a fi nevoie de aglomerari. E suficient un obiect, insa trebuie sa exprime cat mai fidel ceea ce ne-am propus sa facem", aduga directorul Caval.



Denumirile obiectelor din fier forjat sunt alese in aceeasi nota de fidelitate a conceptului. Astfel firma Caval are in portofoliu masa Lotus, betele Bachlor, vrejuri uscate de vita de vie. Primele obiecte pe care le-am creat au fost din otel rotund, le-am taiat, fasonat sI indreptat acasa, apoi le-am dus la sudor pentru ca nu aveam instrumentele necesare acasa.





Pe pietele lumii



Firma Nevada din Sibiu avea ca obiect de activitate din 1992 reparatiile, intretinerea de utilaje frigorifice si comerciale, dotarile pentru supermarket-uri, hypermarket-uri si fast-food-uri. Datorita necesitatilor clientilor de a prezenta un pachet cat mai complex de servicii, au infiintat in anul 2000 ramura de constructii metalice de interior si exterior, parte de activitate care pana in acel moment era acoperita doar prin colaborarea cu firme specializate. In prezent compania a achizitionat tehnologia necesara pentru constructii din fier forjat, lucru ce permite confectionarea de standuri expozitionale sau de grilaje ornamentale. "Dupa lansarea primelor produse din fier forjat pe piata romaneasca am reusit, in numai doi ani, sa ajungem a opta companie din punct de vedere al performantei in judetul Sibiu, lucru care ne-a permis si intrarea pe piata olandeza", spune Emil Iakabos, unic asociat Nevada.



Peste 95% din productia actuala a firmei clujene Caval merge spre SUA, unde se afla cei doi clienti mari ai companiei clujene care contribuie la vanzarile de 600.000 de dolari realizate pana in prezent. "Produsele noastre sunt expuse intr-un show-room in Chicago, urmand sa mai participam la o expozitie in Los Angeles", spune Valeriu Gherman, director general Caval. Piata interna este abordata doar ocazional, fapt explicat de proprietar prin reticenta consumatorului roman fata de nou. "In plus, raportat la lemn, fierul este mult mai rece, insa noi am reusit sa depasim vizual aceasta senzatie prin culorile si prin produsul final pe care-l obtinem", explica directorul Caval.



Activitatea firmei muresene Ferodesign s-a desfasurat de la inceput in stransa legatura cu piata franceza. Infiintata in februarie 2004, societatea livreaza peste 70% din produse in Franta, insa partea romana a actionariatului mizeaza pe o crestere a productiei la intern, o data cu dezvoltarea gustului consumatorului pentru arta in spatiul intim. "Am lucrat pentru o firma franceza care importa din Romania decoratiuni de lemn. Anul trecut au inceput sa caute un furnizor de mobilier din fier forjat pentru productie de porti si garduri, extrem de solicitate in Franta. Ne-am hotarat sa le oferim noi acest tip de servicii si am infiintat in februarie 2004 firma cu o investitie de pornire de 30.000 de euro, in parteneriat cu firma franceza. Ei au venit cu informatii solide in acest domeniu si noi am angajat personal local pentru a putea onora cererile initiale", isI aminteste Ioana Marian, administrator Ferodesign.





Stilul "transilvanean"



Firma clujeana Caval are un portofoliu de peste 50 de produse, care acopera toate nevoile unei case, iar capacitatea de productie este imbunatatita periodic prin elementele de noutate aduse fiecarui produs. "Avantajul fierului este ca se poate adapta prin forma, culoare sau desen oricarui spatiu, fie el modern sau clasic, fie casa sau bar. Tipul de produse care se cauta in America sunt destul de clasice, in stilul Ludovic francez, dar vreau sa impun un stil propriu, caruia i-am spus "transilvanean"", afirma Valeriu Gherman. Elementul central al acestui stil nou sunt sculpturile cu elemente specifice Ardealului si fostului Imperiu Austro Ungar.



Majoritatea obiectelor, in orice domeniu, se banalizeaza dupa multiplicare, si atunci se propun variante de utilitate maxima. "In cazul mobilierului din fier forjat, utilitatea este suplinita prin noutate, iar preturile sunt cel putin duble fata de mobilierul din pal", considera Valeriu Gherman. Pentru o masa din fier clientul are nevoie de peste 400 de euro, iar un metru patrat de balustrada porneste de la 120 de euro.





La ce e bun fierul forjat?



* Pentru exterioare: cutii postale, felinare, balustrade, balcoane, jardiniere, arcade, porti, garduri, grilaje, usi, copertine, balansoare, pergole, mobilier de gradina;



* Pentru interioare: mese, scaune, fotolii, banchete, paturi, cuiere, lustre, aplice, galerii, torte, felinare, rafturi, accesorii seminee, console, rame de oglinzi, suporturi pentru flori, telefon, vin sau lumanari;
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO