ZF Transilvania

Viata la o microferma de blanuri pretioase

07.04.2005, 20:32 317

O crescatorie de chinchilla prezinta toate caracteristicile unei investitii de succes. Afacerea cu blanuri de chinchilla aduce, la 1.000 de blanuri vandute anual, un profit net de aproximativ doua miliarde de lei. Pentru confectionarea unui mantou din blana de chinchilla sunt necesare aproximativ 120 de piei. Pe pietele lumii, o haina din blana acestui animal se vinde la preturi cuprinse intre 40.000 si 80.000 de euro.

Cu o investitie de 70.000 de euro, George Nicolae, din comuna hunedoreana Bacia a pus pe picioare o ferma de crestere a chinchilla. Afacerea a fost demarata in august 2004 cand, proaspatul absolvent al Facultatii de Medicina Veterinara din Timisoara a incheiat un contract, cu o firma axata pe cresterea de astfel de animale, din localitatea de pe Bega. "In prima faza am investit aproximativ 20.000 de euro pentru constructia fermei, povesteste George. Cladirea trebuie sa respecte anumite standarde, deoarece chinchilla sunt animale deosebit de pretentioase la mediul in care traiesc. Apoi, am achizitionat de la partenerul din Timisoara, 30 de perechi de chinchilla, la pretul de 1.500 de euro perechea. O pereche, conform normelor tehnologice de crestere, este compusa din cinci femele si un mascul. In pretul de achizitie au fost incluse custile animalelor si hrana pe o perioada de sase luni. Custile sunt confectionate din plasa de sarma zincata dupa un model standard" afirma intreprinzatorul.



Amortizare rapida

Dupa sapte luni de la demararea afacerii, in ferma de la Bacia sunt acum, aproximativ 400 de exemplare de chinchilla. Calculele facute de hunedorean arata ca, in maximum doi ani, investitia va fi amortizata. "Rata de reproducere a acestor animale este destul de ridicata. O femela de chinchilla se poate reproduce de patru ori pe an, si naste, in medie, doi pui. Insa, din motive de sanatate, este recomandabil, ca reproducerea sa se faca doar de trei ori pe an. Iarna este considerata perioada cea mai nepropice pentru reproducerea chinchilla. De aceea, in perioada de iarna, nu permit masculilor sa intre in custile femelelor" sustine George.

Reproducerea chinchilla se face intr-un mod absolut original. Cele cinci femele care, impreuna cu masculul, formeaza o familie, sunt tinute in custi separate. La partea superioara a fiecarei custi exista un orificiu. Femelele au in jurul gatului un inel metalic care are un diametru mai mare decat orificiul practicat in partea superioara a custii. In felul acesta femelele nu pot iesi afara din cusca. In schimb, masculul, care se plimba printr-un "tunel" deasupra celor cinci custi poate intra la oricare din cele cinci femele doreste. "In functie de semnalele pe care le transmite femela, masculul stie cand trebuie sa intre in cusca femelei pentru imperechere", afirma Gerorge.



Contract incheiat pe 10 ani

Un avantaj deosebit al acestei afaceri o reprezinta piata de desfacere asigurata. George Nicolae are un contract incheiat, cu partenerul de la Timisora pe o perioada de 10 ani. "Singurul lucru pe care il am de facut este sa livrez piei de calitate partenerului meu. In functie de calitatea acestora, pretul unei piei este cuprins intre 30 si 50 de euro. Iar pentru a avea o blana de calitate, una dintre conditiile esentiale este ca chinchilla sa aiba la dispozitie o baie dintr-un nisip extrem de fin. In acest nisip animalele se spala zilnic, lucru care le ajuta la mentinerea curateniei blanii si ii asigura un aspect deosebit de placut privirii", spune intreprinzatorul.



Examinare si vanzare

Examinarea chinchilla se face dupa ce acestea au implinit varsta de 7-8 luni. Pentru ca animalul sa fie corect observat, este asezat pe o masa vopsita in alb pur. Culoarea blanii de chinchilla este foarte diferita, de la alb pana la culori inchise (negru-albastrui). Firul de par prezinta o elasticitate deosebita, diametru foarte mic (de 200 de ori mai mic decat la om). Pe traiectul fiecarui fir de par exista trei zone colarate diferit, din a caror succesiune rezulta culoarea blanitei de chinchilla. Cea mai buna blana se obtine de la reproducatorii masculi. Pentru ca blana sa poata fi vanduta, chinchilla trebuie sa aiba o greutate minima de 700 de grame si o lungime de 50 de centimetri. Blana acestor animale este vanduta la preturi cuprinse intre 30 si 50 de euro. Chinchilla este deosebit de cautat si pe piata animalelor de companie. Si asta deoarce este singurul animal cu blana care nu emana miros. Pretul de vanzare a unui exemplar adult este cuprins intre 100 si 150 de euro.



Costuri reduse

Intretinerea unei ferme de chinchilla nu presupune costuri ridicate. "Animalele sunt hranite cu un concentrat special care, in principiu, poate fi achizitionat de la partenerul din Timisoara. Spre expemplu, costul hranei pe o perioada de patru luni, pentru cele aproximativ 400 de animale existente in ferma se ridica la maximum 10 milioane de lei. Pentrui ca sunt rozatoare, pe langa acest concentrat le mai dam cate un morcov sau un mar. Chinchilla sunt animale rezistente. Cu toate acestea, fiind animale nocturne zgomotele din timpul zilei le pot fi fatale. De aceea, pe parcursul zilei, atunci cand intram in ferma ne oprim pana si telefoanele mobile. si totusi, pentru a le obisnui cu o usoara poluare fonica, in fiecare incapere din ferma functioneaza, in surdina, cate un aparat de radio", precizeaza George Nicolae.



Tinta: 5.000 de chinchilla

Investitia in ferma de la Bacia nu este finalizata. si asta deoarece pe masura ce numarul de exemplare creste, hunedoreanul trebuie sa le asigure noi spatii de cazare. "tinta mea este sa ajung la un numar optim de 5.000 de exemplare, afirma Geroge. In felul acesta voi reusi sa livrez anual, minim 1.500 de piei. De asemenea, oadata cu cresterea numarului de sacrificari am luat in calcul contructia unui crematoriu ecologic pentru incinerarea animalelor sacrificate", spune hunedoreanul.



SAPARD: prietenul chinchilla

Asemeni fermelor de crestere a melcilor sau strutilor si pentru cresterea chinchilla exista posibilitatea accesarii de fonduri nerambursabile SAPARD. Prin acest program se pot obtine credite cuprinse intre 2.500 si 1.000.000 de euro, reprezentand jumatate din investitiile facute in ferma de chinchilla. Directiile Agricole si Dezoltare Regionala existente in fiecare judet va pot oferi informatii privind documentatia necesara intocmirii unui proiect de accesare a focndurilor SAPARD.



Ce este chinchilla

Chinchilla traieste in salbaticie in Peru, Chile, Bolivia si in Anzii sud-americani, la o altitudine de circa 3.000 de metri, in conditii climaterice deosebit de aspre, pe un sol pietros, cu vegetatie foarte saraca. Ziua sta ascunsa in vizuina, iar seara iese pentru a se hrani cu vegetatie si seminte. Animalele beau apa doar dimineata, cand sorb picaturile de roua. In asemenea conditii, chinchilla este un animal foarte rezistent. In captivitate insa, are nevoie de incaperi fara zgomot, temperaturi cuprinse intre 12 si 18 grade Celsius si 60-70% umiditate. Ventilatia este doar naturala si fara curenti mari, pentru ca animalele pot raci. Chinchilla traieste aproximativ 10-15 ani si ajunge la o greutate de 500-600 de grame.



Preferata regilor incasi

Conchistadorii spanioli care au navalit peste incasi in secolul al XVI-lea au remarcat ca regele acestora purta o haina de chinchilla, ca insemn al puterii. Impreuna cu bijuteriile din aur si comorile, haina a fost luata ca si prada si daruita reginei Izabella, in anul 1524. Astfel, au cunosacut spaniolii si apoi intreaga lume, blana de chinchilla. Vanat excesiv, animalul a ajuns, la un moment dat, in pragul disparitiei, dar dupa revigorarea speciei, exploatarea sa pentru blana sau folosirea ca animal de companie s-a extins in intreaga lume. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO